Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Piekarnik dual cook – czym jest? Jak działa?

Porady


Piekarnik dual cook – czym jest? Jak działa?

Liczne programy automatyczne, dotykowe panele sterowania, tryby pracy zmniejszające zużycie energii, sterowanie za pomocą smartfona - to opis nowoczesnego piekarnika XXI wieku. Producenci sprzętów AGD prześcigają się w dodawaniu funkcjonalności do swoich produktów. Wydawać by się mogło, że w piekarnikach nie można już nic więcej wymyślić, jednak nadchodzi kolejna mała rewolucja - funkcja dual cook.

Na zdjęciu: Studio Mebli Pio-Mar

Czym jest system dual cook i jak działa?

 

Na rodzinny obiad w większym gronie chcemy podać pieczeń i szarlotkę na gorąco. Problem co piec najpierw, który zawsze się wtedy pojawia, rozwiązuje system dual cook. Piekarnik z taką funkcją podzielony jest separatorem na dwie, niezależne od siebie komory, posiadające własne grzałki, wiatraki termoobiegu oraz grzałki grilla. W każdej z nich możemy ustawić inną temperaturę i program pracy, dzięki czemu możemy przygotować jednocześnie dwie potrawy, np pieczeń i szarlotkę, bez obaw, że przejdą swoim zapachem.

 

Dual cook w piekarniku – jakie płyną z tego korzyści?

 

Dwa piekarniki w jednym umożliwiają szybsze i prostsze przygotowywanie potraw, szczególnie podczas spotkań w większym gronie. Komory mogą działać od siebie zupełnie niezależnie – każda posiada oddzielny panel sterujący, gdzie ustawiamy program, temperaturę i czas trwania pieczenia. Sami decydujemy o tym, jakiej wielkości będą poszczególne komory, a w razie potrzeby można uruchomić tylko jedną z nich.

 

Oszczędność energii elektrycznej i miejsca w kuchni

 

Brzmi jak rozwiązanie idealne? Tak jest, pod warunkiem, że chcemy mieć zabudowane sprzęty AGD. Piekarniki z funkcją dual-cook nie występują bowiem w wersji wolnostojącej. Zakres pracy tego systemu jest ponadto dość wysoki – dual cook działa dopiero od 170 stopni Celsjusza.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Graza

Mam taki rodzaj piernika. Nie spędzam teraz ogromnych ilości w kuchni. Z początku bałam się, że zapachy będą się mieszać, ale na szczęście nic takiego nie miało miejsca :)

Zobacz również


Piekarnik parowy – czym jest i czy warto go kupić? Poznaj...


Zastanawiasz się nad zmianą swoich nawyków żywieniowych, by zadbać o zdrowie i...

Zmywarka do zabudowy czy wolnostojąca?


Na rynku sprzętów AGD pełno urządzeń zarówno przystosowanych do zabudowy, jak i tych...

Elegancka kuchnia w stylu francuskim


Wnętrza aranżowane w stylu francuskim charakteryzują się lekkością, naturalnością,...