Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Na co zwrócić uwagę przy zakupie nożyc...

Porady

Na co zwrócić uwagę przy zakupie nożyc kuchennych?

Ulubione0

Nożyce kuchenne być może nie należą do podstawowego wyposażenia naszej kuchni, ale mogą znacznie ułatwić nam przygotowywanie posiłków. Są one dostępne w wielu rozmiarach, kształtach i modelach. W sklepach znajdziemy nożyce specjalnie przeznaczone do drobiu, ryb, ziół, warzyw i owoców albo modele uniwersalne, które sprawdzą się w różnych celach. Wiele osób nie wie jakie nożyce kuchenne wybrać i w rezultacie kupuje modele uniwersalne zakładając, że spełnią swoje zadanie. Czym więc powinniśmy się kierować przy zakupie takich nożyc? Na co zwrócić uwagę?

Zakrzywione czy proste?

Nożyce kuchenne mogą mieć ostrza proste lub zakrzywione. Każde z nich przeznaczone jest do innego celu, dlatego przed zakupem powinniśmy się zastanowić do czego będziemy ich używać. Ostrza zakrzywione są bowiem używane do cięcia drobiu i czasami innych rodzajów mięs. Natomiast ostrza proste są bardziej uniwersalne – nadają się zarówno do cięcia drobiu, jak i warzyw, owoców czy nawet ziół. Jeśli więc potrzebujemy nożyc do cięcia mięsa lepiej postawić na model z zakrzywionymi ostrzami, w innym przypadku z powodzeniem możemy używać nożyc o prostych ostrzach.

Jakie ostrza?

Wybierając nożyce kuchenne zwróć uwagę, z jakich materiałów zostały wykonane ostrza. Najpopularniejsze są ostrza ze stali nierdzewnej, która jest trwała, odporna na uszkodzenia i nie ulega korozji. Takie ostrza również dłużej zachowują ostrość i łatwo można je naostrzyć. W sklepach znajdziemy również nożyce z ostrzami ceramicznymi. Ceramika w żaden sposób nie wpływa na jakość żywności – nie zmienia jej koloru, zapachu ani nie nadaje metalicznego posmaku. Ostrza ceramiczne charakteryzują się lekkością, twardością i ostrością. Takie nożyce kuchenne są jednak dużo droższe niż modele posiadające ostrza ze stali nierdzewnej.

Ergonomiczne uchwyty

Ważnym elementem nożyc kuchennych są ich uchwyty. Mogą być wykonane z drewna, metalu, plastiku lub z silikonu. Nożyce z drewnianymi uchwytami są trudniejsze do utrzymania w czystości i szybko chłoną zapachy. Natomiast modele z plastikowymi uchwytami nie sprawiają problemu podczas czyszczenia i niekiedy można je myć w zmywarce. Warto jednak postawić na uchwyty antypoślizgowe, które zapewnią stabilność i bezpieczeństwo podczas wykonywania pracy mokrymi rękami.

Dodatkowe funkcje

Warto również zwrócić uwagę, jakie dodatkowe funkcje ma do zaoferowania konkretny model nożyc kuchennych. Niektóre modele posiadają wbudowany pomiędzy uchwytami otwieracz do otwierania kapsli i nakrętek albo otwieracz do puszek. Inne modele zostały dodatkowo wyposażone w dziadka do orzechów, specjalny pojemnik na pociętą żywność albo blokadę zabezpieczającą. Jeśli jesteśmy leworęczni, powinniśmy poszukać nożyc zaprojektowanych właśnie z myślą o osobach leworęcznych lub modeli uniwersalnych.

Zobacz również

Ciepło wprost z kranu

Ciepło wprost z kranu

Na rynku jest wiele urządzeń grzewczych, wybór odpowiedniego musi być podyktowany istniejącymi...

Odpowiednie drzwi do kuchni, czyli jakie?

Odpowiednie drzwi do kuchni, czyli jakie?

Drzwi drewniane Drewno od lat kojarzone jest nie tylko z naturalnym pięknem, szlachetnością,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena