Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Które urządzenie wybrać?
Czytając etykiety soków owocowych dostępnych w sklepach niekiedy można złapać się za głowę. Owoce często są wyłącznie na zdjęciu opakowania, a skład obejmuje cukier i rożnego rodzaju substancje zaczynające się E. Na szczęście pyszne, pełno witaminowe soki owocowe możemy przygotować samodzielnie w domu. Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w urządzenie, które nam to umożliwi! Do wyboru mamy sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Który sprzęt jest lepszy? W co lepiej zainwestować?
Domowy sok – prawdziwa bomba witaminowa
Nie ma nic lepszego, niż samodzielnie przygotowany sok owocowy. Sami możemy decydować o doborze owoców, ich proporcjach i ilości. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Domowy koktajl czy sok to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma tutaj słodzików, konserwantów ani sztucznych barwników, dlatego warto po nie sięgać częściej, niż po gotowce z półek sklepowych. W przygotowaniu soków może nam pomóc sokowirówka lub wyciskarka.
Wyciskarka do soku – specyfika działania
Wyciskarka do soku to bardzo proste urządzenie. Głównym elementem tego sprzętu jest ślimak, który wywiera nacisk na owoce oraz przeciska je przez sitko. Jeśli chodzi o obroty, to są one niskie, dzięki czemu sok się nie napowietrza, a więc nie tracimy cennych wartości odżywczych.
Wyciskarka do soku – zalety urządzenia
Można śmiało stwierdzić, że sok otrzymany dzięki wyciskarce, to sok najlepszej jakości. Jest to sok bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Sok otrzymany za pomocą wyciskarki dłużej pozostaje świeży, a więc możemy go przechowywać nawet kilka dni. Urządzenie zajmuje mało miejsca, zaś cicha praca nie będzie przeszkadzać innym domownikom. Wyciskarka radzi sobie zarówno z owocami jak i warzywami.
Wyciskarka do soku – wady urządzenia
Niestety – wszystkie 'mocne' strony przekładają się na dość wysoką cenę urządzenia. Ponadto, sok otrzymany w wyniku wyciskania owoców nie jest klarowny, co może przeszkadzać niektórym konsumentom.
Sokowirówka – specyfika działania urządzenia
Sokowirówka rozdrabnia wszystkie składniki na gładką masę. Cały proces odbywa się za pomocą ostrzy działających z dużą prędkością, dlatego sok jest napowietrzony i chcąc nie chcąc, ulega częściowemu utlenieniu.
Sokowirówka – zalety urządzenia
Sokowirówkę ceni się przede wszystkim za szybkość działania. Dzięki wysokim obrotom sok jest gotowy bardzo szybko. Ponadto, sok z sokowirówki jest klarowny, a więc łatwiej będzie do niego przekonać nawet dzieci. Sokowirówka jest tańszym urządzeniem, niż wyciskarka, dlatego więcej osób może sobie pozwolić na jej zakup.
Sokowirówka – wady urządzenia
Sok powstały z pomocą sokowirówki ma mniej wartości odżywczych, niż ten pochodzący z wyciskarki. Trzeba również zaznaczyć, że szybko traci świeżość i się rozwarstwia. Sokowirówka może nie radzić sobie z owocami jagodowymi czy liściastymi warzywami.
Jak dla mnie zdecydowanie wyciskarka :) Dobrze jednak, że w artykule ukazano jednak wady i zalety obu urządzeń, nie faforyzując jakiegoś produktu :)