Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Chrupiący jabłecznik z nutą świeżej melisy

Ciasta i desery

Chrupiący jabłecznik z nutą świeżej melisy

Ulubione3
Trudność

Nie ma to jak osłodzić sobie czas wybitnym w smaku i zarazem prostym w przygotowaniu ciastem. Nie wymaga od nas zbyt wiele, zarówno pod kątem pracy jak i zapotrzebowania na produkty. Zapraszam wszystkich na pyszny i chrupiący jabłecznik, który poprawi humor nawet największym ponurakom.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Porcja na blaszkę o średnicy 30 cm:


Składniki na ciasto:


- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 5 jajek (oddzielone białko od żółtka)

Składniki na farsz:


- 1,5 kg twardych jabłek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść posiekanej świeżej melisy

Składniki na kruszonkę:


- 50 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru

Przepis:

Krok 1 (ciasto): Do dużej misy wkładamy wszystkie podane wyżej składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią wykładamy posmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia spód blaszki i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy 10 minut/200 st. C.

Krok 2 (farsz): Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło, następnie dodajemy cukier, cynamon i opakowanie cukru waniliowego i podsmażamy ok 10 minut. Po zdjęciu z ognia wsypujemy posiekaną melisę, całość mieszamy i wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.

Krok 3 (kruszonka): Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tak aby powstało rozpadające się ciasto.

Krok 4 (wykończenie): Na podpieczone ciasto i znajdujące się na nim podsmażone jabłka kładziemy drugą część ciasta, tak aby zakryła całą powierzchnię, następnie smarujemy białkiem wcześniej oddzielonym od żółtka i wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca i pieczemy 45 minut/200 st. C



Ważne, aby co jakiś czas sprawdzać stan wypieczenia na wierzchu ciasta, ponieważ każdy piekarnik ma swoją kulturę podawania temperatury i jeśli ta jest podawana nierówno wierzchnia część ciasta może się lekko spiec i wówczas będzie twarda.

Zobacz również

Sernik z mango na ciasteczkowym spodzie

Sernik z mango na ciasteczkowym spodzie

Przygotowanie: Krok 1: Ciasteczka rozdrobnij w mikserze na drobny proszek. Dodaj masło i wyklej...

Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami

Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami

Przygotowanie:   Krok 1: Na wstępie należy wyrobić wszystkie składniki kruszonki i...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2013-12-10 13:01:39

wole nazwe szarlotka - ale pomijajac to - przepis znakomity!

Twój komentarz
Ocena