Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?

Porady

Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?

Ulubione0

W kuchni liczą się przede wszystkim funkcjonalność oraz design. Bowiem dzięki właściwie zorganizowanemu wnętrzu, praca w nim przebiega sprawnie, szybko i przyjemnie. Natomiast za sprawą odpowiednio dobranego do gustów domowników stylu wnętrzarskiego, kuchnia staje się wnętrzem rodzinnym i przytulnym, w którym spędzanie czasu stanowi czystą przyjemność.

Dobra organizacja w kuchni to podstawa. Dzięki właściwemu rozmieszczeniu poszczególnych szafek i sprzętów kuchennych możemy zapewnić sobie łatwiejszą pracę na co dzień i większą przyjemność w przygotowywaniu posiłków dla bliskich. Aby jednak kuchnia była w pełni ergonomiczna warto ją podzielić na strefy. Podział ten polega na umieszczeniu wszelkich przedmiotów i sprzętów w jednym obszarze związanym z konkretną czynnością kuchenną. Wyróżniamy kilka podstawowych stref kuchennych:

• zapasów,
• zmywania,
• robocza,
• gotowania,
• przechowywania,
• jadalniana (optymalnie).

Strefa zapasów
Ten obszar w kuchni ma pełnić rolę spiżarni. Najlepiej jest wyodrębnić w tym celu szafki ulokowane jak najbliżej lodówki, gdyż podczas wypakowywania zakupów będzie można wszystko ułożyć w jednej strefie, bez konieczności chodzenia po całym pomieszczeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest wysoka szafka typu cargo z pełnym wysuwem. Umożliwia ona łatwe sięganie po przechowywane produkty żywnościowe i przetwory.

Strefa zmywania
W tej strefie powinny znaleźć się wszelkie przedmioty i sprzęty związane ze zmywaniem. Jej centrum stanowi oczywiście zlewozmywak oraz zamontowana przy nim zmywarka. Warto w ich obrębie umieścić także wszelkie akcesoria takie jak gąbki, drucianki, ściereczki kuchenne, ale także wyodrębnić miejsce na odkładanie mokrych naczyń.

Strefa robocza
Jest to strefa przygotowywania posiłków, a więc obejmuje przede wszystkim blat kuchenny oraz szuflady lub szafki pod nim. Na blacie warto ustawić akcesoria, których używamy podczas każdego gotowania np. pojemniki z przyprawami, a pod nim sztućce i chochelki.

Strefa gotowania
Centrum strefy gotowania jest płyta grzewcza. To w jej obrębie dzieje się na co dzień najwięcej. Warto więc pod ręką mieć garnki, patelnie, łopatki do mieszania, a także przyprawy. Dobrym pomysłem jest zagospodarowania blatu roboczego wokół niej, tak by znalazło się na nim miejsce na odłożenie garnka z potrawą czy serwowanie potraw na talerze.

Strefa przechowywania
Strefa przechowywania to odpowiednie miejsce na przechowywanie wszelkich akcesoriów kuchennych w jednym miejscu. Warto w szafkach posegregować miski, pojemniki, garnki, szklanki , ale także znajdą się tu sprzęty takie jak robot kuchenny czy mikser.

Zobacz również

Aranżacja skośnej kuchni – jak to zrobić?

Aranżacja skośnej kuchni – jak to zrobić?

Skosy w kuchni to wiele nowych możliwości, ale też... Skosy początkowo mogą wydawać się...

Sposób na domowy jogurt, czyli jak wybrać jogurtownicę?

Sposób na domowy jogurt, czyli jak wybrać...

Czym jest jogurtownica i jak działa? Jogurtownica to niezbyt skomplikowane urządzenie, które w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena