Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Naczynia emaliowane – czy mogą być...

Porady


Naczynia emaliowane – czy mogą być konkurencją dla naczyń wykonanych ze stali?

Nie da się ukryć, że czas w zastraszającym tempie gna do przodu. Wraz z tym następuje rozwój technologii, która daje nam mnóstwo nowych możliwości. Dziś urządzenia, które kiedyś były spełnieniem najskrytszych marzeń dziś są 'rupieciami', których nikt nie chce. Cały czas wcześniejsze modele urządzeń, zastępują innowacyjne i 'świeże' produkty prosto od producentów. Kiedyś swoje pięć minut miały naczynia emaliowane. Jeszcze kilka lat temu mogliśmy je spotkać w każdej kuchni – później zostały zastąpione naczyniami ze stali nierdzewnej. Dzisiaj naczynia emaliowane powracają w nieco innej osłonie – czy mają szansę zostać z nami na dobre?

Emaliowane naczynia kiedyś na topie.... A dziś?

 

Jeśli zapytaliśmy nasze babcie o naczynia emaliowane to z pewnością większość z nich (jak nie wszystkie) sporo by o nich opowiedziały. Jakiś czas temu naczynia emaliowane stanowiły podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. W pewnym sensie nawiązywały one do tradycji i 'korzeni' – były sentymentalne, dlatego właśnie były tak bardzo lubiane. Poza tym okazywały się niezawodne podczas gotowania! Wyróżniały się dużą trwałością oraz wytrzymałością – nawet jeśli były bardzo często używane.

 

Dzisiejsza wersja naczyń emaliowanych

 

Producenci 'odnowili' nieco kojarzone z wcześniejszą epoką naczynia emaliowane. Te dzisiejsze naczynia wyglądają bardzo nowocześnie. Bardzo często producenci decydują się na połączenie emalii z dodatkiem innych tworzyw – najczęściej stali nierdzewnej lub szkła. Naczynia te mają prostą formę, jednak posiadają wyjątkowe, oryginalne wzory i kolory, które sprawiają 'że chce się bardziej'. Będą one nie tylko podstawowym wyposażeniem kuchni, ale też piękną jej ozdobą. Duży wybór wzorów i kolorów sprawia, że będą pasować do każdego wnętrza – zarówno do kuchni urządzonych w stylu klasycznym, jak i nowoczesnym.

 

Naczynia emaliowane – czy mogą być konkurencją dla naczyń wykonanych ze stali?

 

Naczynia emaliowane nad innymi mają jedną – najważniejszą i największą przewagę – a mianowicie – są bardzo odporne na wszelkie korozje. Nie straszne im są nawet mocne środki chemiczne czy kwasy. Powłoka naczyń emaliowanych nie odpryskuje, nie niszczy się – jest ona odporna zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Możemy spokojnie włożyć je do zamrażarki czy postawić na kuchenkę – nie zniszczą się. Ponadto, naczynia emaliowane są znacznie lżejsze niż garnki stalowe. Dzięki temu są bardzo poręczne oraz praktyczne, a gotowanie w nich jest bezpieczne. Nowoczesna odsłona naczyń emaliowanych oprócz oryginalnego wyglądu są także antyalergiczne. Zostały one wyposażone w specjalną powłokę, która nie wywołuje uczulenia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zlewozmywak i spółka


Zlew to jeden z najważniejszych kuchennych elementów. Stanowi centrum strefy...

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?


Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o...

Wybór odkurzacza – czym się kierować?


Zamiatanie, ścieranie kurzu, przejeżdżanie szczotką – to za mało, aby...