Sprytne przechowywanie w Twojej kuchni
Porządek i dobra organizacja w kuchni to podstawa! Wszystko powinno mieć swoje miejsce – ułatwi nam to utrzymanie czystości i sprawi, że sprzątanie nie będzie już przykrym obowiązkiem. Konieczna jest tutaj umiejętność dobrej organizacji i systematyczności – jednak odpowiednia segregacja przedmiotów się opłaca!
Plan to podstawa
Na początku wszystko trzeba sobie dokładnie zaplanować. Z kuchnią jest jak z wyjazdem – powinniśmy pomyśleć o wszystkim, zanim wyjedziemy. Podczas planowania i projektowania mebli, ich układu i rozmieszczenia warto określić nasze wymagania i oczekiwania. Niezwykle ważne jest prawidłowe rozmieszczenie względem siebie urządzeń takich jak lodówka, zlewozmywak i piekarnik. Urządzenia te tworzą tak zwany trójkąt roboczy. Jeżeli urządzenia te, będą znajdować się odpowiednim rozmieszczeniu i odległości to korzystanie z kuchni będzie prawdziwą przyjemnością. Przygotowywanie posiłków stanie się szybkie i wygodne, dlatego dobrze jest wcześniej określić dystans i rozmieszczenie szczególnie tych sprzętów. Jeżeli już wiemy, gdzie będą znajdowały się kluczowe urządzenia (zlew, lodówka i piekarnik) to wtedy planujemy, gdzie będziemy co przechowywać. Które szafki przeznaczymy na przechowywanie mąk i makaronów, a które na talerze i garnki.
Szuflada pod ręką
Szuflady i szafki znajdujące się blisko płyty grzewczej i zlewu warto przeznaczyć na przechowywanie przyborów, które używamy najczęściej. Najlepszą opcją jest przechowywania ich w szufladzie, którą łatwo wysuwamy i możemy zobaczyć całą zawartość. Na rynku dostępny jest szeroki wybór różnego rodzaju organizerów z przegródkami, które znacznie ułatwiają nam przechowywanie. Warto posegregować przedmioty w zależności od częstotliwości użytkowania – i przedmioty, których używamy sporadycznie umieścić w kolejnych szafkach czy szufladach.
Sposób na głęboką szufladę
W głębokich szufladach świetnie sprawdzą się różne opakowania – słoiki, butelki i inne opakowania, które umożliwią nam łatwiejsze przechowywanie produktów. Możemy również zamontować separatory, które ograniczą możliwość rozsypania. Jeżeli w szufladzie chcemy przechowywać miski lub talerze a boimy się, że ulegną zniszczeniu podczas odsuwania i zamykania szuflady – zastosujmy matę antypoślizgową, która 'utrzyma miski w ryzach'.
Sposób na narożnik
Urządzając kuchnię, powinniśmy zagospodarować jej każdy centymetr – aby później mieć gdzie przechowywać wszelkie przedmioty i gadżety. Nie zabraknie problematycznych miejsc z którymi również musimy sobie poradzić. Przykładem jest na przykład narożnik. Takie szafki są niewygodne i totalnie niefunkcjonalne. Z pomocą przychodzą specjalne szuflady, które po zamontowaniu w szafce umożliwiają bezproblemowe dostanie się do wszystkich sprzętów. Szafka jest głęboka, ale z takim wkładem o ergonomicznym kształcie 'nurkowanie' nie będzie już konieczne.
Dobre cargo
Wolne przestrzenie między meblami a sprzętem AGD? Nigdy więcej! Wystarczy zamontować kosz cargo, który pomieści wiele i jest niezwykle wygodny w użytkowaniu! Mamy mnóstwo możliwości – nawet, jeżeli mamy tylko piętnaście centymetrów.
Grunt to organizacja
Nie trzeba być pedantem, aby utrzymać kuchnię w czystości. Kluczem do sukcesu jest dobra organizacja. Warto zakupić koszyki, pudełka, separatory i inne, tego typu gadżety. Ułatwią nam segregację i wszystko będzie miało swoje miejsce.
Moim zdaniem w kuchni najlepszym rozwiązaniem są szafki narożne, dzięki którym możemy zagospodarować każdy centymetr kuchni. Najważniejsze, żeby dobrze zaprojektować całą kuchnię, jeśli już chcemy ją dopasować na wymiar.