Wybieramy podłogę do kuchni – czyli od czego zacząć
Na wygląd kuchni składa się wiele czynników. Począwszy od kolorów ścian, przez meble po podłogę kończąc. No właśnie – podłoga. Przez wielu jest traktowana po macoszemu – kto przecież zwraca uwagę na podłogę?! Jednak tak prawdę podłoga odgrywa w kuchni bardzo ważną rolę. Po pierwsze ważny jest wygląd – musi pasować do wystroju kuchni i pięknie się z nią komponować. Kolor, faktura – wszystko powinno współgrać z meblami barwami występującymi w kuchni. Po drugie, podłoga w kuchni musi być wytrzymała, odporna i funkcjonalna.
Wymagania dotyczące podłogi w kuchni
Od podłogi w pomieszczeniach kuchennych wymaga się naprawdę wiele. Jest cały czas 'wystawiana na próbę' i poddawana różnym 'przypadkowym zabiegom'. Podłoga w kuchni powinna być przede wszystkim wielozadaniowa. Musi być łatwa do czyszczenia i utrzymania w czystości. Podłoga obowiązkowo, musi być odporna na wilgoć – tak, aby jakikolwiek kontakt z wodą nie był jej straszny. W kuchni jak to w kuchni, często nam się coś wyleje, coś spadnie – dlatego podłoga musi 'znosić' kontakt z wodą. Jeżeli wśród domowników są również dzieci, to ważne jest, aby podłoga nie była zbyt śliska – nie chcemy przecież wypadku. Oprócz funkcjonalności od podłogi w kuchni wymaga się też nienagannej prezencji. Powinna stanowić element, który dopełni kuchenne wnętrze. Nie powinna 'odstawać', nie pasować, lub rzucać się w oczy – no chyba, że takie było zamierzenie.
Co na podłogę w kuchni?
Materiał, który wykorzystamy na podłogę w kuchni powinien być uzależniony od naszych wymagań a także ogólnego wystroju kuchni. Powinna ona być dopełnieniem całej aranżacji kuchennego wnętrza, dlatego warto ją wybierać pod kątem funkcjonalności a także wyglądu.
Pierwszą propozycją jest podłoga z naturalnego kamienia oraz gresy. Taka podłoga świetnie wpasuje się w kuchnię w urządzoną w nowoczesnym stylu. Polerowany gres rozświetla i powiększa przestrzeń, a do tego fenomenalnie się prezentuje. Decydując się na tego typu podłogę warto zwrócić uwagę na wielkość elementów – im większe tym lepiej, w ten sposób unikniemy łatwo brudzących się fug.
Drugą opcją są drewniane podłogi. Prezentują się po prostu pięknie i pasują do każdego wnętrza. Niestety, są mało odporne na zmiany temperatur i wilgoć. Są dość drogie, dlatego nie każdy może pozwolić sobie na taki luksus. Oczywiście systematyczna pielęgnacja – na przykład lakierowanie sprawia, że drewno jest bardziej odporne i służy.
Najbardziej popularnym rozwiązaniem są oczywiście płytki. Są one odporne na wilgoć a usunięcie wszelkich zabrudzeń jest banalnie proste. Niestety, płytki na podłodze sprawiają, że jeżeli szklanka nam upadnie – to się rozbije.
Inną opcją jest podłoga z betonu, która pokryta jest wypolerowaną żywicą. Odpowiednia impregnacja sprawia, że taka podłoga jest bardzo odporna. Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że podłoga tworzy jedną ładną całość – bez jakichkolwiek łączeń czy fug, przez co jest łatwa w utrzymaniu czystości.
Osobiście posiadam w kuchni podłogę drewnianą specjalnie zabezpieczoną przed wilgocią. Prezentuje się ona fenomenalnie! Płytki może i są łatwiejsze i szybsze w czyszczeniu, jednak ich wygląd przywodzi mi na myśl sale szpitalne lub inne tego typu sterylne pomieszczenia. Nie ma nic w nich ekscytującego. Natomiast kamień wydaje się jak dla mnie zbyt zimny. Jednak to tylko moje osobiste odczucia.