Stal nierdzewna w kuchni
Może ciężko w to uwierzyć, ale stal nierdzewna, która popularność zdobyła dopiero we współczesnych, minimalistycznych kuchniach, została wynaleziona już 100 lat temu. Początkowo stosowana jedynie do produkcji sztućców, głównie noży, w końcu zawładnęła całym kuchennym królestwem.
Multifunkcjonalna
Stal nierdzewna występuje w nowoczesnych kuchniach wyjątkowo często, pod różnymi postaciami. Można ją spotkać w obudowach sprzętów AGD: piekarników, okapów, płyt grzewczych, kuchenek mikrofalowych, w przypadku których często nazywana jest inox. Ze stali nierdzewnej wykonane są też zlewozmywaki, chlebaki, czajniki, kuchenne akcesoria, miski, talerzyki, garnki, sztućce i wiele innych przedmiotów na co dzień używanych w kuchni. Coraz częściej materiał ten pojawia się także w postaci ściennych elementów dekoracyjnych, fragmentów mebli czy przedmiotów użytkowych. Czemu więc stal nierdzewna zawdzięcza tak dużą popularność?
Same zalety
Rzeczywiście – stal nierdzewna może pochwalić się niesamowitymi właściwościami, których może jej pozazdrościć niejeden materiał. Jak sama nazwa wskazuje jest odporna na korozję – jednym słowem w zetknięciu z wodą czy wilgocią, których w kuchni pełno, nie zardzewieje. Co więcej, stal taka nie wchodzi w reakcje ze środkami chemicznymi czy kwasami, co ma niebagatelne znaczenie w pomieszczeniu, w którym jedne i drugie występują lub mogą być stosowane dość regularnie. Inox jest też odporny na wysokie i niskie temperatury, może być więc bez przeszkód stosowany nie tylko w płytach grzewczych, ale i jako element ścienny umiejscawiany w okolicach kuchenek. Stali nierdzewnej nie można też odmówić uroku, pięknego połysku i wyglądu, który każdej, a już nowoczesnej kuchni na pewno, dodaje charakteru, czaru i szyku.
Co to właściwie jest?
Tajemnicza stal nierdzewna to nic innego jak stop kilku związków chemicznych, które w połączeniu ze sobą tworzą materiał niezwykle odporny, a jednocześnie użyteczny i dekoracyjny. Najważniejszym składnikiem stali nierdzewnej jest chrom, który to czyni ją odporną na korozję tworząc na powierzchni stali tlenek chromu. Ważna jest jednak ilość chromu w stopie – im jest go więcej tym lepiej, przyjmuje się, że minimalna ilość chromu w stali nierdzewnej to 11 %. Ciekawe jest to, że w przypadku uszkodzenia wierzchniej warstwy tlenku chromu stal w tym miejscu traci swe antykorozyjne właściwości, jednak warstwa ta potrafi sama się odtworzyć, pod warunkiem kontaktu z tlenem.
Nie bez wad
Niestety, jak większość materiałów, również i stal nierdzewna ma swe wady.
- Niektórzy zarzucają jej zimny, minimalistyczny i surowy wygląd, który wpływa negatywnie na odbiór kuchni urządzonej z wykorzystaniem inox. Z tego też względu nie zaleca się przesadzania ze stalą w kuchni. Już same stalowe sprzęty AGD, garnki i kuchenne akcesoria wprowadzają do wnętrza wystarczająco dużo chłodu i nowoczesności. W takich wpadkach warto zrezygnować z dodatkowych elementów wykonanych ze stali. Nie brakuje jednak i takich, którzy w pogoni za nietypowymi rozwiązaniami, umieszczają całe panele ze stali nierdzewnej na ścianach czy frontach meblowych. Tego typu industrialne elementy są wprawdzie użyteczne i praktyczne, ale nie wszystkim przypadną do gustu, mogą sprawdzić się w dużych, przestrzennych kuchniach, w których nie zabraknie miejsca na dodatki wykonane z innych materiałów.
- Nieestetyczne ślady na powierzchni. Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli styczność z przedmiotami wykonanymi ze stali nierdzewnej doskonale wiedzą, jak nieładnie wyglądają odciski palców wszystkich domowników na błyszczącej powierzchni piekarnika czy lodówki. Podobnie sprawa wygląda ze śladami kropelek wody, które, jeśli nie zostaną wytarte, będą skutecznie szpecić wszelkie stalowe przedmioty, akcesoria czy elementy kuchennej zabudowy. Powierzchnie ze stali nierdzewnej trzeba więc regularnie pielęgnować (najlepiej przy użyciu specjalnych środków do tego przeznaczonych) i co ważne, często i dokładnie wycierać i polerować, by nie zostawały na nich brzydkie ślady.
- Mała odporność na zarysowania. Stal nierdzewna może i jest odporna na korozję, ale nie można tego niestety powiedzieć o uszkodzeniach mechanicznych. Na jej powierzchni (szczególnie jeśli jest gładka i polerowana na wysoki połysk) widać wszelkie, nawet najmniejsze zarysowania, dlatego warto się z nią obchodzić delikatnie zarówno podczas codziennego użytkowania, jak i w trakcie czyszczenia. Dobrze jest więc używać miękkich ściereczek i bardzo delikatnych, nierysujących detergentów.
Czy robicie może fronty kuchenne ze stali nierdzewnej ?