Tradycja czy innowacyjne rozwiązanie? Czyli piekarnik zwykły kontra parowy
Piekarnik należy do podstawowego wyposażenia kuchennego pomieszczenia. Tak naprawdę ciężko sobie wyobrazić kuchnię bez tego sprzętu. Dzięki niemu możemy przygotować pyszne pieczone dania, wyśmienite ciasta i ciasteczka za którymi przepadają nie tylko dzieci. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się dość nowemu urządzeniu – a mianowicie piekarnikowi parowemu. Jest to urządzenie, które trochę przypomina parowar, trochę piekarnik – łączy w sobie oba te sprzęty. Jest funkcjonalny, dobrze się prezentuje, ale czy jest nam potrzebny w kuchni? Warto w niego inwestować czy lepiej kupić tradycyjny piekarnik?
Piekarnik parowy – jak to działa?
Piekarnik parowy jest stosunkowo młodym i dość specyficznym urządzeniem. Tak naprawdę jest on połączeniem tradycyjnego, zwykłego piekarnika oraz parowaru. W tych urządzeniach wykorzystywana jest konwencjonalna metoda ogrzewania. Co to oznacza? Otóż część ciepła w piekarniki pochodzi z pary wodnej, a część z rozgrzanego powietrza. Oczywiście obie metody można regulować – urządzenie posiada specjalne oprogramowanie za pomocą którego sterujemy piekarnikiem i 'funkcjami'. Warto wspomnieć, że piekarnik parowy to urządzenie, które jest przeznaczone pod zabudowę – co pozwala na ukrycie go w każdej kuchni.
Piekarnik parowy – mocne i słabe strony urządzenia
Największą zaletą piekarnika parowego jest jego wielofunkcyjność. Urządzenie to z powodzeniem może zastąpić aż trzy sprzęty – tradycyjny piekarnik, parowar oraz kuchenkę mikrofalową. Oczywiście jego wielozadaniowość przekłada się na duże pobory energii elektrycznej, dlatego eksploatacja tego urządzenia jest stosunkowo droga. Z jednej strony mamy urządzenie, w którym możemy zrobić prawie wszystko, a z drugiej – wyższe rachunki za prąd.
Model, który spełni twoje oczekiwania
Podczas zakupów warto wybrać najbardziej uniwersalny model. Powinniśmy zdecydować się na taki piekarnik, które będzie posiadał funkcje, które nas interesują. Wybrany przez nas model powinien spełniać nasze oczekiwania, dlatego tak ważne jest wcześniejsze 'rozeznanie' w dodatkowych możliwościach.
Tutaj liczy się wielkość
Piekarnik parowy ma to do siebie, że najczęściej jest troszkę większy od zwykłego piekarnika. Oczywiście producenci oferują również modele w wersji kompaktowej, które będą idealne do mniejszych kuchni. Warto jednak wiedzieć, że często mniejsze piekarniki są po prostu mało praktyczne. Ich funkcjonalność jest dość ograniczona, dlatego większy piekarnik da nam większe możliwości. Wielkość przekłada się na wygodę oraz funkcjonalność, ale również na pobór energii. Kupując większe urządzenie musimy liczyć się z większymi rachunkami za prąd.