Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Plastik, szkło czy drewno? Czyli jak prawidłowo...

Porady

Plastik, szkło czy drewno? Czyli jak prawidłowo przechowywać przyprawy

Ulubione0

Udany obiad zależy nie tylko od świeżych surowców i dobrego przepisu – często o finalnym smaku potrawy decydują przyprawy. To właśnie one wzbogacają aromat i dodają smaku naszym potrawom. Aby nie straciły swoich właściwości należy je odpowiednio przechowywać – zatrzymamy nie tylko ich wartości, ale także będziemy mieli ładną ozdobę naszej kuchni.

Oryginalne opakowanie wystarczy?
Najczęstszym błędem jeżeli chodzi o przechowywanie przypraw jest to, że pozostawiamy je w oryginalnych opakowaniach. W ten sposób przyprawa wietrzeje, traci swój aromat a nawet jełczeje. Przechowywanie przypraw w niewielkiej odległości od kuchenki grzewczej również niekorzystnie wpływa na nasze przyprawy. Wysokie temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością nie sprzyjają trwałości przypraw. Powinniśmy także unikać bardzo nasłonecznionych miejsc, oraz okolic zlewozmywaka.
Wiemy już czego nie robić, jak więc odpowiednio przechowywać przyprawy, tak aby jak najdłużej utrzymywały swoje aromaty?
Najlepiej będzie, jeżeli w kuchni będziemy używać świeżych ziół. Możemy je posadzić w ogródku tuż pod domem lub w doniczkach i trzymać na parapecie. Własne zioła są gwarancją niepowtarzalnego aromatu i oryginalnego smaku przyrządzonych dań. W razie potrzeby zioła zawsze mamy pod ręką, więc nie musimy lecieć do sklepu. Świeże zioła są także piękną ozdobą każdego wnętrza, dlatego świetnie będą się prezentować na kuchennym parapecie. Wystarczy dobrać odpowiednie doniczki lub pojemniki i gotowe! Pomimo tego, że świeże zioła są naprawdę najlepszym rozwiązaniem to niestety nie każdy może sobie na nie pozwolić. Dodatkowo, nie wszystkie przyprawy można samodzielnie wyhodować, dlatego ciężko całkowicie odciąć się od przypraw dostępnych w sklepach. Niezwykle ważne jest, aby suszone, sproszkowane przyprawy odpowiednio przechowywać – aby nie straciły one swoich właściwości.

Potraktuj przyprawy moździerzem
Dobrym rozwiązaniem na przyprawy w kuchni jest moździerz. Wystarczy kupować przyprawy w całości i samodzielnie je rozdrabniać za pomocą tego gadżetu. Dzięki takiemu zabiegowi zawsze otrzymamy świeży aromat dodatków do naszych potraw. Jeżeli nie posiadamy moździerza, przyprawy można rozdrobnić także w młynku.

Pojemniki szklane, drewniane czy plastikowe?
Najlepszym materiałem do przechowywania przypraw będą szklane pojemniki – najlepiej w formie szczelnie zamykanych słoiczków. Dlaczego szkło? Nie pochłania ono zapachów i nie pozwala im się ulatniać. Przeźroczyste ścianki pozwalają na szybkie odróżnienie przypraw. Świetnie sprawdzą się także drewniane pojemniki, które będą pięknie prezentować się zwłaszcza w klasycznych kuchniach. Niezwykle ważne jest dokładne zamykanie pojemników – aby uniemożliwić ulatywanie aromatu. W przypadku niektórych przypraw najlepiej sprawdzą się pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych. Są one często wykorzystywane do przechowywania przypraw, które zawierają tłuszcz – mowa tutaj o gałce muszkatołowej czy gorczycy.

Nie rób dużych zapasów
Pamiętajmy, aby nie kupować przypraw w bardzo dużych ilościach. Kilogramowe zapasy szybciej zwietrzeją niż zdążymy je zużyć. W tym przypadku mniej oznacza lepiej, dlatego zdecydowanie lepiej kupować częściej mniejsze ilości.

Zobacz również

Czy czerwona kuchnia to opcja tylko dla odważnych?

Czy czerwona kuchnia to opcja tylko dla...

Wiele osób przez swój dom i poszczególne pomieszczenia pragnie wyrazić siebie i pokazać swoją...

Kuchnia w stylu minimalistycznym – podstawowe cechy

Kuchnia w stylu minimalistycznym – podstawowe...

Rodem z Japonii Minimalizm zrodził się w Kraju Kwitnącej Wiśni. To właśnie na kontynencie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena