Nowoczesne naczynia i ich niezwykłe właściwości – poznaj naczynia z powłoką ceramiczną!
Producenci sprzętów i akcesoriów kuchennych wciąż nie przestają nas zaskakiwać. Technika idzie do przodu, dzięki czemu stosuje się coraz to nowsze rozwiązania. Czy to w sprzętach AGD, czy w akcesoriach kuchennych – a wszystko po to, by żyło nam się lepiej i wygodniej. Przykładem mogą być naczynia kuchenne z powłoką ceramiczną. Dlaczego są godne uwagi? Okazuje się, że nie są to zwykłe garnki. Dzięki powłoce ceramicznej naczynia są ekologiczne, energooszczędne i dodatkowo pięknie wyglądają. Coraz więcej osób decyduje się na takie rozwiązanie. Dlaczego warto mieć naczynia z powłoką ceramiczną? Jakie są korzyści płynące z ich używania? Co zyskujemy, a co tracimy?
Sekretem jest ceramika!
Jak wiadomo, ceramika jest materiałem całkowicie naturalnym, a więc nie posiada i nie emituje żadnych szkodliwych, trujących czy toksycznych substancji. Dzięki temu, nawet lata korzystania z naczyń z powłoką ceramiczną nie odbiją się na naszym zdrowiu. Ponadto, garnki z powłoką ceramiczną zostały wykonane z surowców najwyższej jakości. Nawet w czasie ich produkcji nie są emitowane do środowiska żadne szkodliwe substancje, są więc jak najbardziej ekologiczne.
Zalety naczyń z powłoką ceramiczną:
Nic nie przywiera
Największą zaletą naczyń z ceramiczną powłoką jest ich struktura. Takie garnki czy patelnie są idealnie gładkie, a więc powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu gotowanych czy smażonych potraw. Dzięki temu nie jest konieczna duża ilość tłuszczu, a więc nasze dania będą bardziej zdrowe!
Oszczędność
Ważną cechą powłoki ceramicznej jest to, że bardzo dobrze przewodzi ciepło. Dzięki temu, naczynia szybko się nagrzewają, a więc możemy skrócić czas gotowania i zaoszczędzić pieniądze!
Wysoka odporność
Naczynia z powłoką ceramiczną są odporne na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Do tego łatwo się je czyści – często sama gorąca woda wystarcza.
Bezpieczeństwo
Ceramika jest materiałem naturalnym, który jest całkowicie bezpieczny. Nie wpływa on ani na nasze zdrowie, ani na nasze środowisko.
Dostępność i różnorodność
Naczynia kuchenne z ceramiczną powłoką dostępne są w wielu kolorach i wzorach. Można łatwo je dopasować do kuchennej aranżacji.
Wady naczyń z powłoką ceramiczną:
Wymagają odpowiedniej pielęgnacji
Tego typu naczyń nie można myć w zmywarkach – w ten sposób moglibyśmy uszkodzić ceramiczną powłokę. Garnki i patelnie należy myć ręcznie tylko gorącą wodą, a następnie wytrzeć do sucha. Pozostawienie naczyń 'do wyschnięcia' może niekorzystnie wpłynąć na właściwości powłoki ceramicznej.
Tłuszcz jest niezbędny
Mogłoby się wydawać, że skoro powłoka ma właściwości nieprzywierające, to nie trzeba w ogóle używać tłuszczu. Okazuje się jednak, że jest on konieczny – nawet minimalna ilość. Brak tłuszczu może doprowadzić do nadmiernego nagrzania naczynia, co będzie skutkować uszkodzeniem.