Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Wybieramy sokowirówkę

Wybieramy sokowirówkę

Soczyste, smaczne ale przede wszystkim naturalne i zdrowe. Soki owocowe i warzywne to bomba witaminowa, zwłaszcza jeśli są świeżo wyciśnięte we własnej kuchni. Wystarczy dobrej jakości sokowirówka, by codziennie cieszyć się doskonałym smakiem naturalnego, owocowego nektaru.

Samo zdrowie

Zalety świeżo wyciskanych soków docenią wszyscy, zwłaszcza rodzice małych dzieci, będą mieć bowiem pewność, że ich pociecha pije tylko to co naturalne i najlepsze bez dodatku cukrów, konserwantów i substancji barwiących. Tego typu napoje doskonale gaszą pragnienie, wyrównują gospodarkę wodną organizmu a przy tym dostarczają wielu niezbędnych witamin. Zamiast więc sięgać po przetworzone produkty na sklepowych półkach, zainwestujmy w urządzenie, które pomoże nam uzyskać pyszny napój. Oto najważniejsze parametry, jakie powinniśmy wziąć pod uwagę podczas zakupu sokowirówki.
 

Moc

Dobór odpowiedniego modelu trzeba uzależnić od wielu czynników, ale jednym z najważniejszych jest dostosowanie wielkości i mocy sokowirówki do indywidualnych potrzeb. Na rynku można spotkać urządzenia o różnych mocach. Jeśli planujemy okazjonalnie wyciskać 1-2 szklanki soku dziennie, z powodzeniem wystarczy nam urządzenie niewielkich rozmiarów, o mocy oscylującej w okolicach 200 W. Jeśli natomiast jesteśmy smakoszami naturalnych nektarów lub nasza rodzina składa się z kilku osób warto zastanowić się nad wyborem nieco większej i bardziej funkcjonalnej sokowirówki, o mocy ok. 400-500 W. Pozwoli ona na przygotowywanie większej ilości soków nawet z tak twardych produktów jak marchewka. Warto sobie jednak zdawać sprawę z tego, że im większa moc, tym urządzenie szybciej i sprawniej wyciska sok z owoców czy warzyw, jednak poziom hałasu, który generuje podczas swej pracy również wzrasta.


Ważne pojemniki i otwory


Godne polecenia są modele z dużymi otworami wsadowymi, w których zmieszczą się nawet spore porcje owoców niewymagające dodatkowego krojenia – usprawni to w znacznym stopniu obsługę sokowirówki, podobnie jak duży pojemnik na miąższ. Dzięki temu nie będziemy musieli go opróżniać podczas robienia soku. Ponadto pojemnik na sok powinien być zintegrowany z urządzeniem (to bardzo praktyczne udogodnienie), najlepiej jeśli będzie przezroczysty z miarką, dzięki czemu bez trudu odmierzymy pożądaną ilość napoju.
 

Udogodnienia dodatkowe

Aby korzystanie z sokowirówki było prawdziwą przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem, warto wybrać model, który w możliwie największym stopniu spełni nasze oczekiwania i dostosuje się do indywidualnych potrzeb. Jeśli nie lubimy zmywać, zdecydujmy się na model, który nie tylko da się rozłożyć na łatwe do wyczyszczenia części, ale też będzie przystosowany do mycia w zmywarkach. Dobrze, jeśli sokowirówka wyposażona też będzie w antypoślizgową podstawę, która uchroni ją od przesuwaniem się po blacie kuchennym lub stole podczas wyciskania soku.
 

Nie mylić pojęć!

Na rynku znajdziemy kilka różnych typów urządzeń, dzięki którym można uzyskać soki owocowe i warzywne. Różnią się one jednak nie tylko nazwami, ale i sposobami działania.

  • Sokowirówka wyciska sok przy pomocy specjalnego wirującego sita z ostrzami. Tak powstały sok jest przejrzysty, jednak trzeba go wypić bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ podczas wyciskania zostaje on napowietrzony, co skutkuje szybką utratą wartości odżywczych i witamin. W sokowirówce nie uzyskamy soku z takich owoców jak chociażby maliny, jeżyny, czy jagody.
  • Wyciskarka działa na niskich obrotach, przy jej pomocy sok uzyskuje się wolniej, ponieważ urządzenie powoli i dokładnie miażdży owoce za pomocą obracającego się wałka ślimakowego. Sok powstały w wyciskarce może zawierać miąższ i cząstki owoców, nie jest więc klarowny, ale za to w przeważającej większości nie jest napowietrzany, można go więc swobodnie przechowywać w lodówce bez obaw o utratę witamin.
  • Wyciskarka do cytrusów to urządzenie przystosowane do pozyskiwania soku z pomarańczy, cytryn, grejpfrutów, mandarynek itp. Do odpowiednio wyprofilowanego stożka przykłada się połówkę owocu, a stożek obracając się powoduje wyciśniecie soku. Najlepiej jeśli przy każdorazowym włączeniu stożek obraca się w inną stronę – pozwoli to na bardzo dokładne wyciśnięcie soku. W sprzedaży są też ręczne wyciskarki do cytrusów, jednak aby uzyskać z ich pomocą sok, potrzeba dużej siły, dlatego nie poleca się ich do codziennego przygotowywania napojów owocowych.

Komentarze


5.00/5 3 3
5

nie pijam gotowych soków ze sklepów - nigdy nie wiemy co jest w srodku - skowirowka to najlepsze rozwiazanie przy prowadzeniu zdrowiej diety


5

soki to samo zdrowie


5
meggi

Soki przygotowuje prawie codziennie, więc dobra sokowirówka to w mojej kuchni podstawowy sprzęt. Takie soki to samo zdrowie, a z porządną sokowirówką ich przygotowanie to kwestia chwili.

Zobacz również


Ściana tablicowa lub magnetyczna – pomysł na...


Uwielbiamy rzeczy, które są stworzone specjalnie dla nas, lub które...

Zmywarka – skoro myje to czy sama wymaga czyszczenia?


Od pewnego czasu zmywarka należy do podstawowego wyposażenia większości mieszkań oraz...

Jak przechowywać wino po otwarciu?


Otwarta butelka wina– o ile na wyposażeniu kuchnie nie mamy specjalnej chłodziarki...