Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Rozwałkuj to – czyli wybieramy najlepszy wałek...

Porady

Rozwałkuj to – czyli wybieramy najlepszy wałek do ciasta

Ulubione0

Dla osób, które uwielbiają piec niezwykle ważną rolę odgrywają naczynia i akcesoria kuchenne. Zdolności piekarnicze to jedno, dobry sprzęt – drugie. Oprócz dobrego piekarnika i odpowiednich blach, potrzebujemy również wałka. Jest to jeden z tych gadżetów kuchennych, bez których trudno się obejść. Wprawdzie zawsze pozostaje nam butelka po winie, jednak dobry wałek to skarb!

Najpopularniejsze, ale czy najlepsze? Cała prawda o drewnianych wałkach
Najpopularniejszymi wałkami do ciasta, które towarzyszą nam od wielu lat są wałki drewniane. Drewno należy do materiałów ekologicznych a dodatkowo wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi. Są w przystępnej cenie i świetnie sprawdzają się podczas kuchennych czynności. Podczas zakupów warto sprawdzić, czy wałek został odpowiednio zakonserwowany. Ułatwi nam to jego dalszą pielęgnacje oraz czyszczenie. Aby ciasto nie przywierało, najlepiej posypać wałek mąką. Jest bardzo prosty i wygodny w użyciu. Bez problemu radzi sobie z rozwałkowaniem ciasta francuskiego czy ciasta na pierogi.

 

Alternatywa drewna – silikon, stal czy tworzywo sztuczne?

Alternatywa pierwsza – silikonowe wałki do ciasta

Silikonowe wałki do ciasta są bardzo lekkie – ich niska waga sprawia, że praca (z) nim to czysta przyjemność. Silikonowe wałki bardzo ładnie się prezentują a dodatkowo posiadają specjalną powłokę do której ciasto nie przywiera. Bez obaw można je myć w zmywarkach, nie odbarwiają się i nie chłoną obcych zapachów. Dostępne są w wielu wzorach i kolorach – z łatwością można wybrać model, który będzie kolorystycznie pasował do naszej kuchni. Zazwyczaj, wałki silikonowe posiadają regulowane uchwyty, przez co wałkowanie jest jeszcze bardziej wygodne.

Propozycja druga – stalowe wałki do ciasta

Stalowe wałki najczęściej można spotkać w kuchniach dobrych restauracji. Pokryte są one specjalną powłoką, która sprawia, że ciasto nie przywiera. Nie trzeba nawet używać mąki – nic się nie przykleja. Są sterylne i bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Spokojnie można je myć w zmywarce, bez obaw o zniszczenie.

Trzecia propozycja – wałek z tworzywa sztucznego

Wałki z tworzyw sztucznych są dostępne w wielu kolorach oraz wzorach. Są bardzo lekkie, przez co praca z nimi jest niezwykle przyjemna. Nie stanowią również problemu w kwestii czyszczenia – można je myć nawet w zmywarce. Są stosunkowo tanie a dodatkowo, nie gromadzą bakterii.

 

Który wałek wybierasz?
Bez względu na to, czy pieczesz na co dzień czy od święta – wałek powinien się znaleźć w każdym domu. Dobrej jakości wałek sprawi, że rozwałkowanie nawet najbardziej opornego ciasta nie będzie takie straszne. Niezwykle irytujące jest to, gdy podczas pracy ciasto przywiera do wałka – wtedy trzeba podsypywać ciasto mąką a przyklejone już fragmenty zdrapywać nożem. Jeżeli nie masz na to nerwów, to powinieneś wybrać wałek, który posiada specjalną powłokę, do której ciasto się nie przykleja.

Zobacz również

Czy połączenie kuchni z salonem to dobry pomysł?

Czy połączenie kuchni z salonem to dobry...

• Sposób na powiększenie przestrzeni Otwarta kuchnia sprawdzi się zarówno w mniejszych, jak i...

Lodówka – jak ją kupować?

Lodówka – jak ją kupować?

Rzecz najważniejsza – klasa energetyczna lodówki Lodówka jest urządzeniem, które cały czas...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena