Płyty Indukcyjne - Wyposażenie AGD | Porady Max Kuchnie
Płyty Indukcyjne - Wyposażenie AGD | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Płyty indukcyjne Grzanie na zimno. Sekrety indukcji.

Płyty indukcyjne


Grzanie na zimno. Sekrety indukcji.

Szybko, sprawnie, energooszczędnie i bezpiecznie. Któż z nas nie chciałby w ten sposób gotować w kuchni? Obecnie jest to możliwe i realne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Wszystko za sprawą płyt indukcyjnych.

Na zdjęciu: Studio Agora

Najlepsza z najlepszych

Fenomen płyty indukcyjnej polega na zastosowanej w niej technologii grzania. Pod powierzchnią płyty umieszczone są cewki indukcyjne, które w chwili ustawienia na płycie garnka wykonanego ze stali ferromagnetycznej, zaczynają wytwarzać zmienne pole elektromagnetyczne. To z kolei emituje ciepło, ale jedynie w miejscu styku garnka z płytą. Innymi słowy ogrzewane jest tylko dno naczynia, a nie cała powierzchnia pola grzejnego. W ten sposób wyeliminowane są straty ciepła, jakie powstają podczas gotowania na płytach innego typu. Gotowanie jest więc nie tylko bardziej energooszczędne, ale też zajmuje mniej czasu. W długim rozrachunku opłaca się więc zainwestować w płytę indukcyjną mimo, iż jest nieco droższa od kuchenek starszego typu. Szybko jednak odczujemy oszczędność energii w niższych rachunkach za prąd.

Indukcja ma też sporo innych zalet: od bezpieczeństwa (nie poparzymy dłoni dotykając płyty – podczas pracy jest zimna, nagrzewa się jedynie od dna garnka), przez komfort użytkowania, na łatwości w utrzymaniu czystości kończąc.

 


 

Funkcjonalna inteligentka

Producenci płyt indukcyjnych zadbali, by ich funkcjonalność w maksymalny sposób ułatwiała codzienne życie w kuchni. Na płycie tego typu można nie tylko szybko ugotować obiad. Standardem są już takie funkcje jak system rozpoznawana obecności i wielkości garnka, czy tzw. Booster. Pozwala on zwiększyć moc pola grzewczego (podobnie jak w tradycyjnych płytach elektrycznych) i w ekspresowym tempie doprowadzić np. wodę do wrzenia. W zależności od modelu, w tą funkcję mogą być wyposażone wszystkie lub wybrane (z reguły największe) pola grzewcze. Dzięki funkcji Timer możemy zaprogramować działanie i automatyczne wyłączenie się określonych pól grzewczych. Z kolei systemy sensorów będą czuwać nad procesem gotowania i w odpowiednim momencie zmniejszą temperaturę lub poinformują nas, że olej na patelni, którą właśnie ustawiliśmy na płycie, ma odpowiednia temperaturę do smażenia. To tylko niektóre z licznych udogodnień, w jakie wyposażają swe produkty czołowi producenci. Przed zakupem konkretnego modelu, warto zastanowić się jednak, które funkcje będą nam szczególnie potrzebne, a które okażą się zbędne. W ten sposób wybierzemy produkt w maksymalny sposób spełniający nasze oczekiwania.

 

Gwarancja bezpieczeństwa

Kuchnia to pomieszczenie, w którym najłatwiej o niebezpieczny wypadek, szczególnie jeśli mamy małe dzieci. Zwiększone bezpieczeństwo z pewnością zawdzięczać można płycie indukcyjnej! I to nie tylko ze względu na fakt, że nie nagrzewa się ona podczas swej pracy, co eliminuje ryzyko poparzenia małych, ciekawskich rączek. Najnowsze płyty wyposażone są też w systemy zabezpieczające przed niekontrolowanym włączeniem płyty przez dziecko oraz opcje blokady ustawień. Pozwala to na gotowanie wg ściśle ustalonych parametrów, bez obaw, że dziecko np. zwiększy moc pracującego pola grzewczego. Ponadto niektóre modele posiadają specjalne wyłączniki, których zadaniem jest wyłączyć urządzenie po określonym czasie, co wpływa nie tylko na bezpieczeństwo ale i komfort użytkowania płyty.

 

Co jeszcze warto wiedzieć?

