Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Które...

Porady


Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Które urządzenie wybrać?

Czytając etykiety soków owocowych dostępnych w sklepach niekiedy można złapać się za głowę. Owoce często są wyłącznie na zdjęciu opakowania, a skład obejmuje cukier i rożnego rodzaju substancje zaczynające się E. Na szczęście pyszne, pełno witaminowe soki owocowe możemy przygotować samodzielnie w domu. Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w urządzenie, które nam to umożliwi! Do wyboru mamy sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Który sprzęt jest lepszy? W co lepiej zainwestować?

Domowy sok – prawdziwa bomba witaminowa

 

Nie ma nic lepszego, niż samodzielnie przygotowany sok owocowy. Sami możemy decydować o doborze owoców, ich proporcjach i ilości. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Domowy koktajl czy sok to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma tutaj słodzików, konserwantów ani sztucznych barwników, dlatego warto po nie sięgać częściej, niż po gotowce z półek sklepowych. W przygotowaniu soków może nam pomóc sokowirówka lub wyciskarka.

 

Wyciskarka do soku – specyfika działania

 

Wyciskarka do soku to bardzo proste urządzenie. Głównym elementem tego sprzętu jest ślimak, który wywiera nacisk na owoce oraz przeciska je przez sitko. Jeśli chodzi o obroty, to są one niskie, dzięki czemu sok się nie napowietrza, a więc nie tracimy cennych wartości odżywczych.

 

Wyciskarka do soku – zalety urządzenia

Można śmiało stwierdzić, że sok otrzymany dzięki wyciskarce, to sok najlepszej jakości. Jest to sok bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Sok otrzymany za pomocą wyciskarki dłużej pozostaje świeży, a więc możemy go przechowywać nawet kilka dni. Urządzenie zajmuje mało miejsca, zaś cicha praca nie będzie przeszkadzać innym domownikom. Wyciskarka radzi sobie zarówno z owocami jak i warzywami.

 

Wyciskarka do soku – wady urządzenia

Niestety – wszystkie 'mocne' strony przekładają się na dość wysoką cenę urządzenia. Ponadto, sok otrzymany w wyniku wyciskania owoców nie jest klarowny, co może przeszkadzać niektórym konsumentom.

 

Sokowirówka – specyfika działania urządzenia

 

Sokowirówka rozdrabnia wszystkie składniki na gładką masę. Cały proces odbywa się za pomocą ostrzy działających z dużą prędkością, dlatego sok jest napowietrzony i chcąc nie chcąc, ulega częściowemu utlenieniu.

 

Sokowirówka – zalety urządzenia

Sokowirówkę ceni się przede wszystkim za szybkość działania. Dzięki wysokim obrotom sok jest gotowy bardzo szybko. Ponadto, sok z sokowirówki jest klarowny, a więc łatwiej będzie do niego przekonać nawet dzieci. Sokowirówka jest tańszym urządzeniem, niż wyciskarka, dlatego więcej osób może sobie pozwolić na jej zakup.

 

Sokowirówka – wady urządzenia

Sok powstały z pomocą sokowirówki ma mniej wartości odżywczych, niż ten pochodzący z wyciskarki. Trzeba również zaznaczyć, że szybko traci świeżość i się rozwarstwia. Sokowirówka może nie radzić sobie z owocami jagodowymi czy liściastymi warzywami.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Antek

Jak dla mnie zdecydowanie wyciskarka :) Dobrze jednak, że w artykule ukazano jednak wady i zalety obu urządzeń, nie faforyzując jakiegoś produktu :)

Zobacz również


Kuchnia w starym wydaniu


Wizytówka każdej prawdziwej gospodyni domowej to nic innego jak zadbana i...

Kuchnia pełna energii – jak ożywić wnętrze?


Od tego, jakie dobierzesz kolory farb i elementów wykończeniowych Twojego...

Moda na eko kuchnie, czyli powrót do natury


Ekologia przestaje już być jedynie modą, ale staje się stylem życia. Wszystko to...