Bardzo puszysty sernik kajmakowy
Sekretem dobrego ciasta są odpowiednie produkty i sposób przygotowania. Dlatego podpowiem, że powinniśmy sięgnąć po ser homogenizowany lub trzykrotnie zmielony twaróg. Pamiętajcie też o tym, że masę serową ucieramy, nie miksujemy! Tylko wtedy uzyskamy puszysty deser, który zachwyci naszych spragnionych słodyczy gości.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy herbatniki i orzechy laskowe mielone. Całość miksujemy w pyłek.
Krok 2: Dodajemy rozpuszczoną margarynę, mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Krok 3: Masą wylepiamy tortownicę sylikonową, wkładamy całość do zamrażarki na ok 30 minut.
Krok 4: Twaróg, żółtka, mleko, cukier puder, cukier waniliowy, budyń waniliowy, kaszę mannę dokładnie ucieramy ręcznie.
Krok 5: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru.
Krok 6: Do wcześniej powstałej masy dodajemy pianę, delikatnie mieszając.
Krok 7: Całość wlewamy na ciasto, które spędziło odpowiednią ilość czasu w zamrażarce.
Krok 8: Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Krok 9: Po godzinie, upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku przez ok 10 minut.
Krok 10: Po ostudzeniu, sernik wkładamy na noc do lodówki.
Krok 11: Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową, robimy dekoracje z orzechów
włoskich.
Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera, w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny.
dużo pracy, ale efekt jest spoko