Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Kuchenka Mikrofalowa

W czym do mikrofali?

Ulubione3

Szybko, sprawnie, wygodnie. Podgrzewanie, rozmrażanie a nawet gotowanie potraw w kuchence mikrofalowej stało się synonimem współczesnej, nowoczesnej, szybkiej kuchni. Zanim jednak damy się ponieść nowatorskim opcjom mikrofali, warto wiedzieć nie tylko jak, ale przede wszystkim w jakich naczyniach gotować w tego typu urządzeniu.

Tajemnicze fale

W dużym uproszczeniu, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej polega na wprowadzaniu w ruch przez mikrofale cząsteczek wody znajdujących się w potrawie. Cząsteczki drgając ocierają się o siebie, wskutek czego wytwarza się ciepło, gotujące lub podgrzewające danie. Dlatego też tak istotny jest dobór naczyń, z których planujemy korzystać w mikrofalówce. Powinny one w maksymalny sposób przepuszczać promieniowanie mikrofalówki, wtedy możemy mieć pewność najwyższej efektywności urządzenia. W przeciwnym wypadku, to naczynie będzie pochłaniać fale i się nagrzewać, pozostawiając danie chłodne.

Dozwolone

Przed włożeniem czegokolwiek do komory mikrofalówki, najlepiej jest sprawdzić etykietę naczynia, w którym chcemy podgrzewać danie. Większość producentów podaje na niej informacje, czy naczynie jest przystosowane do użytku w mikrofalówce. Jeśli jednak nie możemy znaleźć takiej jednoznacznej informacji na produkcie, warto wiedzieć jakie naczynia nadają się do podgrzewania w kuchenkach tego typu. Oto podstawowe materiały, z jakich powinny być wykonane:

  • Szkło – doskonale przewodzi fale mikrofalowe, pod warunkiem, że nie ma metalowych zdobień, szlaczków, wzorów. Nie zaleca się też używania szkła kolorowego i delikatnego, o cienkich ściankach, bowiem tego typu naczynia mogą szybko się nagrzewać od gorącej potrawy, a skrajnych przypadkach nawet popękać. Dobrym pomysłem jest za to korzystanie ze szkła termoodpornego.
  • Ceramika – również nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce, dobrze przewodzi promieniowanie, wolno się nagrzewa od ciepłej potrawy. Podobnie jak w przypadku szkła, nie może być zdobiona. To samo dotyczy porcelany – najlepiej by była biała, bez, zawierających w swym składzie metal, ozdób.
  • Drewno – fale mikrofalowe przenikają przez nie bez większych problemów, jednak samo gotowanie czy przechowywanie, szczególnie płynnych potraw, w drewnianych pojemnikach nie jest wskazane. Wilgoć i woda może wnikać w drewno, powodując niszczenie naczynia. Z tego samego względu, w mikrofali można używać drewniane łopatki czy łyżki, jednak nie zaleca się długotrwałego ich przetrzymywania w potrawie.
  • Plastik - większość naczyń wykonanych z tego surowca może być z powodzeniem stosowana w mikrofalówkach, chyba, że producent wyraźnie tego zabrania. Może się bowiem okazać, że surowiec użyty do produkcji plastikowego pojemnika nie wytrzyma zbyt wysokiej temperatury powstałej w komorze kuchenki. Warto wiedzieć, że w pojemnikach wykonanych z tworzyw sztucznych wolno co najwyżej rozmrażać potrawy za pomocą mikrofal lub podgrzewać do niezbyt wysokich temperatur. Gotowanie raczej nie jest wskazane ze względu na ryzyko stopienia tworzywa, z jakiego są wykonane.
  • Papier – o ile jest to zwykły papier, tzn. niczym nie jest zdobiony ani woskowany, może być wykorzystywany do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych. Nie dziwi więc fakt, że dużo gotowych dań przeznaczonych do podgrzewania w mikrofalówkach serwowanych jest w sklepach na papierowych tackach czy w kartonowych pudełkach.
  • Metal – wbrew obiegowym opiniom przedmioty i naczynia wykonane z metalu można umieszczać we wnętrzu kuchenki mikrofalowej, pod warunkiem, że będą to jednolite, płaskie talerze lub tacki. Metal nie przewodzi fal, przeciwnie – odbija je, dlatego, jeśli chcemy by potrawa się nagrzała, naczynie musi być otwarte i płytkie, bowiem przez wysokie ścianki energia nie byłaby w stanie przenikać do dania. W czasie pracy kuchenki, można też wprawdzie pozostawiać w ogrzewanej potrawie metalowe akcesoria, jak szpikulce do szaszłyków czy mięsa, sztućce, łyżki itp. Warto jednak mieć świadomość, że w czasie długiego podgrzewania, mogą się one nagrzać do wyjątkowo wysokiej temperatury i stworzą ryzyko poparzenia.


Zakazane

Pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do komory kuchenki zamkniętych metalowych, miedzianych pojemników lub naczyń z metalowymi uchwytami, pierścieniami, wzorami, ozdobami. W miejscach, gdzie metal jest wyjątkowo cienki (np. właśnie w okolicy zdobień) może dochodzić do reakcji z mikrofalami, wyładowań łukowych i charakterystycznych iskrzeń. Może to doprowadzić nie tylko do uszkodzenia naczynia, ale i całej mikrofalówki. W skrajnych przypadkach może też dojść do zapłonu podgrzewanej potrawy.

Zobacz również

Czy warto zabudowywać mikrofalówkę?

Czy warto zabudowywać mikrofalówkę?

Dwie twarze Kuchenka mikrofalowa – sprzęt pozwalający w błyskawicznym tempie podgrzewać...

Jak dbać o kuchenkę mikrofalową?

Jak dbać o kuchenkę mikrofalową?

Od czego zacząć?   Z uwagi na to, że podgrzewając żywność rzadko kiedy ją przykrywamy,...
Komentarze (1)
1
Gość
kinga.wie
2014-03-20 12:34:20

fajne info - przyda się napewno

Twój komentarz
Ocena