Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Doskonałe krojenie, czyli jak wybrać...

Sprzęt agd

Doskonałe krojenie, czyli jak wybrać krajalnicę?

Ulubione0

Dobry, ostry nóż to podstawa kuchennego wyposażenia. Jednak są i tacy, którym ciężko obejść się bez krajalnicy, która pozwala na cięcie idealnie równych plasterków sera, wędliny, kromek chleba, a nawet owoców i warzyw. Czym jednak kierować się podczas zakupów tego urządzenia? Oto kilka wskazówek.

Bezpieczeństwo to podstawa

Krajalnica należy do jednych z najniebezpieczniejszych urządzeń drobnego AGD. Wyposażona jest w bardzo ostry obrotowy nóż, który może zrobić krzywdę niejednemu domownikowi, jeśli nie będzie się podstępować według ścisłych wskazówek producenta. To jednak nie wszystko, warto bowiem wybrać taki model krajalnicy, który będzie miał maksymalne zabezpieczenia. Głównym elementem wpływającym na bezpieczne użytkowanie urządzenia jest antypoślizgowa podstawa, która zapobiegnie zsuwaniu się sprzętu z kuchennego blatu lub stołu. Niezwykle ważne są też specjalne dociskacze, za pomocą których krojony produkt posuwa się i przyciska do pracującego ostrza. Pozwala to na całkowitą ochronę palców użytkownika. Równie istotny jest tryb pracy krajalnicy. Bardzo wygodne w użytkowaniu są modele pracujące w trybie ciągłym, jednak o wiele bezpieczniejsze są te urządzenia, które działają jedynie w chwili, kiedy użytkownik trzyma przyciśnięty przycisk. Ma to szczególne znaczenie w domach, w których są małe dzieci. Dobrze jest też wybrać model posiadający zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia.


Nóż

W krajalnicy najważniejszym elementem jest nóż. Stojąc przed zakupem tego typu urządzenia warto sprawdzić, z czego wykonane są ostrza w poszczególnych modelach, jakiej są jakości, średnicy, bowiem będzie to miało bezpośrednie przełożenie na funkcjonalność sprzętu. Z reguły większość typowych krajalnic wyposażonych jest w jeden uniwersalny nóż, jednak na rynku można też spotkać modele bardziej zaawansowane, posiadające dodatkowe noże, zwykle bez ząbków, przeznaczone do bardziej precyzyjnego i efektowniejszego krojenia wędlin czy serów. Do użytku domowego z powodzeniem wystarczy jednak nóż uniwersalny. Najlepiej jeśli będzie on wykonany ze stali nierdzewnej lub tytanu, a jego średnica będzie się wahać od 17 do19 cm.

Materiał


Surowiec, z jakiego wykonana jest krajalnica ma duży wpływ nie tylko na jego trwałość i wygląd, ale też na funkcjonalność obsługi. Zazwyczaj urządzenia przeznaczone do użytku domowego wykonane są z tworzyw sztucznych i sprawdzają się, jeśli ze sprzętu nie korzystamy zbyt często. Ich zaletą jest lekkość, dzięki czemu bez większego wysiłku można taki sprzęt przenieść w inne miejsce kuchni. Warto jednak zastanowić się nad zakupem nieco drożnego, ale na pewno trwalszego urządzenia wykonanego ze stali. Nie tylko będzie to sprzęt bardziej niezawodny ale i doskonale wpisze się w kuchenna zabudowę. Właściciele małych kuchni z kolei powinni rozważyć zakup małej krajalnicy lub modelu składanego.
 

Przydatne i praktyczne

Jeśli krajalnica jest bezpieczna, wykonana z trwałych materiałów, a przy tym posiada ostry, doskonale tnący nóż, można ją uznać za całkiem dobre urządzenie. Warto jednak rozważyć jeszcze kilka innych kwestii i funkcji, które w znaczący sposób mogą wpłynąć na funkcjonalność urządzenia tj.:

  • Możliwość regulacji grubości krojenia – ma to duże znaczenie szczególnie w sytuacjach, kiedy krajalnicy chcemy używać nie tylko do krojenia pieczywa ale i wędlin, sera, mięsa czy warzyw. Z reguły zakres grubości krojenia waha się od 1 do 15 a nawet 20 mm.
  • Nachylony podajnik – z pewnością ułatwia posuwanie krojonego produktu w kierunku noża, jednak stwarza też większe ryzyko skaleczenia, dlatego pamiętajmy by zawsze używać dociskacza!
  • Możliwość regulacji prędkości krojenia – funkcja ta pozwala na dostosowanie prędkości obracania noża do aktualnie krojonego produktu, dzięki czemu możemy uzyskać bardziej perfekcyjne plastry np. sera.
  • Tacka – pozwala uniknąć brudzenia blatu kuchennego lub stołu
  • Możliwość mocowania do blatu lub antypoślizgowe nóżki – w znacznym stopniu ułatwiają użytkowanie i zwiększają bezpieczeństwo pracy z krajalnicą.
  • Schowek na kabel – szczególnie praktyczny dla właścicieli niewielkich kuchni, pozwala bowiem ograniczyć miejsce w szafce niezbędne do przechowywania krajalnicy.

Zobacz również

Wyjątkowe chłodziarki do wina Liebherr – idealny klimat dla każdego wina

Wyjątkowe chłodziarki do wina Liebherr –...

Aby wydobyć z wina to co w nim najcenniejsze, najlepiej podawać je w temperaturze wskazanej przez...

Kuchenne leżakowanie, czyli jak wybrać chłodziarkę na wino?

Kuchenne leżakowanie, czyli jak wybrać...

Mini-alternatywa Z pomocą takim osobom wyszli producenci sprzętu AGD konstruując specjalne...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2014-02-05 14:46:12

Co za sandwitch! Łooo Arr.

Twój komentarz
Ocena