Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Projekt kuchni – jakich błędów unikać?

Porady

Projekt kuchni – jakich błędów unikać?

Ulubione0

Każdy kto planuje aranżację swojej wymarzonej kuchni staje przed koniecznością podjęcia wielu kluczowych decyzji, które będą miały realny wpływ na kwestie funkcjonalności, komfortu, a także estetyki tego wnętrza. Dlatego na każdym etapie planowania warto się odpowiednio przygotować, by uniknąć błędów aranżacyjnych, których konsekwencje będziemy zmuszeni ponosić podczas codziennego użytkowania tego wnętrza.

Oczekiwania względem kuchni

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym na co dzień wiele się dzieje. Spędzamy w niej sporo czasu przygotowując posiłki dla najbliższych, sprzątając, a także biesiadując przy wspólnym stole kuchennym. W związku z tym wnętrze to wymaga szczególnego podejścia do kwestii aranżacji. Bowiem w przeciwieństwie do urządzenia pozostałych pomieszczeń domowych, tutaj poprawienie niedociągnięć będzie zdecydowanie trudniejsze i zwykle kosztowniejsze, bo związane z remontem lub wymianą zabudowy meblowej na nową. Każdy oczekuje, że kuchnia stanie się sercem domu, w którym praca będzie przebiegać sprawnie i w przyjemnych warunkach. Dlatego niezbędne jest takie jej zaaranżowanie i wyposażenie, by spełniała ona standardy ergonomii oraz pasowała estetyką do gustów domowników.

Najpopularniejsze błędy w aranżacji kuchni

  • Zbyt niskie blaty

Optymalna wysokość blatu ma kluczowe znaczenie dla komfortu wykonywania codziennych obowiązków kuchennych. Dawniej za standardową wysokość blatu uznawano 85 cm. Co prawda w części aranżacji kuchennych rzeczywiście ta wysokość się sprawdzi, ale pod warunkiem że domownicy nie są zbyt wysocy. Bowiem w przypadku gdy średnia wzrostu dorosłych domowników wynosi 185 cm, wygodniej będzie zastosować blaty wyżej.

  • Kuchenka w narożniku

Małe kuchnie stanowią większe wyzwanie pod względem aranżacyjnym, gdyż każdy fragment przestrzeni jest w nich na wagę złota. To właśnie w małych metrażowo kuchniach często stosowanym błędem jest montowanie kuchenki grzewczej w rogowej części zabudowy meblowej. O ile takie rozwiązanie pozwala wygospodarować więcej miejsca na blacie roboczym, to niestety jest po prostu niewygodne.

  • Brak zastosowania reguły trójkąta

Reguła trójkąta roboczego jest kluczowa pod względem uzyskania funkcjonalnej kuchni. Polega ona na rozmieszczeniu zlewozmywaka, kuchenki i lodówki w miejscach, które znajdują się na symbolicznych wierzchołkach kształtu trójkąta. Dzięki temu zaoszczędzimy energię i czas na przemieszczaniu się po wnętrzu kuchennym i poprawimy komunikację w nim. Brak zastosowania tej reguły niestety sprawia, że wykonywanie obowiązków kuchennych przebiega mniej sprawnie.

Zobacz również

Czajnik elektryczny – nim zakupisz

Czajnik elektryczny – nim zakupisz

Dla zabieganych Czajniki klasyczne, stawiane na palnik gazowy, to już mało komfortowe...

Kuchnia zgodnie z tradycją

Kuchnia zgodnie z tradycją

Zawsze piękne Pomieszczenia kuchenne opierające się na kompozycjach nieco starodawnych nigdy nie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena