Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Które...

Porady

Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Które urządzenie wybrać?

Ulubione1

Czytając etykiety soków owocowych dostępnych w sklepach niekiedy można złapać się za głowę.
Owoce często są wyłącznie na zdjęciu opakowania, a skład obejmuje cukier i rożnego rodzaju substancje zaczynające się E. Na szczęście pyszne, pełno witaminowe soki owocowe możemy przygotować samodzielnie w domu. Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w urządzenie, które nam to umożliwi!
Do wyboru mamy sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Który sprzęt jest lepszy? W co lepiej zainwestować?

Domowy sok – prawdziwa bomba witaminowa
Nie ma nic lepszego, niż samodzielnie przygotowany sok owocowy. Sami możemy decydować o doborze owoców,
ich proporcjach i ilości. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Domowy koktajl czy sok to prawdziwa bomba witaminowa.
Nie ma tutaj słodzików, konserwantów ani sztucznych barwników, dlatego warto po nie sięgać częściej, niż po gotowce z półek sklepowych.
W przygotowaniu soków może nam pomóc sokowirówka lub wyciskarka.


Wyciskarka do soku – specyfika działania
Wyciskarka do soku to bardzo proste urządzenie. Głównym elementem tego sprzętu jest ślimak, który wywiera nacisk na owoce oraz przeciska je przez sitko. Jeśli chodzi o obroty, to są one niskie, dzięki czemu sok się nie napowietrza, a więc nie tracimy cennych wartości odżywczych.


Wyciskarka do soku – zalety urządzenia
Można śmiało stwierdzić, że sok otrzymany dzięki wyciskarce, to sok najlepszej jakości. Jest to sok bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Sok otrzymany za pomocą wyciskarki dłużej pozostaje świeży, a więc możemy go przechowywać nawet kilka dni. Urządzenie zajmuje mało miejsca, zaś cicha praca nie będzie przeszkadzać innym domownikom. Wyciskarka radzi sobie zarówno z owocami jak i warzywami.


Wyciskarka do soku – wady urządzenia
Niestety – wszystkie 'mocne' strony przekładają się na dość wysoką cenę urządzenia. Ponadto, sok otrzymany w wyniku wyciskania owoców nie jest klarowny, co może przeszkadzać niektórym konsumentom.

Sokowirówka – specyfika działania urządzenia
Sokowirówka rozdrabnia wszystkie składniki na gładką masę. Cały proces odbywa się za pomocą ostrzy działających z dużą prędkością, dlatego sok jest napowietrzony i chcąc nie chcąc, ulega częściowemu utlenieniu.


Sokowirówka – zalety urządzenia
Sokowirówkę ceni się przede wszystkim za szybkość działania. Dzięki wysokim obrotom sok jest gotowy bardzo szybko.
Ponadto, sok z sokowirówki jest klarowny, a więc łatwiej będzie do niego przekonać nawet dzieci. Sokowirówka jest tańszym urządzeniem, niż wyciskarka, dlatego więcej osób może sobie pozwolić na jej zakup.

Sokowirówka – wady urządzenia
Sok powstały z pomocą sokowirówki ma mniej wartości odżywczych, niż ten pochodzący z wyciskarki. Trzeba również zaznaczyć,
że szybko traci świeżość i się rozwarstwia. Sokowirówka może nie radzić sobie z owocami jagodowymi czy liściastymi warzywami.

Zobacz również

Tynki i tapety – sposoby wykończenia ścian kuchennych

Tynki i tapety – sposoby wykończenia ścian...

Tynki strukturalne Dzięki zastosowaniu tynków strukturalnych na ściany kuchenne możliwe jest...

Czysta kuchnia na piątkę, czyli perfekcyjna czystość

Czysta kuchnia na piątkę, czyli perfekcyjna...

Zawsze czysta podłoga Podłoga w kuchni nie ma lekko. Non stop narażana jest na wilgoć, skoki...
Komentarze (1)
1
Gość
Antek
2018-03-16 08:16:29

Jak dla mnie zdecydowanie wyciskarka :) Dobrze jednak, że w artykule ukazano jednak wady i zalety obu urządzeń, nie faforyzując jakiegoś produktu :)

Twój komentarz
Ocena