Temperatura w lodówce – jaką ustawić?
Lodówka to niezbędna urządzenie w każdym domu. W niskiej temperaturze produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość. Jaka temperatura w lodówce będzie najbardziej optymalna i jak ustawić właściwą temperaturę w zamrażarce?
Jaki wpływ ma temperatura w lodówce na żywność?
Ani zbyt niska, ani tym bardziej zbyt wysoka temperatura nie jest korzystna dla świeżych produktów. Przechowywanie żywności w za wysokiej temperaturze może skutkować rozwojem bakterii odpowiedzialnych za procesy gnilne. Oznacza to, że nieschłodzone jedzenie będzie się dużo szybciej psuć. W zbyt niskiej temperaturze będzie natomiast zmrożone. Intensywne chłodzenie w lodówce poza tym jest mało przyjazne dla naszego budżetu. Nieprawidłowe ustawienia temperatury w chłodziarce mogą powodować jej nadmierną pracę, a to z całą pewnością odczujemy, podczas płacenia rachunków za energię elektryczną. Co więcej, nasz sprzęt będzie się szybciej zużywać. W jakiej temperaturze zatem trzymać świeżą żywność, by móc ją bezpiecznie jeść i aby nie niepotrzebnie nie narażać się na wysokie opłaty?
Ile stopni powinno być w lodówce?
By zapobiec rozwojowi bakterii, temperatura w lodówce nie powinna przekraczać 5°C. Z kolei, aby nie dopuścić do zamrożenia żywności, należy ustawić temperaturę wyższą niż 0°C. Za optymalną temperaturę, jaka powinna panować w lodówce, uważa się 2°C i dokładnie taką powinniśmy ustawić na panelu sterowania. Niemniej jednak musimy pamiętać o tym, że temperatura w lodówce nigdy nie jest stała. Dzieje się tak z uwagi na tzw. stratyfikację termiczną.
Rozkład temperatury we wnętrzu lodówki, czyli co gdzie przechowywać
W lodówce znajdziemy różne strefy chłodzenia, a panująca w nich temperatura będzie właściwa dla różnego rodzaju żywności. Warto więc wiedzieć, w którym miejscu należy przechowywać poszczególne grupy produktów, by zapewnić im odpowiednie warunki i przedłużyć ich świeżość.
Rozkład termiczny w lodówce ustawionej na chłodzenie na poziomie 2°C wygląda następująco:
- Dolny pojemnik w chłodziarce – temperatura jest tu stosunkowo wysoka i wynosi 7-8°C. To najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców, które mogą być trzymane w wyższych temperaturach. Tym bardziej, że niższe ustawienia mogą być dla nich wręcz szkodliwe.
- Półka nad szufladą – to miejsce, w którym jest najchłodniej. Temperatura oscyluje tu wokół 2°C, co sprawia, że najlepiej jest tu trzymać mięsa oraz ryby, które do zachowania świeżości wymagają niskich temperatur. To również z tego powodu w nowoczesnych chłodziarkach właśnie nad dolnym pojemnikiem umieszcza się drugi. Komora zerowa to szuflada, w której temperatura zbliża się do 0 stopni, dlatego przeznaczona jest właśnie do przechowywania produktów mięsnych i ryb.
- Środkowe półki – temperatura będzie tu wahać się między 4 a 5°C i będzie idealna do przechowywania nabiału, jajek, wędlin, ciast oraz zup.
- Górne półki – tu temperatura sięgać będzie nawet 7°C, dlatego na górnych półkach najlepiej jest trzymać produkty z długą datą ważności. To dobre miejsce dla dżemów czy konserw.
- Balkoniki/półki na drzwiach – to najcieplejsze miejsce w lodówce, a temperatura może tu sięgać nawet 13°C. Najlepiej jest ustawiać tu produkty, które nie muszą być trzymane w niskich temperaturach, np. ketchup, majonez, musztardę czy chociażby napoje.
Temperatura w zamrażarce – jak ma być ustawiona?
Nie tylko temperatura w chłodziarce wpływa na kondycję przechowywanej w lodówce żywności. Równie istotne jest prawidłowe ustawienie temperatury w zamrażarce. Temperatura na poziomie -18°C efektywnie hamować będzie rozwój bakterii. Kiedy jednak zależy nam na szybszym zamrożeniu większej porcji żywności (co korzystnie wpływa na jej jakość i ilość zachowanych składników odżywczych), temperaturę w zamrażalniku możemy obniżyć nawet do -24°C. Niektóre modele chłodziarko-zamrażarek wyposażone są nawet w specjalną funkcję, która pozwala na maksymalnie szybkie obniżenie temperatury w zamrażarce do minimum na określony czas, po którym ustawienia wracają do poprzedniego poziomu.
Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Wszystkie lodówki wyposażone są w termostat, który dba o utrzymanie temperatury na ustawionym przez nas poziomie. W zależności od modelu naszej chłodziarki, termostatem możemy sterować na dwa sposoby:
- sterowanie mechaniczne – w starszych lub mniej zaawansowanych modelach lodówek termostatem sterujemy mechanicznie. Znajdziemy w nich pokrętło, za pomocą którego możemy wybrać, najczęściej jeden z pięciu, poziomów chłodzenia. Pamiętamy jednak, że cyfry na panelu sterowania nie oznaczają stopni Celsjusza, a właśnie intensywność chłodzenia. Im wyższą wartość wybierzemy, tym niższa temperatura będzie panować w chłodziarce. Jeżeli natomiast chcemy dowiedzieć się, która z nich będzie odpowiadać konkretnej temperaturze i do ilu stopni chłodzi lodówka przy danych ustawieniach, musimy sięgnąć do jej instrukcji obsługi.
- elektroniczny panel sterowania – pozwala nam w bardziej precyzyjny sposób ustawić temperaturę w lodówce. Elektroniczne panele z reguły są dotykowe i dodatkowo posiadają wyświetlacz, na którym możemy na bieżąco sprawdzać, jaka temperatura panuje w komorze chłodzenia i w zamrażarce. Ustawienie temperatury na tego rodzaju panelu jest równie proste, co w przypadku tradycyjnego pokrętła, i ogranicza się jedynie do wciśnięcia odpowiedniego przycisku.
Prawidłowa eksploatacja lodówki – dlaczego jest tak ważna?
Nie tylko wprowadzone ustawienia, ale i sposób użytkowania chłodziarki wpływa na panującą w niej temperaturę. Jeżeli więc zależy nam na tym, by temperatura w lodówce była na właściwym poziomie, powinniśmy stosować się do kilku prostych zasad:
- w lodówce nie powinno się przechowywać zbyt dużej ilości żywności, a produkty nie mogą być ustawiane zbyt blisko siebie – kiedy w lodówce robi się ciasno, zaburzona zostaje prawidłowa cyrkulacja powietrza,
- do lodówki nie wkładamy ciepłego jedzenia – do chłodziarki powinny trafiać produkty o temperaturze nie wyższej niż pokojowa. Zbyt ciepła żywność będzie niekorzystnie wpływać na temperaturę schłodzonych już produktów, a z całą pewnością zmusi nasze urządzenie do wzmożonej pracy. Tym samym chłodziarka zużyje dużo więcej prądu,
- nie zostawiamy otwartych drzwi w lodówce na zbyt długi czas – za każdym razem, kiedy otwieramy drzwi naszej lodówki, wpuszczamy do niej ciepłe powietrze. Temperatura wewnątrz chłodziarki podnosi się, a urządzenie musi włożyć znacznie więcej pracy w to, by odpowiednio ją obniżyć, a zatem pobiera więcej energii elektrycznej i szybciej się zużywa,
- regularnie rozmrażajmy zamrażalnik – jeżeli nasza lodówka nie jest wyposażona w system No Frost, musimy pamiętać o jej odpowiednio częstym rozmrażaniu. Zaszroniona lodówka nie może działać wydajnie.
Temperatura w lodówce turystycznej
W lodówce turystycznej nie mamy możliwości regulowania temperatury, dlatego też zdolność chłodzenia w danym modelu warto wziąć pod uwagę już na etapie zakupu urządzenia. Lodówki turystyczne mają zdolność schładzania o konkretną liczbę stopni. Oznacza to, że to, jaka temperatura będzie panować w ich wnętrzu, zależne będzie od temperatury otoczenia oraz parametrów chłodziarki. Przykładowo, jeżeli zdolność chłodzenia lodówka turystycznej to 15°C, to przy temperaturze otoczenia na poziomie 25°C, w jej wnętrzu będzie 10°C.
Zobacz także:
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/po-czym-poznac-ze-piekarnik-jest-nagrzany-3113.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/inteligentna-lodowka-co-potrafi-i-czy-warto-ja-miec-3036.html