Sposoby na porządek w kuchni bez wysiłku
Organizacja w kuchni ma wyjątkowo istotne znaczenie. Charakter tego wnętrza wymaga odpowiedniego rozplanowania wszystkich elementów wyposażenia w taki sposób, aby kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna. Tylko wówczas praca w niej przebiegać będzie sprawnie i komfortowo. Natomiast czas spędzany w kuchni będzie się kojarzył z przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Sprawdź nasze pomysły na organizację w kuchni.
Organizacja to podstawa!
Dbając o organizację w kuchni warto mieć na uwadze zarówno dobrze dobrany układ zabudowy mebli, optymalne rozmieszczenie przechowywanych produktów i akcesoriów, ale także zastosowanie najważniejszych zasad ergonomii. Ale dobra organizacja to także wykorzystanie właściwych przedmiotów, które ułatwiają nam wykonywanie codziennych prac kuchennych. Dlatego już na etapie projektowania swojej wymarzonej kuchni oraz wyposażania jej, warto mieć na uwadze, że powinna być dobrze zorganizowana. Dzięki temu znacznie skrócimy czas poświęcany na przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich. Także utrzymanie porządku będzie łatwiejsze, jeżeli wyposażenie i przechowywane rzeczy będą tak rozmieszczone, że sięganie po nie i odkładanie ich na miejsce będzie intuicyjne.
Duże elementy w kuchni a organizacja
Duże znaczenie dla wygody pracy w kuchni, jak i jej estetyki ma to, czy meble i sprzęty zostaną odpowiednio rozmieszczone i dobrane do rodzaju wnętrza. Dlatego zanim zdecydujesz się na konkretny układ zabudowy, upewnij się czy jest on spójny z warunkami, kształtem, metrażem konkretnego pomieszczenia kuchennego. Najbardziej optymalną i uniwersalną formą jest zabudowa w kształcie litery L. Pozwala ona także na takie rozmieszczenie najważniejszych sprzętów AGD, by były zgodne z zasadą trójkąta, co zapewni ergonomię w kuchni i zachowanie ciągu roboczego. Wówczas lodówka, zlewozmywak oraz płyta grzewcza umieszczone są na wierzchołkach kształtu trójkąta.
Organizacja w szafkach kuchennych
To w jaki sposób rozmieścimy przechowywane produkty w szafkach kuchennych, ma kluczowe znaczenie dla komfortu i sprawności wykonywania codziennych obowiązków. Jeżeli w szafkach zapanuje chaos, to frustrujące będzie poświęcanie czasu na szukanie danej rzeczy, czy utrudniony do niej dostęp. Sposobem na to jest zastosowanie podziału na strefy kuchenne. Wystarczy wydzielić szafki, w których będziemy przechowywać wyłącznie rzeczy związane z daną czynnością kuchenną. Każda strefa powinna znajdować się w najbliższej okolicy związanego z nią sprzętu AGD. Wyróżniamy strefy: gotowania, przygotowywania posiłków, zmywania, zapasów, przechowywania.