Podstawowe zasady dotyczące przechowywania żywności w lodówce
Zapewne większość z Was nie zdaje sobie sprawy z tego, że prawidłowe przechowywanie produktów żywnościowych wpływa na ich smak, wartości odżywcze, a tym samym finalny efekt gotowanych przez nas potraw. Liczy się nie tylko przechowywanie gotowych posiłków, ale w dużej mierze też samych produktów. Warunki 'przetrzymywania' bezpośrednio wpływają na jakość jedzenia, dlatego powinniśmy znać podstawowe zasady związane z tym tematem. Większość świeżych produktów żywnościowych przechowujemy w lodówce, jednak czy robimy to dobrze? Czy wiemy, co powinniśmy w niej trzymać? Na której półce? Nie od dziś wiadomo, że dobre warunki w lodówce, mogą wpłynąć na trwałość oraz jakoś produktów, a więc... zaczynamy!
Górne półki w lodówce – co powinniśmy na nich trzymać?
Górne półki lodówki dedykowane są wszystkim produktom mlecznym. To właśnie tutaj, powinniśmy przechowywać mleko, kefiry czy różnego rodzaju jogurty. Jest to także dobre miejsce dla dżemów, powideł oraz domowych konfitur. Optymalna temperatura to około 7 stopni Celsjusza – i są to idealne warunki dla tego typu produktów. Na niższych półkach będzie panować niższa temperatura, co w takiej żywności może powodować tworzenie się bakterii gnilnych – co przyczynia się do szybszego psucia produktów.
Środkowe półki w lodówce – co tam trzymać?
Środkowe półki lodówki przeznaczone są dla produktów o krótkim terminie trwałości, a więc mogą być przechowywane najwyżej kilka dni. Tutaj temperatury wahają się w granicach 4-5 stopni Celsjusza – są to więc idealne warunki dla krojonych wędlin, serków i twarożków. Jest to również najlepsze miejsce dla domowych obiadów, które zostały nam na następny dzień. Oczywiście musimy pamiętać o tym, aby wszystkie potrawy przykryć i nie wkładać ich do lodówki, gdy są jeszcze ciepłe. Warunki sprzyjające 'przedłużeniu trwałości' produktów nie oznacza wcale, że nie mamy sprawdzać ich kondycji oraz monitorować daty przydatności do spożycia. Zawsze wszystko musimy nadzorować.
Dolne półki w lodówce – co tam trzymać?
Dolna półka w lodówce, to miejsce w którym panuje najniższa temperatura – oscyluje ona w granicach 2 stopni Celsjusza. To idealne 'środowisko' dla mięsa, ryb oraz wędlin.
Szuflady w lodówce – co w nich trzymać?
Szuflady są tym miejscem w lodówce, gdzie jest najcieplej. Temperatury sięgają 10 stopni Celsjusza. Oprócz tego, mamy do czynienia z wysoką wilgotnością powietrza, a więc jest to idealne miejsce do przechowywania owoców i warzyw. Musimy jednak pamiętać, aby pomimo sprzyjających warunków, nie trzymać ich tam zbyt długo. Warzyw i owoców nie można wcześniej myć – inaczej się zepsują.