Niezbędniki kuchenne
W każdej kuchni duże znaczenie ma przede wszystkim kwestia przechowywania. W miarę upływu czasu akcesoriów kuchennych, zapasów, naczyń i innych rzeczy przybywa. Niestety miejsca na przechowywanie pozostaje tyle samo. W związku z tym warto tak dobierać kuchenne przedmioty, by pozwalały one na praktyczne przechowywanie. Sprawdź, jakie są niezbędniki kuchenne, które mogą przy okazji zajmować zdecydowanie mniej miejsca niż ich tradycyjne alternatywy.
Przechowywanie w kuchni
W kuchni musimy znaleźć miejsce na wiele różnych przedmiotów i zapasów. Nowoczesne zabudowy kuchenne ułatwiają zarówno przechowywanie, jak i dostęp do rzeczy w szafkach wykorzystując praktyczne rozwiązania. Przechowywanie z pewnością ułatwią szafki cargo, wysuwane metalowe kosze w szafkach, obrotowe cargo dedykowane szafkom narożnym, czy szuflady z pełnym wysuwem. Jednak aby dodatkowo zwiększyć możliwości, można wybrać funkcjonalne niezbędniki.
Silikon w kuchni
Silikon jest największym sprzymierzeńcem funkcjonalnego przechowywania. Mogą z niego być wykonane miski, pojemniki, formy do pieczenia, czy pędzelki i szpatułki. Silikonowe akcesoria kuchenne zajmują wyjątkowo mało miejsca, gdyż zazwyczaj można je złożyć do płaskiej formy, zwinąć w rulon, albo zgnieść. Za sprawą elastyczności można je zmieścić nawet, gdy w szafce znajduje się już niewiele wolnego miejsca. Ponadto ich zaletą jest odporność na wysokie temperatury oraz to, że jedzenie do nich nie przywiera. Silikon jest także odporny na uszkodzenia lub deformacje.
Praktyczne patelnie
Patelnie zazwyczaj sprawiają najwięcej trudności w kwestii przechowywania. Ze względu na różne rozmiary oraz długie uchwyty zajmują zbyt wiele miejsca w szafkach i nie wygodnie się je wyjmuje. Natomiast trzymanie ich na wierzchu nie zawsze jest spójne z designem aranżacji. Dobrym rozwiązaniem będzie zamiast tradycyjnych patelni, zdecydować się na modele z odpinanymi uchwytami. Ten prosty pomysł, naprawdę może ułatwić życie. Jedna rączka może być używana do całego zestawu patelni, więc nie trzeba się martwić ich dopasowywaniem.
Pojemniki to podstawa!
Przechowywanie sypkich artykułów spożywczych w oryginalnych opakowaniach jest bardzo niepraktyczne i zazwyczaj kończy się wysypywaniem zawartości. Lepszym pomysłem będzie umieszczenie kasz, mąk itp. w plastikowych lub szklanych przeźroczystych pojemnikach. Zestawy pojemników można układać w formie piramidy, co pozwoli wykorzystać całą objętość szafki, a transparentny kolor umożliwi rozeznanie, co się znajduje w danym pojemniku. Warto także zakupić osobny szklany zestaw do przechowywania jedzenia w lodówce, co będzie higieniczne i przedłuży też świeżość produktów.