Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?
W kuchni liczą się przede wszystkim funkcjonalność oraz design. Bowiem dzięki właściwie zorganizowanemu wnętrzu, praca w nim przebiega sprawnie, szybko i przyjemnie. Natomiast za sprawą odpowiednio dobranego do gustów domowników stylu wnętrzarskiego, kuchnia staje się wnętrzem rodzinnym i przytulnym, w którym spędzanie czasu stanowi czystą przyjemność.
Dobra organizacja w kuchni to podstawa. Dzięki właściwemu rozmieszczeniu poszczególnych szafek i sprzętów kuchennych możemy zapewnić sobie łatwiejszą pracę na co dzień i większą przyjemność w przygotowywaniu posiłków dla bliskich. Aby jednak kuchnia była w pełni ergonomiczna warto ją podzielić na strefy. Podział ten polega na umieszczeniu wszelkich przedmiotów i sprzętów w jednym obszarze związanym z konkretną czynnością kuchenną. Wyróżniamy kilka podstawowych stref kuchennych:
- zapasów,
- zmywania,
- robocza,
- gotowania,
- przechowywania,
- jadalniana (optymalnie).
Strefa zapasów
Ten obszar w kuchni ma pełnić rolę spiżarni. Najlepiej jest wyodrębnić w tym celu szafki ulokowane jak najbliżej lodówki, gdyż podczas wypakowywania zakupów będzie można wszystko ułożyć w jednej strefie, bez konieczności chodzenia po całym pomieszczeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest wysoka szafka typu cargo z pełnym wysuwem. Umożliwia ona łatwe sięganie po przechowywane produkty żywnościowe i przetwory.
Strefa zmywania
W tej strefie powinny znaleźć się wszelkie przedmioty i sprzęty związane ze zmywaniem. Jej centrum stanowi oczywiście zlewozmywak oraz zamontowana przy nim zmywarka. Warto w ich obrębie umieścić także wszelkie akcesoria takie jak gąbki, drucianki, ściereczki kuchenne, ale także wyodrębnić miejsce na odkładanie mokrych naczyń.
Strefa robocza
Jest to strefa przygotowywania posiłków, a więc obejmuje przede wszystkim blat kuchenny oraz szuflady lub szafki pod nim. Na blacie warto ustawić akcesoria, których używamy podczas każdego gotowania np. pojemniki z przyprawami, a pod nim sztućce i chochelki.
Strefa gotowania
Centrum strefy gotowania jest płyta grzewcza. To w jej obrębie dzieje się na co dzień najwięcej. Warto więc pod ręką mieć garnki, patelnie, łopatki do mieszania, a także przyprawy. Dobrym pomysłem jest zagospodarowania blatu roboczego wokół niej, tak by znalazło się na nim miejsce na odłożenie garnka z potrawą czy serwowanie potraw na talerze.
Strefa przechowywania
Strefa przechowywania to odpowiednie miejsce na przechowywanie wszelkich akcesoriów kuchennych w jednym miejscu. Warto w szafkach posegregować miski, pojemniki, garnki, szklanki , ale także znajdą się tu sprzęty takie jak robot kuchenny czy mikser.