Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Szuflada z przyprawami – jak ją zorganizować?

Porady


Szuflada z przyprawami – jak ją zorganizować?

Niestety wciąż jeszcze najczęstszą praktyką, z jaką możemy spotkać się w polskich kuchniach, jest przechowywanie przypraw i suszonych ziół w torebkach, w których je zakupiliśmy. A prawda jest taka, że rozwiązanie to ani nie jest wygodne, ani nie służy samym przyprawom. Dużo lepiej jest przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, na przykład słoiczkach. Te z kolei w kuchni można wyeksponować na otwartych półkach albo wręcz przeciwnie – ukryć w szufladzie. A jak taką szufladę z przyprawami zorganizować?

Na zdjęciu: Studio mebli Fler

Przechowywanie przypraw – najlepsze pomysły

 

Jeżeli już musimy przechowywać przyprawy w torebkach, bo na przykład w małej kuchni nie mamy miejsca na trzymanie ich w pojemnikach, dla lepszej organizacji saszetki ustawmy w pionie, w odpowiednio dużym koszyku i posegregujmy je alfabetycznie – w ten sposób dużo łatwiej będzie nam odnaleźć te, które w danym momencie będą nam potrzebne. By na dłużej zachować smak i aromat ziół i przypraw saszetkowych, wykorzystajmy specjalne klipsy, które zablokują dopływ powietrza do torebek. Niemniej jednak najlepszym rozwiązaniem będzie przesypanie przypraw do zamykanych pojemników – plastikowych bądź szklanych. Znajdziemy je w sklepach z akcesoriami kuchennymi. Kupimy je również w zestawach, które można dostać w naprawdę korzystnej cenie. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie słoików na przyprawy w szufladzie z pełnym wysuwem. W ten sposób zawsze będziemy mieć łatwy przegląd jej zawartości i dostęp do wszystkiego, co jest w środku.

 

Organizacja szuflady z przyprawami

 

Tak jak i w przypadku saszetek, tak i w przypadku słoiczków na przyprawy, które umieszczamy w szufladach kuchennych, najważniejsza jest segregacja. Aby jednak miała ona sens, przyprawy w słoikach musimy odpowiednio opisać. Dlatego też etykiety stanowią tu tzw. must have. Inspiracje i pomysły na to, jak je wykonać samemu, ale też i gotowe etykiety do druku znajdziemy na przykład w Internecie. Gotowe naklejki są także do kupienia w sklepach AGD. Ważne jest, by znalazły się na nich nazwy przypraw oraz miejsce na zapisanie daty ich ważności. Z niektórych ziół korzystamy w końcu nieco rzadziej, dlatego zdarza się, że nie wykorzystamy ich przed upływem terminu ważności. Również i słoiczki z przyprawami warto ułożyć w porządku alfabetycznym, zwłaszcza, kiedy posiadamy dużą ich liczbę, by w ten sposób móc szybko się w nich odnaleźć.

 

Sieć studiów Max Kuchnie

 

Szuflada na przyprawy – jak ją przygotować?

 

Przede wszystkim spośród dostępnych w kuchni szuflad wybierz tę, której wymiary i kształt będą najlepiej dopasowane do liczby słoiczków, jaką chcesz w niej umieścić. U jednych sprawdzą się duże szuflady, u innych dobrym rozwiązaniem może być wykorzystanie małych szuflad typu cargo. Ich dno można zabezpieczyć specjalną matą antypoślizgową – zwłaszcza, gdy słoiczki nie stanowią dla niej całkowitego wypełnienia. Możesz też pokusić się o zastosowanie specjalnych przegródek bądź też wkładu do szuflad czy organizerów do kuchni – jednak tak naprawdę, jeżeli odpowiednio dobierzesz same słoiczki, dodatkowe akcesoria nie będą potrzebne. W zależności rodzaju szklanych pojemników, możesz przechowywać je na leżąco albo w pozycji pionowej, odpowiednio umieszczając etykiety na zakrętce lub też jednej ze ścianek. I gotowe!

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/meble-kuchenne/szuflada-kontra-szafka-789.html

https://www.maxkuchnie.pl/cala-kuchnia-w-jednym-miejscu/rejs/organizery-zachowaj-porzadek-w-szufladzie-2288.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kuchnie/utrzymanie-czystosci-/jak-posprzatac-kuchnie-702.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-przechowywac-domowe-wypieki-aby-zachowaly-swiezosc-i-smak-2382.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/porzadki-z-marie-kondo-kuchnia-wedlug-metody-konmari-3174.html

 

 

Studio Szewczyk
Studio Szewczyk
Studio Klaudyna
Studio Klaudyna
Studio Vigo
Studio Vigo
Rejs
Rejs

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Ulka209

Na początku przyprawy trzymałam w szufladzie pod płytą indukcyjną. Zmieniłam jednak miejsce, bo podczas grzania płyty, przyprawy sprawiały wrażenie ciepłych. Teraz trzymam je na szafce nad indukcją.

Zobacz również


Innowacje w piekarnikach


Współczesne urządzenia z dziedziny AGD odznaczają się innowacyjnością. Są...

Farby do kuchni, jak je właściwie dobierać?


Zmiana koloru ścian w kuchni, może całkowicie odmienić charakter pomieszczenia....

Oświetlenie sufitowe w kuchni – jak wybrać i odpowiednio...


Właściwe rozmieszczenie oświetlenia sufitowego w kuchni może nie być łatwe, jest...