Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sokowirówka – urządzenie, które powinieneś...

Porady


Sokowirówka – urządzenie, które powinieneś mieć w swojej kuchni

Jak wiadomo, produkty dostępne w sklepach nie zawsze mają dobry skład. Weźmy na przykład pod lupę soki. Większość z nich posiada mnóstwo ulepszaczy, konserwantów i duże ilości cukru. Niby mówi się, że są to owoce i warzywa w innej postaci, jednak w wielu przypadkach jest to czysta chemia. Na szczęście nie musimy być uzależnieni od sklepów i możemy samodzielnie przygotować zdrowe, pyszne soki, które będą prawdziwą bombą witaminową. Sami decydujemy o smaku, składnikach i ich proporcjach – wystarczy tylko mieć w domu sokowirówkę.

Dlaczego warto kupić sokowirówkę?

 

Sokowirówka to urządzenie, które pozwoli nam przygotować pyszny, domowy sok z warzyw lub owoców. Mamy tutaj wolną rękę jeśli chodzi o dobór smaków i poszczególnych składników. Jaka jest największa zaleta samodzielnie przygotowanych soków? Przede wszystkim brak sztucznych dodatków oraz cukru! Ponadto, możemy stworzyć swój własny, unikalny smak łącząc ze sobą ulubione owoce i warzywa. Sok przygotowany w sokowirówce będzie posiadał mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Przygotowanie domowej bomby witaminowej zajmie ci tyle czasu, co wyjście do sklepu po gotowy sok, a będzie zdrowszy i smaczniejszy!

 

Jak działa sokowirówka?

 

Zadaniem sokowirówki jest wydobycie soku z warzyw i owoców. Dzięki specyficznej konstrukcji, urządzenie radzi sobie nawet z najtwardszymi produktami. Sokowirówka posiada sito z ostrzami, które wiruje. Otrzymany w ten sposób sok jest całkowicie klarowny, dlatego sprawdzi się również u osób, które nie lubią miąższu.

 

Wady sokowirówek

 

Największą wadą sokowirówek jest głośność, jaka im towarzyszy podczas pracy. Wytwarzany przez urządzenie hałas może przeszkadzać pozostałym domownikom w innych czynnościach. Dodatkowo, sokowirówka dość szybko się nagrzewa i wtedy należy zrobić przerwę – inaczej może się spalić. Za pomocą sokowirówki nie przygotujemy soku ze wszystkich owoców – jest to sprzęt dedykowany twardym produktom. Pomimo tego, że sok robi się bardzo szybko, to zupełnie inaczej sprawa wygląda z myciem maszyny. Na sokowirówkę składa się mnóstwo różnych części, które często ciężko domyć – najlepiej więc robić to zaraz po przygotowaniu soku.

 

Co jest ważne podczas wybierania sokowirówki

 

Najważniejszym elementem sokowirówki jest sitko. Warto wybrać model, w którym sitko wykonane jest ze stali nierdzewnej. Tego typu sitka sprawdzają się znacznie lepiej, niż plastikowe. Drugą kwestią, na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest wielkość pojemnika, do którego będzie odprowadzany miąższ oraz skórki z owoców. Jeśli wybierzemy zbyt mały, to będziemy musieli częściej go opróżniać podczas przygotowywania soków. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych, bardzo ważna jest także moc urządzenia. Im wyższa wartość, tym lepiej i szybciej sokowirówka poradzi sobie z twardymi produktami.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Gdzie najlepiej umieścić zmywarkę?


Bez względu na to, czy decydujesz się na zmywarkę wolnostojącą czy do zabudowy, jej...

10 sprzętów, które powinno znaleźć się w kuchni


Zgodnie ze znanym i lubianym powiedzeniem powszechnie wiadomo, że trochę techniki może...

Prowansja zaklęta w czterech ścianach kuchni


Poszczególne wnętrza domowego zacisza powinny wyróżniać się swą...