Wyspa w kuchni – 5 powodów dlaczego warto ją mieć
Kuchenna wyspa to trend, który przywędrował do nas z amerykańskich seriali. Kiedyś oglądane tylko na ekranach telewizorów, dziś wysypy są coraz częściej spotykane w polskich kuchniach. To nie tylko bardzo efektowne, ale również funkcjonalne rozwiązanie, które nadaje pomieszczeniom kuchennym oryginalności i elegancji. Dlaczego i czy warto zdecydować się na wyspę w kuchni? Przedstawiamy aż pięć powodów, dlaczego warto ją mieć!
Wyspa to dodatkowa ozdoba naszej kuchni
Wyspa w kuchni stanie się ozdobą tego pomieszczenia. Stojąc w centrum będzie przykuwać największą uwagę, nadając kuchni oryginalności i elegancji jednocześnie sprawiając, że wszyscy będą chcieli w niej przebywać.
Wyspa to dodatkowe miejsce do przygotowywania posiłków
Wyspa w pomieszczeniu kuchennym to nie tylko piękna ozdoba – to również dodatkowy blat roboczy, szafki i szuflady do przechowywania naczyń lub zastawy stołowej, których zawsze w kuchni brakuje. Na wyspie można zamontować zlew, piekarnik i wszystkie urządzenia niezbędne podczas kuchennych czynności. Może też służyć jako stół i sprawdzać się podczas rodzinnych spotkań. Wyspę w kuchni można zaaranżować na wiele sposobów – wszystko zależy od nas i naszych upodobań.
Wyspa w kuchni zwiększa funkcjonalność pomieszczenia
Duża ilość domowników lub impreza rodzinna sprawia, że w kuchni jest dość tłoczno. Dzięki wyspie kuchennej wszyscy mogą się zmieścić i pomóc przy wspólnym gotowaniu. Wyspa kuchenna sprawia, że pomieszczenie kuchenne wydaje się też bardziej przestronne i lepiej zorganizowane, szczególnie jeśli do zagospodarowania mamy dużą przestrzeń.
Wygodna praca
Kuchnia z wyspą to taka kuchnia, w której można perfekcyjne zaplanować wszystkie czynności. Mamy do dyspozycji dużo miejsca, dlatego gotowanie czy pieczenie w takich warunkach jest czystą przyjemnością.
Jeśli ma się sporą kuchnię to wyspa obowiązkowa. Nie znam osoby, która w trakcie remontu kuchni nie zawarła wyspy w planie.