Para buch!
Od dawna wiadomo, że para wodna ma szczególne właściwości i wykorzystywana jest w wielu dziedzinach życia codziennego. Również w kuchni warto docenić jej niesamowite role. Dzięki niej możemy zdrowo jeść i bez większego wysiłku sprzątać.
Ugotowani!
Gotowanie na parze ma właściwie same zalety. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle aromatyczne, nie tracą kolorów, ale przede wszystkim są zdrowe. Para nie pozbawia produktów cennych składników odżywczych, witamin, soli mineralnych, jak to ma miejsce podczas tradycyjnego gotowania lub smażenia. Co więcej, gotując na parze ograniczamy spożycie tłuszczy, szczególnie tych najbardziej szkodliwych dla organizmu – użytych do smażenia. Zimniejsza się lub całkowicie zostaje wyeliminowane zużycie soli, która, stosowana w nadmiarze, również może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Gotowanie na parze to również spora oszczędność czasu – w jednym garnku lub pojemniku możemy równocześnie przyrządzać kilka potraw (np. mięso i warzywa) bez obaw o przenikanie się ich aromatów i smaków. Poza tym nie musimy obawiać się, że cokolwiek nam się przypali – odpada więc przykry obowiązek sterczenia przy kuchence.
W czym najlepiej gotować na parze?
- Garnek. Na rynku dostępnych jest wiele garnków do gotowania na parze. Wybierając konkretny kierujmy się nie tylko wyglądem ale, przede wszystkim jakością wykonania, pojemnością, liczbą elementów. Wielkość garnka dostosujmy do porcji, jakie przygotowujemy na obiad. Jeśli nie dysponujemy specjalnym garnkiem, a chcielibyśmy poeksperymentować ze zdrowym gotowaniem, wystarczy zwykły, tradycyjny garnek, durszlak i pokrywka. Takie rozwiązanie sprawdzi się jednak na krótką metę. Jeśli potrawy przyrządzane na parze przypadną nam do gustu, warto pomyśleć o prawdziwym sprzęcie do gotowania.
- Piekarnik. Okazuje się, że para równie dobrze radzi sobie w piekarnikach. Nowoczesne urządzania wyposażone są w funkcje pieczenia lub gotowania na parze, które pozwalają uzyskać smaczne, zdrowe, pełne soli mineralnych i witamin potrawy. W niektórych modelach możliwa jest kombinacja pary wodnej i gorącego powietrza, co w jeszcze większym stopniu pozwala uzyskać doskonały smak, aromat i konsystencję potrawy. Na rynku można spotkać piekarniki, w których sami możemy mieć wpływ na to ile pary będzie użyte do przyrządzenia ulubionego dania.
- Mikrofalówka. Jeszcze do niedawna kuchenka mikrofalowa kojarzyła się raczej z szybkim podgrzewaniem lub rozmrażaniem produktów. Obecnie urządzenia te pozwalają na znacznie większe szaleństwa kulinarne, w tym na gotowanie na parze. W niektórych modelach możemy wybierać spośród kilkunastu różnych programów i mocy, co w znaczny sposób ułatwia i usprawnia przyrządzanie posiłków.
- Parowar. Dość popularnymi i modnymi ostatnio urządzeniami są parowary. Swą konstrukcją przypominają garnki do gotowania na parze. Zwykle składają się z dolnego pojemnika na wodę, kilku poziomów, na których umieszcza się gotowane produkty i pokrywy. Różnica polega na tym, ze zamiast umieszczać urządzenia na płycie grzewczej, podłącza się je do prądu. Poza tym można zaprogramować je na określony czas i intensywność pracy lub wybrać jeden z kilkunastu różnych gotowych programów. Droższe modele wyposażone są w dodatkowe udogodnienia jak chociażby specjalne wkładki na produkty sypkie czy tacki ociekowe.
Czysty jak... piekarnik
Para wodna równie dobrze jak w gotowaniu sprawdza się w czyszczeniu kuchennych zabrudzeń. Od jakiegoś czasu producenci AGD wykorzystują niezwykłą moc pary w swoich sprzętach, szczególnie w piekarnikach. To one bowiem należą do urządzeń, które najtrudniej utrzymać w czystości. Tłuszcz i inne zabrudzenia powstałe podczas pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, stają się bardzo trudne do usunięcia. Bez większych problemów poradzi sobie jednak z nimi para. Piekarniki wyposażone w funkcję czyszczenia parowego warto polecić każdej gospodyni. Pod wpływem działania pary wodnej wszelkie zabrudzenia, tłuszcze i przypalone resztki zostają zmiękczone, użytkownik musi jedynie zetrzeć pozostałości szmatką. Nic bardziej prostszego.
Zadbaj o ekologiczną czystość!
Para świetnie poradzi sobie także z innymi zabrudzeniami w kuchni. Dzięki specjalnym parownicom (na rynku dostępnych jest wiele modeli różnych producentów) można łatwo, szybko i ekologicznie usunąć większość jeśli nie wszystkie kuchenne zabrudzenia. Para wodna doskonale poradzi sobie z tłuszczem na płycie grzewczej czy okapie, z zaciekami w zlewozmywaku, czy z zabrudzeniami na fugach między płytkami. Wykorzystując parownicę i specjalne końcówki możemy również z powodzeniem czyścić gładkie powierzchnie mebli, lustra, okna, odświeżać firanki i rolety. Możliwości jest wiele. Co więcej, do czyszczenia za pomocą pary wodnej nie potrzeba żadnych detergentów, dlatego jest to nie tylko skuteczny, tani, ale i ekologiczny sposób dbania o czystość.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/ile-gotowac-warzywa-na-parze-3023.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/para-buch-221.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kuchnie/artykuly/para-buch-wybieramy-garnki-do-gotowania-na-parze-1073.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sekret-szczuplej-sylwetki-tkwi-w-gotowaniu-na-parze-2038.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/garnki-do-gotowania-na-parze-niezbedny-ekwipunek-kuchenny-1311.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/3-powody-dla-ktorych-warto-gotowac-na-parze-1906.html
czesto gotuje na parze. to zdrowe i smaczne. polecam
Ja rzadko gotuję na parze i mimo, że jest to zdrowe to wole tradycyjne sposoby gotowania.
ja również jestem zwolenniczką gotowania na parze, choć raczej polskie kubki smakowe nie są przyzwyczajone do tego sposobu przyrządzania potraw. raczej wolimy spożywać tłusto i ciężko. a szkoda. gotowanie na parze ma mnóstwo zalet – przede wszystkim jest zdrowie i niskokaloryczne – nie wymaga bowiem używania tłuszczów oraz dużej ilości soli, jest lekkostrawne, nie zmienia smaku potraw a często też zajmuje mniej czasu gdyż w jednym sprzęcie zwykle możemy przygotować cały obiad. Jestem ZA!