Mleczne szkło do kuchni
Mleczna szkło może stanowić piękny element dekoracyjny. W kuchni znajdziemy wiele jego zastosowań. Mleczne szyby występują w różnych rodzajach i kolorach, dzięki temu że szkło poddawane jest różnej obróbce. Jak powstaje szyba mleczna, jakie są jej typy i gdzie można wykorzystać ją w kuchni – tego wszystkiego dowiesz się, czytając nasz artykuł.
Szklane panele do kuchni o mlecznym wykończeniu
Szkło umieszczone w kuchni pomiędzy górną a dolną zabudową, to wygodne rozwiązanie, które jest funkcjonalne, ale także posiada walory estetyczne. Ściana nad blatem roboczym lubi się brudzić, dlatego też powinna być łatwa w czyszczeniu. Jest nam to w stanie zapewnić właśnie zastosowanie szklanych paneli. Co więcej, ten fragment ściany zawsze przyciąga wzrok, warto jest więc sprawić, by był stał się on dekoracją naszej kuchni. Szkło w tym zakresie daje nam praktycznie nieograniczone możliwości. Zanim jednak zdecydujemy się na wykończenie ściany w kuchni szklanym panelem, warto wcześniej poznać ich rodzaje, by wybrać ten, który najbardziej przypadnie nam do gustu.
Lacobel – czym jest i jak powstaje?
Lacobel powstaje na skutek sklejenia co najmniej dwóch warstw folii i dwóch warstw szyby. Dzięki temu procesowi otrzymujemy panel o idealnie gładkiej tafli. Jeżeli chodzi natomiast o funkcję dekoracyjną, wyróżniamy lacobel przezroczysty, za którym możemy umieścić dowolną tapetę bądź fototapetę, półprzezroczysty – o mlecznym wykończeniu, lakierowany, czyli szkło barwione na wybrany kolor, lakierowany ze wzorem, locobel z grafiką (zdjęciem lub rysunkiem na szkle) oraz przezroczysty z ozdobnym wkładem w postaci chociażby maty czy tkaniny. Panele szklane możemy zamówić na wymiar, stąd też mamy pewność, że idealnie sprawdzą się w każdej kuchni.
Szkło typu Lacomat – cechy charakterystyczne
Szyby Lacomat powstają na skutek obróbki tafli szkła, na którą nakłada się specjalny lakier o matowym wykończeniu. Otrzymany w ten sposób panel będzie wciąż przepuszczał siwiało, a znajdujący się za nim obraz czy sylwetka będą rozmyte. Tego rodzaju mleczne szkło stosuje się zarówno w kuchniach, jak i w łazienkach, gdzie najczęściej spotkamy go w postaci drzwi lub ścianek kabiny prysznicowej. Lacomat to produkt trwały i odporny na zarysowania. W odróżnieniu od szkła piaskowanego nie są na nim widoczne odciski palców.
Szkło satynowe, czyli Decormat
To kolejny rodzaj mlecznego szkła o matowej powierzchni. Szybę satynową stosujemy tam, gdzie chcemy uzyskać większą przepuszczalność światła. Efekt satyny otrzymywany jest poprzez proces trawienia kwasem tafli szkła, dzięki czemu panel jest trwały i może dostarczyć nam niebanalne efekty wizualne. Decormat jest łatwy w utrzymaniu w czystości i występuje w różnych kolorach, a co za tym idzie, znajduje zastosowanie w różnych typach pomieszczeń.
Szkło mleczne nad blat w kuchni
Mocowanie tafli szkła nad blatem roboczym w kuchni to coraz częstsza praktyka. Różnorodność w wyborze szklanych paneli pozwala nam zrealizować najróżniejsze projekty dekoracyjne. Mleczne szkło przynosi nam bardzo naturalny efekt i dodaje kuchni elegancji. Jeżeli jednak odstrasza nas jego cena, możemy zdecydować się na tańszą alternatywę, jaką jest pleksiglas.
Mleczne szkło do kuchni – nie tylko na ścianę
Szyby mleczne w kuchni możemy stosować nie tylko na ścianie. Efekt wzmocni montaż wykonanej z satynowego szkła lampy wiszącej czy kinkietu. Szkło matowe może być również wykorzystywane do konstrukcji drzwi i szafek. Szklane fronty albo półki dodadzą lekkości zabudowie kuchennej, a jednocześnie stworzą oryginalny efekt. Będą też wyjątkowo praktyczne, gdyż utrzymanie ich w czystości nie będzie wymagało od nas większego wysiłku.
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kuchnia-cala-w-szkle-192.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/pomysl-na-szklo-w-kuchni-2202.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/pomysly-na-przeszklone-szafki-kuchenne-2762.html
Lacobel lakierowany świetnie się sprawdza. Ładnie się prezentuje w kuchni, bo nadaje jej elegancji i stylu. Jest też prosty w czyszczeniu.