Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Ręczna czy elektryczna? Jaką tarkę wybrać?

Porady


Ręczna czy elektryczna? Jaką tarkę wybrać?

Tarka należy do podstawowego wyposażenia kuchni. Dzięki niej, możemy zetrzeć marchewkę na surówkę, jabłka na szarlotkę czy ziemniaki na placki ziemniaczane. Mogłoby się wydawać, że wybór tarki nie powinien nikomu sprawić problemów, tymczasem na rynku dostępne są tarki przeznaczone do różnego rodzaju produktów. Musimy również zdecydować jaki model wybrać: ręczny czy elektryczny?

Tarka ręczna

 

Tarki ręczne to najprostsze i zarazem najpopularniejsze modele dostępne na rynku. Są w całości wykonane ze stali nierdzewnej, a niektóre modele posiadają uchwyt wyprodukowany z tworzywa sztucznego i antypoślizgowe nóżki. Najczęściej wybierane są tarki czterostronne, choć w sklepach znajdziemy również modele dwustronne i trzystronne. Na każdej stronie znajdują się ostrza, które pozwalają zetrzeć produkty na różną grubość. Dzięki temu, możemy zetrzeć jabłka na mus, pociąć marchewki na cieniutkie paseczki lub pociąć w plastry ogórka. Tarek ręcznych używa się na desce do krojenia lub można ścierać produkty bezpośrednio do miski lub garnka.

 

Tarka z pojemnikiem

 

W sklepach dostępne są również tarki wyposażone w pojemnik. Są one rodzajem tarek ręcznych, jednak nie trzeba ich używać na desce do krojenia, ponieważ ścierana żywność trafia prosto do pojemnika. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ pozwala zachować czystość w kuchni. Tarki z pojemnikiem zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej i wysokiej jakości plastiku, a używa się ich w pozycji poziomej. Warto dodać, że tego typu tarki z reguły posiadają wymienne nakładki z ostrzami, które umożliwiają ścieranie produktów na różną grubość.

 

Tarka elektryczna

 

Tarki elektryczne, nazywane również szatkownicami elektrycznymi, są bardzo komfortowym rozwiązaniem, ponieważ pozwalają znacznie skrócić czas ścierania produktów. Wyglądem przypominają małe maszynki do mielenia, dlatego zajmują więcej miejsca niż tarki ręczne. Wyposażone są w popychacz do żywności i kilka wymiennych nakładek o różnych grubościach oczek. Tarki elektryczne są dużo droższe niż modele ręczne, jednak są o wiele wygodniejsze i bezpieczniejsze w obsłudze, ponieważ pozwalają uniknąć skaleczeń skóry.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zlewozmywak narożny – czy to wygodne rozwiązanie?


Szczególnie kiedy dysponujemy niewielką albo też mało ustawną kuchnią musimy...

Granitowy zlew w kuchni – dlaczego warto go mieć?


Na finalny efekt kuchni wpływa wiele elementów. Tak naprawdę, liczą się nie...

Plastikowa, drewniana a może szklana? Czas poznać deski do...


Deska do krojenia jest niezwykle ważnym przyrządem w każdej kuchni. Praktycznie każda...