Wegański przepis na rybę z tofu – idealny na święta i inne okazje
20 grudnia obchodzimy Dzień Ryby. To święto, które ma zwrócić naszą uwagę na potrzebę ochrony i odpowiedniego traktowania tych wyjątkowych stworzeń. Dla wszystkich będących na diecie wegetariańskiej i roślinnej, ale i dla tych, którzy zastanawiają się, jakim daniem podjąć gości unikających jedzenia mięsa, przygotowaliśmy przepis na wyśmienitą wege rybę.
Dzień Ryby – kiedy obchodzimy i co to za święto?
Obchodzony 20 grudnia Dzień Ryby został ustanowiony w 2003 roku przez Stowarzyszenie Empatia oraz Fundację Viva!. Celem tego święta jest zwrócenie uwagi na fakt, że ryby są istotami zdolnymi do odczuwania bólu, a także inspirowanie do podejmowania działań na rzecz ich ochrony. Data obchodów, przypadająca tuż przed świętami Bożego Narodzenia, nie jest przypadkowa. Ma bowiem skłonić nasze społeczeństwo do refleksji chociażby nad tym, jak w tym czasie traktowane są żywe karpie w punktach sprzedaży oraz zachęcić do ograniczenia spożycia ryb na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Z tej okazji, dla tych którzy są już na diecie roślinnej i dla osób, które zastawiają się, czym zastąpić mięso w diecie, przygotowaliśmy wyśmienity przepis na pieczoną „rybę” z tofu.
Przepis na wegańską rybę na święta
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, w tym także z jedzenia ryb, kierując się zarówno względami etycznymi, jak i zdrowotnymi czy ekologicznymi. Święta to czas, w którym szczególnie zależy nam na tym, by każdy z zaproszonych gości przy stole czuł się wyjątkowo i mógł cieszyć się tradycyjnymi smakami. Jeśli w naszej rodzinie jest osoba, która nie je mięsa lub produktów odzwierzęcych, warto zadbać się o nią, przygotowując rybę w wersji wegańskiej. Taka alternatywa zachwyci zarówno wegan czy wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają nowych, ciekawych kulinarnych doświadczeń. Jeżeli skorzystacie z naszego przepisu, możecie być pewni, że niejeden z gości będzie przekonany, że częstujecie go najprawdziwszą rybą!
Pieczona wege ryba z tofu i nori
To prosty przepis, w którym, dzięki użyciu alg nori, nasza wege ryba zyskuje wyjątkowy smak. To także sposób na urozmaicenie świątecznego menu i zadowolenie gości, którzy unikają jedzenia mięsa.
Składniki:
- 2 duże plastry tofu (najlepiej twardego),
- 2 arkusze nori (wodorostów do sushi),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb (można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, suszonej kolendry i czosnku),
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego lub owsianego),
- 1/2 szklanki bułki tartej (opcjonalnie z dodatkiem płatków drożdżowych).
- Przygotowanie tofu
Tofu pokrój na grube filety (około 1-2 cm). Następnie zamarynuj je w mieszance sosu sojowego, soku z cytryny i przyprawy do ryb i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Przygotowanie nori
Połóż arkusz nori na desce i przytnij go tak, by pasował do wielkości tofu. Nori nada wegańskiej rybie charakterystyczny morski smak.
- Panierowanie
Zamocz tofu w mleku roślinnym, a następnie owiń w arkusz nori. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, obtocz go delikatnie w bułce tartej.
- Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jeśli masz piekarnik parowy, użyj funkcji pary – dzięki temu tofu pozostanie bardziej soczyste. Piecz przez około 20-25 minut, aż jego wierzch będzie lekko złocisty. W piekarniku bez funkcji pary pod blachą z wegerybą możesz ustawić naczynie z wodą, aby uzyskać podobny efekt.
Funkcja pary w piekarniku pozwala nam gotować zdrowiej i smaczniej. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania domowego pieczywa, ale też podczas pieczenia mięs, a nawet ciast. Polecany model znajdziesz tutaj: piekarnik elektryczny z funkcją pary Bosch Serie 8 HSG7364B1.
- Serwowanie
Gotową wegańską rybę podawaj z ziemniakami, pieczonymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty. Świetnie sprawdzi się także sos koperkowy na bazie jogurtu roślinnego.
Wegańska ryba – z czego zrobić?
Pieczona ryba z tofu to niejedyna opcja przygotowania „ryby” w wersji wegańskiej. Z czego zrobić rybę bez ryby? Jednym z najbardziej popularnych roślinnych zamienników mięsa ryby jest seler. Odpowiednio przygotowany będzie przypominał rybę nie tylko smakiem i aromatem, lecz także konsystencją. Do przyrządzenia roślinnych pulpetów o smaku mięsa możemy wykorzystać tofu lub groch. Smacznego tuńczyka do sushi uzyskamy, piekąc bakłażana zamarynowanego wcześniej w przecierze pomidorowym. A jeżeli nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu bez śledzi, swoim gościom, którzy nie jedzą mięsa, koniecznie zaserwujcie wegańskie śledzie z boczniaków.