W zależności od modelu płyty mogą mieć rożne typy sterownia. Z reguły jest ono sensorowe, ale w modelach wyższej klasy jest ono płynne i odbywa się za pomocą elektronicznego suwaka (tzw. slidera). Można również spotkać płyty z kolorowymi wyświetlaczami LCD, które w sposób graficzny obrazują funkcje i stan pracy urządzenia.

Pola grzewcze mogą mieć rożne wielkości i kształty (od okrągłych, przez eliptyczne, prostokątne, na nietypowych, przyjmujących kształt np. woka kończąc).

Płyty dostępne są w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach, by w maksymalny sposób wpisać się w stylistykę każdej, nawet najbardziej nietypowej kuchni. Najbardziej popularne to kwadratowe i prostokątne płyty w kolorze czarnym, ale spotkać można też białe urządzenia.

Do gotowania na płycie indukcyjnej trzeba używać naczyń i garnków wykonanych ze stali ferromagnetycznej, najlepiej z plaskim dnem, bez ostrych krawędzi. To gwarancja najlepszych efektów grzewczych.

Na rynku można już spotkać tzw. płyty bezstrefowe, z tak dużą ilością cewek indukcyjnych, że nie ma znaczenia, w którym miejscu urządzenia stawiamy garnek.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/starcie-gigantow-plyta-indukcyjna-kontra-plyta-ceramiczna-ktora-sprawdza-sie-lepiej-1746.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plyta-indukcyjna-mocno-sie-nagrzewa-2999.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/rodzaje-plyt-grzewczych-gazowa-elektryczna-i-indukcyjna-1494.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/z-czego-sklada-sie-plyta-indukcyjna-3064.html

Komentarze


3.75/5 8 8

Według mnie jest to fajny bajer jednakże wolę tradycyjne kuchenki. Mam pewność, że naprawdę grzeją mi dany garnek czy patelnię.


Płyty indukcyjne są super. Bardzo łatwo jest je czyścić i naprawdę są bezpieczne. Polecam


5
natalia

Mam płytę indukcyjną od dobrych kilku lat i moim zdaniem to najlepszy wybór. Wcześniej gotowałam i na płycie elektrycznej i na kuchence gazowej, ale zdecydowanie wolę indukcję. Wiadomo, że trzeba do niej kupić specjalne garnki, wykonane ze stali ferromagnetycznej, ale warto, bo to wydatek na lata :)


5
natally

A ja właśnie zastanawiam się nad jej kupnem, więc dobrze, że trafiłam na ten artykuł. Teraz w kuchni mam kuchenkę gazową, ale na wiosnę szykuje się remont generalny i raczej zdecyduję się na płytę indukcyjną. Cieszę się, że teraz można je kupić w korzystniejszych cenach niż jak to było jeszcze tych kilka lat temu ;)


5
Tomek

Jeżeli ktoś uważa, że lepsza jest kuchenka gazowa, to widać, że nigdy nie korzystał z indukcji. Tak samo jak słyszę zwolenników skrzyni manualnej - najczęściej to ci, którzy nigdy automatem nie jeździli. Płyta indukcyjna jest zimna to kilku minutach przez co łatwo ją wyczyścić zwykłą wilgotną ścierką. Zużywa mało energii i jest tańsza w użytkowaniu od płyty gazowej. I bezpieczniejsza.


5
Mariola

Moim zdaniem płyta indukcyjna jest super rozwiązaniem w kuchni. Obiad można sprawnie i szybko ugotować, a do tego jest bezpieczna. Artykuł jak najbardziej do zapoznania się.


5
Maciej

Nie zamieniłabym indukcji na kuchenkę gazową. Indukcja przede wszystkim ładniej wygląda w nowoczesnej kuchni. Nie traci się czasu, na długie gotowanie -, a wiemy, że są czasy gdzie, każdy się gdzieś ciągle śpieszy. Jest jeszcze jedna rzecz - indukcja czyści się łatwo i szybko!


5
wiktorr

Lubię moją płytę indukcyjną, bo wiem, że nie oparzę się podczas gotowania na niej. Spokojnie mogę ją wycierać po odstawieniu garnka!

Zobacz również


Zabawa w chowanego, czyli AGD do zabudowy


Jeszcze nie tak dawno sprzęt do zabudowy był trudno dostępny a kuchnia wyposażona w...

Ostre cięcie, czyli wybieramy nóż kuchenny


Ostry, funkcjonalny nóż to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Bogata oferta rynkowa...

Gdzie w kuchni najlepiej zamontować gniazda elektryczne i...


Urządzanie kuchni to zazwyczaj realizacja pomysłu, który siedzi nam w głowie....