Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Pomysły na organizację w kuchni

Porady


Pomysły na organizację w kuchni

Organizacja w kuchni ma wyjątkowo istotne znaczenie. Charakter tego wnętrza wymaga odpowiedniego rozplanowania wszystkich elementów wyposażenia w taki sposób, aby kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna. Tylko wówczas praca w niej przebiegać będzie sprawnie i komfortowo. Natomiast czas spędzany w kuchni będzie się kojarzył z przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Sprawdź nasze pomysły na organizację w kuchni.

Na zdjęciu: Studio Mebli Little White House

Organizacja to podstawa!


Dbając o organizację w kuchni warto mieć na uwadze zarówno dobrze dobrany układ zabudowy mebli, optymalne rozmieszczenie przechowywanych produktów i akcesoriów, ale także zastosowanie najważniejszych zasad ergonomii. Ale dobra organizacja to także wykorzystanie właściwych przedmiotów, które ułatwiają nam wykonywanie codziennych prac kuchennych. Dlatego już na etapie projektowania swojej wymarzonej kuchni oraz wyposażania jej, warto mieć na uwadze, że powinna być dobrze zorganizowana. Dzięki temu znacznie skrócimy czas poświęcany na przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich. Także utrzymanie porządku będzie łatwiejsze, jeżeli wyposażenie i przechowywane rzeczy będą tak rozmieszczone, że sięganie po nie i odkładanie ich na miejsce będzie intuicyjne.

 

Duże elementy w kuchni a organizacja


Duże znaczenie dla wygody pracy w kuchni, jak i jej estetyki ma to, czy meble i sprzęty zostaną odpowiednio rozmieszczone i dobrane do rodzaju wnętrza. Dlatego zanim zdecydujesz się na konkretny układ zabudowy, upewnij się czy jest on spójny z warunkami, kształtem, metrażem konkretnego pomieszczenia kuchennego. Najbardziej optymalną i uniwersalną formą jest zabudowa w kształcie litery L. Pozwala ona także na takie rozmieszczenie najważniejszych sprzętów AGD, by były zgodne z zasadą trójkąta, co zapewni ergonomię w kuchni i zachowanie ciągu roboczego. Wówczas lodówka, zlewozmywak oraz płyta grzewcza umieszczone są na wierzchołkach kształtu trójkąta.

 

Organizacja w szafkach kuchennych


To w jaki sposób rozmieścimy przechowywane produkty w szafkach kuchennych, ma kluczowe znaczenie dla komfortu i sprawności wykonywania codziennych obowiązków. Jeżeli w szafkach zapanuje chaos, to frustrujące będzie poświęcanie czasu na szukanie danej rzeczy, czy utrudniony do niej dostęp. Sposobem na to jest zastosowanie podziału na strefy kuchenne. Wystarczy wydzielić szafki, w których będziemy przechowywać wyłącznie rzeczy związane z daną czynnością kuchenną. Każda strefa powinna znajdować się w najbliższej okolicy związanego z nią sprzętu AGD. Wyróżniamy strefy: gotowania, przygotowywania posiłków, zmywania, zapasów, przechowywania.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Elektryczny czy z gwizdkiem? – jaki czajnik wybrać?


Jak statystyczny Polak zaczyna każdy swój dzień? Filiżanką gorącej, mocnej...

Mała kuchnia w lustrzanym odbiciu


Małe kuchnie mają zarówno frustrujące wady, jak i wartościowe zalety. Pewne...

Bateria termostatyczna - zalety i ograniczenia


Bezpieczna i wygodna. Taka właśnie jest bateria termostatyczna, którą wybiera coraz...