Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
Strona główna Porady Przygotuj słodki deser na Dzień Gofra. Sprawdź...

Przygotuj słodki deser na Dzień Gofra. Sprawdź nasz najlepszy przepis na gofry

Choć pochodzą z Belgii, są uwielbiane również w Polsce. Gofry to nieodłączny element wakacji i turystycznych miejscowości, ale równie chętnie przygotowujemy je w domu. A czy jest lepsza okazja na zrobienie domowych gofrów, jak Dzień Gofra? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na pyszne gofry i sprawdźcie, co zrobić, żeby były idealnie chrupiące.

Jak upiec idealne gofry?

 

Szybkie gofry na śniadanie z jogurtem i owocami, a może słodkie gofry na deser – koniecznie z dużą ilością bitej śmietany i czekoladową polewą? Niezależnie od tego, która opcja jest Waszą ulubioną, by cieszyć się jak najsmaczniejszym efektem, warto przestrzegać kilku prostych wskazówek. Idealne gofry to połączenie chrupiącej, złocistej skórki i puszystego wnętrza, które rozpływa się w ustach. Kluczem do uzyskania takiego efektu jest odpowiednia proporcja składników oraz ich właściwe przygotowanie. Puszyste i lekkie gofry uzyskamy, jeżeli, przygotowując ciasto, przesiejemy mąkę, a z białek ubijemy pianę. Ważne też, by ciasta nie mieszać zbyt długo.

 

Szukasz niezawodnego robota kuchennego, który wyręczy Cię w szeregu zadań? Zobacz, co potrafi wielofunkcyjny robot kuchenny Bosch MUM59N26CB, który znajdziesz na: sklep.maxkuchnie.pl.

 

 

Co zrobić, żeby gofry był chrupiące?

Dobry przepis na gofry to jedno, ale co zrobić, by nasz deser był chrupiący? Warto zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  • dobrze rozgrzej gofrownicę – upewnij się, że gofrownica jest maksymalnie nagrzana przed wlaniem na nią ciasta. Tylko szybkie i nienazbyt długie pieczenie pozwoli na uzyskanie chrupiącej skórki,
  • dodaj cukier, ale unikaj jego nadmiernej ilości – karmelizujący się cukier dodaje gofrom chrupkości, jednak jego nadmiar może spowodować, że staną się miękkie,
  • rozpocznij pieczenie od razu po przygotowaniu ciasta – napowietrzone ciasto będzie puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz,
  • nie otwieraj gofrownicy zbyt wcześnie – podczas pieczenia gofrów, powstrzymaj się od podnoszenia pokrywki do momentu aż gofry będą gotowe,
  • pozwól gofrom „odpocząć” – po upieczeniu, wyjmij gofry z gofrownicy i pozostaw je na kilka minut na kratce, aby odparował z nich nadmiar wilgoci. Nie studź gofrów na desce czy talerzu, aby wilgoć nie zatrzymywała się na ich spodzie,
  • nakładaj dodatki bezpośrednio przed podaniem gofrów – owoce czy bita śmietana to produkty, które mogą rozmiękczyć gofry, dlatego z ich nałożeniem dobrze jest poczekać do chwili, kiedy będziemy serwować nasz deser.

 

 

Łatwy przepis na gofry, czyli domowe gofry krok po kroku

Wypróbujcie nasz przepis na klasyczne gofry!

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
  • 1 i 3/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła (lub oleju),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

 

Przydatne sprzęty i akcesoria: dwie miski, mikser lub robot kuchenny, szpatułka do mieszania ciasta, sitko do przesiania mąki, chochla do nakładania ciasta, pędzelek kuchenny, gofrownica, kratka do studzenia.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie suchych składników

Do dużej miski przesiej mąkę. Sprawi to, że gofry będą lżejsze i bardziej puszyste. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  1. Przygotowanie mokrych składników

W osobnej misce połącz żółtka, mleko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki dokładnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  1. Połączenie składników

Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając delikatnie, aby uniknąć powstawania grudek. Nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być gładkie.

  1. Ubijanie białek

Ubij białka na sztywną pianę w mikserze lub robocie kuchennym. Delikatnie wmieszaj je do przygotowanego wcześniej ciasta. Ciasto na gofry powinno być nieco rzadsze niż ciasto na naleśniki, aby podczas pieczenia dobrze rosło i się napowietrzało.

  1. Pieczenie gofrów

Rozgrzej gofrownicę i lekko posmaruj ją masłem lub olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Wlej porcję ciasta na środek gofrownicy, rozprowadź równomiernie i zamknij pokrywkę. Piecz gofry przez około 3-5 minut (w zależności od mocy gofrownicy), aż będą złociste i chrupiące.

  1. Studzenie i serwowanie

Upieczone gofry wyjmij z gofrownicy i pozostaw na kilka minut na kratce, aby odparował z nich nadmiar pary. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, czekolada czy dżem.

Smacznego!

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak skutecznie zabezpieczyć kuchnię przed dziećmi?


Jak wszyscy wiemy, dzieci są bardzo ciekawe świata. Często, nieświadomie narażają...

Poznaj kuchenne trendy


Jakie kuchnie są najmodniejsze? Na to pytanie trzeba sobie odpowiedzieć. Nasz ekspert...

Dekorowanie otwartej kuchni – harmonijne połączenie z...


Kuchnie otwarte to rozwiązanie wnętrzarskie cieszące się szczególną...