Płyta ceramiczna – dlaczego warto na niej gotować?
Elektryczna płyta ceramiczna umożliwia gotowanie bez palników, gazu i ognia. Wygląda niezwykle elegancko i nowocześnie – sprawdzi się zarówno w minimalistycznych, jak i klasycznych wnętrzach kuchennych. Jakie są jej wady i zalety? Czy opłaca się gotować na płycie ceramicznej? Odpowiedzi w dalszej części artykułu.
Jeszcze kilkanaście lat temu decyzja związana z wyborem kuchenki była bardzo prosta - byliśmy skazani na zasilanie gazowe. Obecnie oprócz gazowych mamy do wyboru płyty ceramiczne i indukcyjne, korzystające z energii elektrycznej.
Zalety korzystania z płyty ceramicznej
Łatwość obsługi
Ogromną zaletą płyt ceramicznych jest łatwość ich obsługi. Sterowanie odbywa się za pomocą przycisków dotykowych. Wystarczy kilka kliknięć aby ustawić pożądaną temperaturę.
Szybkość działania
W porównaniu do płyt gazowych, płyta ceramiczna działa o wiele szybciej, co oznacza krótszy czas na przygotowanie potrawy. Prędkość działania urządzenia przekłada się także na mniejszy pobór energii – korzystamy z płyty ceramicznej krócej, niż w przypadku płyty gazowej.
Nowoczesny design
Płyta ceramiczna charakteryzuje się płaską powierzchnią, pod którą ukryte są wszystkie elementy grzewcze. Płyta elektryczna prezentuje się bardzo elegancko – sprawdzi się zarówno w nowoczesnych, jak i bardziej klasycznych wnętrzach.
Łatwość czyszczenia
Płaską powierzchnię łatwiej się czyści – nie ma zbędnych zakamarków i miejsc trudnych do umycia. Do codziennej pielęgnacji wystarczy wilgotna ściereczka z mikrofibry, a nawet ręcznik papierowy.
Nie trzeba kupować specjalnych naczyń
Płyta ceramiczna nie wymaga zakupu nowych (specjalnych) naczyń, jak w przypadku płyt indukcyjnych. Bez obaw możemy korzystać ze 'starych' garnków – nie musimy martwić się o dodatkowe koszty.
Wady płyt ceramicznych
Jesteśmy uzależnieni od prądu
Płyta ceramiczna zasilana jest energią elektryczną, dlatego gdy jej zabraknie, nie możemy nic zrobić. Tego typu sytuacje nie zdarzają się często, jednak zawsze warto być przygotowanym na taką ewentualność.
Droższa eksploatacja
Nie od dziś wiadomo, że prąd jest droższy od gazu, dlatego eksploatacja płyty elektrycznej będzie kosztować więcej.
Wolno stygnie
Płyty ceramiczne szybko się nagrzewają, jednak dość wolno stygną. Jest to dość problematyczne, gdyż często zbyt wysoka temperatura pól grzewczych może uniemożliwić nam szybkie wyczyszczenie płyty po skończonym gotowaniu.
Od trzech miesięcy w kuchni mam płytę ceramiczną. Trudno mnie było przekonać na jej kupno, ale teraz nie potrafię już korzystać ze zwykłej gazowej. Przyzwyczaiłem się - łatwo się ją czyści i wolno stygnie. Moim zdaniem opłaca się jej używać.