Ergonomiczna kuchnia
Nowe trendy w urządzaniu kuchni stawiają za cel wygodę i dobre samopoczucie domowników. Jedną z ważniejszych informacji dla projektanta, oprócz powierzchni i wymiarów kuchni, jest wzrost osób, które będą korzystać z kuchni. Wysokość blatu roboczego, rozmieszczenie szafek kuchennych powinny być dostosowana do wzrostu domownika, aby nie musiał się on garbić podczas przygotowywania posiłków, ani też wchodzić na krzesła, aby sięgnąć po przedmiot z górnej półki.
Optymalna wysokość blatu roboczego wynosi od 15 do 20 cm poniżej łokci osoby wykonującej prace. Wymiar ten jest zalecany do większości czynności, jednak niektóre prace, jak na przykład ugniatanie ciasta, wymagają wysokości od 20 do 30 cm poniżej łokci. Aby zapewnić odpowiednią ergonomię pracy nie trzeba instalować dwóch blatów na różnej wysokości. Rozwiązaniem jest stół z regulowaną wysokością, którego umiejscowienie blatu możemy elastycznie dopasować do pozycji stojącej lub siedzącej.
Najczęściej używane urządzenia i naczynia powinny być ustawione na wysokości, do której użytkownik będzie miał łatwy dostęp. Natomiast w wysoko umieszczonych półkach, powinny znaleźć się urządzenia czy produkty z których korzystamy najrzadziej. Pomocą dla domowników, którzy korzystają w kuchni z wysokich szafek górnych są specjalne windy do systemów górnych, umożliwiające obniżenie i wysunięcie półki na zewnątrz, takie jak np. system iMove czy Pegasus.
Jednym z najważniejszych obecnie kierunków w projektowaniu jest otwarcie kuchni na jadalnię i salon. Kuchnia nie jest już zamkniętym pomieszczeniem, do którego dostęp mają tylko domownicy. To otwarta dla każdego i przyjazna przestrzeń, w której ergonomia jest absolutnym priorytetem. Coraz częściej w zabudowach kuchennych pojawia się układ, w którym występuje ściana wysokich szaf pełniących rolę spiżarni oraz wyspa, na której przygotowywane są posiłki. W zabudowie wysokiej można umieścić nie tylko lodówkę, ale również pakowne cargo, które zazwyczaj wypełnione jest produktami i naczyniami. Wystarczy otworzyć front takiej spiżarni, a półki samoczynnie wyjeżdżają do przodu ułatwiając wyjmowanie i wkładanie.
W funkcjonalnie zaaranżowanych kuchniach odchodzi się od tradycyjnych, nieruchomych półek w szafkach dolnych. Wymagają schylania, klękania, a nawet wyciągania zawartości na podłogę. Miejsce pod blatem roboczym można wykorzystać na wiele różnych, bardziej funkcjonalnych sposobów. Jednym z nich są systemy narożne, które nie dość, że zapewniają ogromną przestrzeń przechowywania na duże naczynia i garnki, to jeszcze umożliwiają zagospodarowanie najtrudniejszych miejsc w kuchni – narożniki. Kolejną propozycją do szafek podblatowych są systemy Snello czy Slim umożliwiające zagospodarowanie nawet najwęższych wnęk, ale również wyspecjalizowane systemy cookingAgent czy Kitchen Tower. Zwłaszcza te dwa ostatnie ułatwiają organizację, przechowywanie produktów niezbędnych do gotowania, jak i samo przygotowywanie posiłków. Można je nie tylko łatwo otworzyć i mieć wgląd do pełnej zawartości, ale również wyjąć z szafki i umieścić w razie potrzeby na blacie kuchennym – jak w przypadku Kitchen Tower.
Wyspa kuchenna oznacza nowe podejście do pracy w kuchni, ergonomii rozstawienia szafek oraz, co może się wydawać zaskakujące, również do komunikacji. Ustawiona na środku wyspa w większym stopniu sprzyja wspólnej aktywności w kuchni. Wyspy przybierają najrozmaitsze kształty i mają mnóstwo różnych zastosowań: mogą być miejscem na przygotowywanie posiłków, ale również stołem jadalnianym dla kilku osób. Moduł na wyspie warto również wyposażyć w systemy które sprawią, że szafki pomieszczą więcej naczyń czy akcesoriów – tutaj zdecydowanie najlepsze będą wyciągi podblatowe, jak wspomniane już Snello czy Slim, ale również Junior, półki Extendo czy specjalne wyciągi na detergenty i kuchenną chemię.
Przygotowywanie posiłków to kreatywne i ciekawe zajęcie. Efekty cieszą nasze oczy i podniebienia. Jednak zawsze obok wyśmienitych dań powstaje również sporo odpadów, które trzeba natychmiast utylizować. Niezbędnym elementem kuchni jest zatem kosz na odpadki, który będzie łatwo dostępny, zapewni segregację oraz błyskawiczne wyjęcia worków ze śmieciami. Rozwiązaniami, które doskonale sprawdzają się w ergonomicznej kuchni są takie systemy, jak np. kosze wstawiane do szuflady umożliwiające segregację czy kosze z mocowaniem do frontu. Najistotniejszy warunek do spełnienia to dostępność kosza, który jest jednym z najczęściej używanych systemów w każdej kuchni.
Więcej informacji o produktach i marce Peka znajduje się na stronie peka.pl