Piekarnik dual cook – czym jest? Jak działa?
Liczne programy automatyczne, dotykowe panele sterowania, tryby pracy zmniejszające zużycie energii, sterowanie za pomocą smartfona - to opis nowoczesnego piekarnika XXI wieku. Producenci sprzętów AGD prześcigają się w dodawaniu funkcjonalności do swoich produktów. Wydawać by się mogło, że w piekarnikach nie można już nic więcej wymyślić, jednak nadchodzi kolejna mała rewolucja - funkcja dual cook.
Czym jest system dual cook i jak działa?
Na rodzinny obiad w większym gronie chcemy podać pieczeń i szarlotkę na gorąco. Problem co piec najpierw, który zawsze się wtedy pojawia, rozwiązuje system dual cook. Piekarnik z taką funkcją podzielony jest separatorem na dwie, niezależne od siebie komory, posiadające własne grzałki, wiatraki termoobiegu oraz grzałki grilla. W każdej z nich możemy ustawić inną temperaturę i program pracy, dzięki czemu możemy przygotować jednocześnie dwie potrawy, np pieczeń i szarlotkę, bez obaw, że przejdą swoim zapachem.
Dual cook w piekarniku – jakie płyną z tego korzyści?
Dwa piekarniki w jednym umożliwiają szybsze i prostsze przygotowywanie potraw, szczególnie podczas spotkań w większym gronie. Komory mogą działać od siebie zupełnie niezależnie – każda posiada oddzielny panel sterujący, gdzie ustawiamy program, temperaturę i czas trwania pieczenia. Sami decydujemy o tym, jakiej wielkości będą poszczególne komory, a w razie potrzeby można uruchomić tylko jedną z nich.
Oszczędność energii elektrycznej i miejsca w kuchni
Brzmi jak rozwiązanie idealne? Tak jest, pod warunkiem, że chcemy mieć zabudowane sprzęty AGD. Piekarniki z funkcją dual-cook nie występują bowiem w wersji wolnostojącej. Zakres pracy tego systemu jest ponadto dość wysoki – dual cook działa dopiero od 170 stopni Celsjusza.
Mam taki rodzaj piernika. Nie spędzam teraz ogromnych ilości w kuchni. Z początku bałam się, że zapachy będą się mieszać, ale na szczęście nic takiego nie miało miejsca :)