Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Rodzaje płyt kuchennych

Porady

Rodzaje płyt kuchennych

Ulubione0

Płyta, na której ustawiasz naczynia podczas gotowania powinna odznaczać się solidnością, trwałością oraz wysoką klasą. W przeciwnym razie przyrządzanie posiłków będzie bardziej czasochłonne. Odczujemy to również w jakości przygotowywanych potraw. Obecnie na rynku urządzeń AGD wyróżnia się dwa podstawowe warianty płaszczyzn grzejnych – gazowe oraz elektryczne. Czym się wyróżniają?

Gazowa płyta grzejna


Taki model jest dość tani w użytkowaniu. Płyta tej kategorii posiada klasyczne palniki gazowe, których jest średnio cztery. Przeważnie jeden, większy wymiarowo, grzeje najsilniej (ok. 3 kW), dwa są średniej mocy (ok. 2 kW), ostatni jest palnikiem dość słabym i zarazem najmniejszym (od 0,9 – 1,5 kW). Można także znaleźć warianty płyt z niestandardową ilością palników – po dwa, trzy czy nawet pięć.

 

Elektryczna płyta grzejna

 

W tym przypadku mówi się o palnikach elektrycznych, które skonstruowane są w formie spiralnych kształtem grzałek pokrytych żeliwem. Charakterystyczną funkcją opisywanego modelu jest często występujący termowyłącznik. W praktyce dzięki tej opcji możliwe jest automatycznie odłączanie zasilania, kiedy uzyskana zostanie dana temperatura. Dodatkowo istnieją także płyty posiadające czujnik reagujący na naczynie. Polega to na tym, że palniki zaczynają podgrzewanie dopiero wówczas, gdy coś na nich postawimy. Kiedy nie umieścimy na płytce garnka, grzanie nie rozpocznie się. Tak intuicyjny mechanizm pozwala na wygodę oraz funkcjonalność urządzenia. Nie jest to jednakże najnowszy model sprzętu AGD omawianej kategorii. Elektryczne modele są zastępowane przez warianty ceramiczne.

 

Ceramiczne płyty grzejne

 

Ten rodzaj płyty jest niesamowicie komfortowym rozwiązaniem. To innowacja zaprojektowana tak, aby jej obsługa nie była dla użytkownika czasochłonna ani tym bardziej problemowa. Na tego typu płaszczyźnie grzejnej brak wystających palników, powierzchnia jest płaska, co daje nie tylko dużą elegancję i nowoczesny wygląd, co także pozwala na łatwe czyszczenie płyty. Cechą wyróżniającą opisywany model jest rewelacyjne przewodzenie ciepła. Płyta składa się ze specyficznych stref grzejnych, a więc wyodrębnionych na niej pól.

 

Płyty indukcyjne

 

Bardzo zbliżone stylistycznie do płyt ceramicznych są płyty indukcyjne, jakie także uznawane są za bardzo nowoczesne i gustowne. Idealnie prezentują się w minimalistycznych wystrojach. Są świetne do kuchni otwartych oraz pomieszczeń hi-tech. Zasadnicza różnica między ceramicznymi a indukcyjnymi wariantami płyt polega natomiast na innej metodzie grzewczej. Ciepło jest produkowane poprzez indukcję elektromagnetyczną. Takie urządzenia uznawane są za bardzo oszczędne, zwłaszcza w zestawieniu z klasycznymi ceramicznymi sprzętami. Ponadto korzystanie z takich płyt umożliwia zredukowanie czasu przyrządzania potraw o nawet kilkadziesiąt procent.

Zobacz również

Kuchnia po japońsku

Kuchnia po japońsku

Czystość dominantą   W stylizacji kuchennej inspirowanej Japonią istotny jest minimalizm....

Czy bez robota da się żyć? Czyli gotowanie w XXI w

Czy bez robota da się żyć? Czyli gotowanie w...

Idealny do wszystkiego Hitem wśród perfekcyjnych pań domu jest robot kuchenny. Nie tylko...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena