Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sposób na kawę

Porady

Sposób na kawę

Ulubione0

Dla niektórych jest napojem bogów, niezliczoną ilość razy potrafią delektować się jej smakiem i zachwycać aromatem. Kawa rzeczywiście jest niesamowitym napojem, pobudzającym wiele zmysłów. Aby w pełni mogła to czynić, musi być jednak odpowiednio traktowana.

Przechowywanie ma znaczenie

Na aromat, smak i wygląd kawy ma wpływ wiele czynników: odpowiednie zmielenie, przygotowanie, parzenie. Jednak to, w jaki sposób przechowujemy kawę w naszej kuchni zawsze będzie wpływać na smak i aromat tego napoju, bez względu na to jak starannie będziemy go przyrządzać i jak doskonały gatunek kawy przyjdzie nam pić. Jeśli więc nie będziemy traktować kawy w należyty jej sposób, możemy raz na zawsze zapomnieć o doskonałym naparze pieszczącym zamysły.
 

Wrogowie zidentyfikowani

Najważniejsze to wiedzieć, co tak naprawdę szkodzi kawie. Nie ma ich wielu, jednak główni wrogowie potrafią być wyjątkowo przebiegli. Może trudno w to uwierzyć, ale największym wrogiem kawy jest tlen, a właściwie powietrze, lub jak kto woli zbyt duża jego ilość. Cenny aromat kawy ulatnia się wtedy w ekspresowym tempie, pozostawiając jedynie namiastkę wspaniałego zapachu. Równie szkodliwe dla drogocennych ziarenek mogą okazać się wilgoć i zbyt wysoka temperatura. Kawa nie toleruje też nachalnego światła słonecznego, woli pozostać w ukryciu, niż chwalić się swym wyglądem.
 

Jak więc przechowywać kawę?

Skoro czynnikiem, który w największym stopniu potrafi zepsuć kawę jest powietrze, najlepiej cenne ziarenka od tego powietrza odizolować. Pomogą nam w tym szczelnie zamykane pudełka, puszki, torebki. Co więcej, pojemniki takie zwykle pełnią nie tylko funkcję „magazynową", często są też doskonałą ozdobą kuchennego wnętrza, stanowiąc swoiste dopełnienie aranżacji. Przy ich wyborze kierujmy się zatem względami estetycznymi, nie zapominając jednak o szczelności. Znawcy kawy, zalecają jednak, aby kawa, nawet jeśli mamy najszczelniejszy z możliwych pojemników, była dodatkowo przechowywana w oryginalnych torebkach. Torebkę taką należy możliwie najdokładniej zamknąć (niejednokrotnie producenci kawy dołączają specjalne klamry do promocyjnych opakowań swojej kawy) i włożyć do pojemnika przeznaczonego specjalnie dla kawy. Co więcej, pojemnik taki powinien być również nieprzezroczysty. Światło bowiem bardzo negatywnie wpływa na cenne ziarenka, zmieniając nie tylko ich barwę ale i aromat. Unikajmy więc szklanych czy plastikowych opakowań (te ostatnie dodatkowo mogą zmieniać zapach kawy), wybierajmy raczej ceramiczne lub metalowe.
 

Miejsce odpowiednie

Odpowiednie pudełko to oczywiście podstawa właściwego przechowywania kawy, jednak nie wolno zapominać także o miejscu, w którym należy je ustawiać. Pod żadnym pozorem nie próbujmy lokować pojemnika z kawą na kuchennym parapecie czy szafce blisko okna. Owszem, puszki takie zwykle są dekoracyjne i nieraz kuszą, by stawiać je w najbardziej reprezentacyjnym miejscu kuchni, jednak padające na nich światło słoneczne zazwyczaj powoduje zbytnie nagrzewanie pojemnika, co podobnie jak zbyt duże nasłonecznienie, bardzo szkodzi kawie. Najlepiej więc ustawiać puszki możliwie najdalej od okna i wszelkich źródeł ciepła tj. np. grzejnik. Idealnym dla nich miejscem będzie „chłodna" szafka lub zacieniony fragment blatu kuchennego. Nie stawiajmy jednak puszki w okolicach zlewozmywaka ze względu na panującą tu wilgotność. Nie zaleca się też umieszczać kawy przy lub nad płytą grzewczą (np. na półce obok okapu) – nie tylko ze względu na wysoką temperaturę w tym miejscu, ale też opary z gotujących się dań. Skutecznie zwiększają one wilgotność i mogą destrukcyjnie wpływać na ziarenka kawy. Chociaż kawa nie toleruje zbyt wysokich temperatur, nie warto jej też umieszczać w lodówce. Ziarenka bowiem nie tylko pięknie pachną, ale też bardzo szybko pochłaniają inne zapachy. A gdzie jest ich więcej jak nie w chodziarce? Poza tym zbyt niska temperatura (dotyczy to również mrożenia kawy) pozbawia ją naturalnych olejków eterycznych, a to one są głównymi „sprawcami" cudownego aromatu kawy.
 

Na skróty

  • Kawę najlepiej przechowywać w oryginalnych torebkach wkładanych do szczelnie zamkniętych, nieprzezroczystych pudełek.
  • Ziarenka nie znoszą światła, wilgoci i zbyt dużej temperatury, unikajmy więc ustawiania puszek z kawą na słońcu czy w pobliżu źródeł ciepła.
  • Dobrze jest kupować i przechowywać niewielkie ilości kawy – swe walory smakowe ziarenka zaczynają tracić po 2 tygodniach przechowywania.
  • Nie przechowujmy mielonej kawy, o wiele bardziej chłonie ona wilgoć i niepożądane zapachy niż całe ziarenka.
  • Kawę dobrze jest mielić bezpośrednio przed zaparzaniem, bowiem już w godzinę po zmieleniu zaczyna ona tracić swój cenny aromat.

Zobacz również

Lodówka z kostkarką – co jest prawdą a co nie?

Lodówka z kostkarką – co jest prawdą a co...

Wokół tego typu innowacyjnych jeszcze na dzień dzisiejszy chłodziarek krążą różnorodne...

Innowacyjny design w kuchni – zero zbędnych elementów

Innowacyjny design w kuchni – zero zbędnych...

Harmonia numerem jeden Innowacyjność przejawiająca się w postawieniu nie na drobiazgi, ale na...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-08-04 15:54:12

ok

Twój komentarz
Ocena