Świętuj z nami Dzień Makaronu! Posmakuj naszego makaronu z grzybami i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Polacy kochają makarony! Przede wszystkim za nieskończone możliwości kulinarne. Zarówno klasyki kuchni włoskiej, jak i wariacje na ich temat czy fantazyjne makarony z rożnych zakątków świata nieustannie zachwycają nas swoim wybornym smakiem. Aby uczcić Światowy Dzień Makaronu w pyszny sposób, proponujemy wam przepis na penne z grzybami i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej.
Kiedy i od kiedy obchodzimy Światowy Dzień Makaronu?
Światowy Dzień Makaronu to święto, które obchodzimy 25 października. Zostało ono ustanowione w 1995 roku podczas pierwszego Światowego Kongresu Makaronu we Włoszech. A wszystko po to, by docenić makaron jako jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, który pojawia się w wielu tradycyjnych daniach różnych kuchni świata. Nam z całą pewnością kojarzy się on przede wszystkim ze słoneczną Italią. I nic dziwnego, ponieważ makaron stanowi jeden z filarów włoskiej kuchni narodowej. Ale niezwykle popularny jest także w innych krajach Europy, w Azji czy w Ameryce Północnej, gdzie można spotkać go w przeróżnych kształtach i odsłonach. Ponieważ jednak aktualnie trwa sezon na grzyby, my proponujemy wam, by uczcić Światowy Dzień Makaronu makaronem z grzybami i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Koniecznie wypróbujecie nasz przepis!
Przepis na penne z grzybami leśnymi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu penne,
- 200 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki – mogą być świeże lub mrożone),
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50 g parmezanu (do starcia),
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).
- Przygotowanie chipsów z szynki szwarcwaldzkiej
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry szynki szwarcwaldzkiej. Piecz je przez około 8-10 minut, aż staną się chrupiące. Odstaw na bok do ostygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki. Chipsy możesz również przygotować na patelni do grillowania.
- Gotowanie makaronu
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ugotuj makaron penne, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlej około 1/2 szklanki wody z gotowania.
WSKAZÓWKA! Jeżeli zależy nam na czasie, a makaron przygotowujemy na płycie indukcyjnej, skorzystajmy z funkcji Booster, aby błyskawicznie zagotować wodę. Funkcja powerBoost dostępna w płytach indukcyjnych Siemens iQ700 zwiększa moc wybranego pola grzewczego o 50%. Znajdziesz ją m.in. w tym modelu: płyta indukcyjna Siemens iQ700 EX675LXC1E.
- Smażenie grzybów
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka. Następnie dodaj posiekane grzyby leśne i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną i zrumienią się. Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Przygotowanie sosu
Do grzybów wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać idealną konsystencję.
- Połączenie makaronu z sosem
Dodaj ugotowany makaron do sosu z grzybami i delikatnie wymieszaj, aby dokładnie pokryć makaron sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej jeszcze trochę wody z makaronu.
- Podanie
Na talerzach ułóż makaron z sosem grzybowym, a następnie udekoruj chrupiącymi chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Posyp startym parmezanem i opcjonalnie świeżą natką pietruszki.
Makaronowe tipy, czyli jak gotować makaron, by smakował jak najlepiej
Poznajcie nasze wskazówki, które sprawią, że wasze dania z makaronem doceni nawet rodowity Włoch:
- używaj dużej ilości wody do gotowania makaronu – na 100 g makaronu przypada co najmniej 1 litr wody. Odpowiednia ilość wody zapobiega sklejaniu się makaronu podczas gotowania.
Jeżeli gotujesz makaron w dużym garnku na płycie indukcyjnej, skorzystaj z możliwości połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą pól grzewczych w jedną strefę. Funkcję FlexInduction znajdziesz m.in. w inteligentnych płytach indukcyjnych Siemens iQ 700. Koniecznie sprawdź ten model: płyta indukcyjna Siemens iQ700 EX875LYC1E.
- nie płucz makaronu po ugotowaniu – po odcedzeniu makaronu nie przelewaj go wodą. Pozostawiona na jego powierzchni skrobia sprawi, że sos lepiej się przyklei się do makaronu,
- sól dodawaj dopiero po zagotowaniu wody – sól spowalnia proces wrzenia, dlatego najlepiej dodać ją, gdy woda już się gotuje. Pamiętaj, aby woda była dobrze posolona – ok. 1 łyżka na 3 litry wody,
- zachowaj trochę wody z gotowania makaronu – bogata w skrobię woda z gotowania makaronu doskonale nadaje się do rozrzedzenia sosu i nadania mu kremowej konsystencji. Dodaj kilka łyżek pozostałej po gotowaniu wody do sosu przed połączeniem go z makaronem,
- gotuj makaron al dente – rozgotowany makaron może zepsuć smak całego dania, dlatego zawsze gotuj go al dente (lekko twardy). W czasie łączenia z sosem makaron nabierze smaku i idealnej miękkości.