Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?

Porady

Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?

Ulubione0

W kuchni liczą się przede wszystkim funkcjonalność oraz design. Bowiem dzięki właściwie zorganizowanemu wnętrzu, praca w nim przebiega sprawnie, szybko i przyjemnie. Natomiast za sprawą odpowiednio dobranego do gustów domowników stylu wnętrzarskiego, kuchnia staje się wnętrzem rodzinnym i przytulnym, w którym spędzanie czasu stanowi czystą przyjemność.

Dobra organizacja w kuchni to podstawa. Dzięki właściwemu rozmieszczeniu poszczególnych szafek i sprzętów kuchennych możemy zapewnić sobie łatwiejszą pracę na co dzień i większą przyjemność w przygotowywaniu posiłków dla bliskich. Aby jednak kuchnia była w pełni ergonomiczna warto ją podzielić na strefy. Podział ten polega na umieszczeniu wszelkich przedmiotów i sprzętów w jednym obszarze związanym z konkretną czynnością kuchenną. Wyróżniamy kilka podstawowych stref kuchennych:

• zapasów,
• zmywania,
• robocza,
• gotowania,
• przechowywania,
• jadalniana (optymalnie).

Strefa zapasów
Ten obszar w kuchni ma pełnić rolę spiżarni. Najlepiej jest wyodrębnić w tym celu szafki ulokowane jak najbliżej lodówki, gdyż podczas wypakowywania zakupów będzie można wszystko ułożyć w jednej strefie, bez konieczności chodzenia po całym pomieszczeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest wysoka szafka typu cargo z pełnym wysuwem. Umożliwia ona łatwe sięganie po przechowywane produkty żywnościowe i przetwory.

Strefa zmywania
W tej strefie powinny znaleźć się wszelkie przedmioty i sprzęty związane ze zmywaniem. Jej centrum stanowi oczywiście zlewozmywak oraz zamontowana przy nim zmywarka. Warto w ich obrębie umieścić także wszelkie akcesoria takie jak gąbki, drucianki, ściereczki kuchenne, ale także wyodrębnić miejsce na odkładanie mokrych naczyń.

Strefa robocza
Jest to strefa przygotowywania posiłków, a więc obejmuje przede wszystkim blat kuchenny oraz szuflady lub szafki pod nim. Na blacie warto ustawić akcesoria, których używamy podczas każdego gotowania np. pojemniki z przyprawami, a pod nim sztućce i chochelki.

Strefa gotowania
Centrum strefy gotowania jest płyta grzewcza. To w jej obrębie dzieje się na co dzień najwięcej. Warto więc pod ręką mieć garnki, patelnie, łopatki do mieszania, a także przyprawy. Dobrym pomysłem jest zagospodarowania blatu roboczego wokół niej, tak by znalazło się na nim miejsce na odłożenie garnka z potrawą czy serwowanie potraw na talerze.

Strefa przechowywania
Strefa przechowywania to odpowiednie miejsce na przechowywanie wszelkich akcesoriów kuchennych w jednym miejscu. Warto w szafkach posegregować miski, pojemniki, garnki, szklanki , ale także znajdą się tu sprzęty takie jak robot kuchenny czy mikser.

Zobacz również

Czy szklany blat w kuchni to dobry pomysł?

Czy szklany blat w kuchni to dobry pomysł?

Szkło jako materiał warty uwagi Nie można zaprzeczyć temu, że szkło jest wyjątkowo efektownym...

Wiecznie czysty piekarnik, czyli nowoczesne funkcje tego urządzenia

Wiecznie czysty piekarnik, czyli nowoczesne...

Sekret pyrolizy, czyli czysty piekarnik Piekarnik, który sam się czyści jest prawdziwym...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena