Płyta ceramiczna czy płyta indukcyjna?
W dzisiejszym artykule porównamy dwie najpopularniejsze płyty grzewcze, ich działanie oraz przedstawimy zalety oraz wady obu urządzeń. Pod lupę weźmiemy płytę ceramiczną i płytę indukcyjną.
Zapraszamy do czytania!
Płyty ceramiczne – wszystko, co powinieneś wiedzieć
Płyty grzewcze znane są już od lat. Pierwsze płyty ceramiczne szybko zyskały uznanie wśród konsumentów, a wszystko za sprawą dużej funkcjonalności oraz solidności wykonania. Urządzenia te są łatwe w utrzymaniu czystości i nie straszna jest im nawet bardzo częsta eksploatacja. Wyróżniają się oryginalnym, nowoczesnym wyglądem.
Część grzewczą w płytach ceramicznych stanowią lampy halogenowe lub spiralne elektryczne, dzięki którym nagrzewanie jest bardzo szybkie. Wiele modeli płyt ceramicznych posiada dotykowe panele, dzięki czemu sterowanie jest bardzo wygodne.
W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, powierzchnia płyt ceramicznych się nagrzewa i podczas gotowania urządzenie jest gorące.
Z tego względu należy zachować wszystkie środki ostrożności, szczególnie jeśli po mieszkaniu krzątają się małe dzieci. Po ugotowaniu obiadu i skończonej pracy płyta dość długo się chłodzi, dlatego nawet jeśli urządzenie jest wyłączone warto mieć oczy dookoła głowy, aby nasze maluchy nie dotykały powierzchni płyty. Ceramiczne płyty grzewcze nie są wymagające, dlatego nie ma konieczności kupowania nowych, specjalnych garnków, czego wymaga indukcja.
Płyty indukcyjne – wszystko, co powinieneś wiedzieć
Prawdziwym hitem ostatnich lat są płyty indukcyjne. Tak jak w przypadku płyt ceramicznych, mamy tutaj do czynienie z płaską, dobrze prezentującą się powierzchnią. Czym więc płyta indukcyjna różni się od poprzedniej? Urządzenie to wyposażone jest w specjalne cewki, które wytwarzają pole elektromagnetyczne. W momencie położenia garnka na polu grzewczym automatycznie się nagrzewa. Działanie płyty indukcyjnej jest bardzo szybkie. Jest ona o wiele bardziej efektywniejsza, niż kuchenka gazowa. Dno naczynia bardzo szybko się nagrzewa, dlatego przygotowanie potraw trwa kilka chwil. Szybkie działanie to nie tylko oszczędność czasu, ale również mniejsze rachunki za prąd. Gotowanie za pomocą płyty indukcyjnej jest bardzo intuicyjne. Okazuje się, że podczas pracy gorące jest tylko wybrane, aktualnie używane pole grzewcze – pozostała powierzchnia urządzenia pozostaje chłodna. Tutaj ryzyko oparzenia praktycznie nie istnieje. Powierzchnia płyty jest łatwa do utrzymania w czystości, a do codziennej pielęgnacji wystarczy nam zwilżona szmatka. Płyta indukcyjna to dość spory wydatek. Jest to najdroższa metoda gotowania i nie każdy może sobie na nią pozwolić. Jest to sprzęt z wyższej półki, wyposażony w liczne funkcje i udogodnienia. Chcąc korzystać z płyty indukcyjnej musimy też zainwestować w specjalne garnki, ponieważ pole elektromagnetyczne nie będzie w stanie wykryć tych zwykłych, standardowych.
Zarówno płyty ceramiczne, jak i indukcyjne są płytami elektrycznymi, a więc do działania potrzebują prądu. Płyta indukcyjna dodatkowo wykorzystuje też zjawisko indukcji, dlatego też konieczny jest zakup specjalnych naczyń. Obie płyty charakteryzują się nowoczesnym wyglądem oraz łatwością czyszczenia. Nie posiadają żadnych zakamarków, a do pielęgnacji potrzebujemy jedynie wilgotnej ściereczki.
Tyle ciekawych porad w jednym miejscu... super sprawa. Pozdrawiam.