Chrupiący jabłecznik z nutą świeżej melisy
Nie ma to jak osłodzić sobie czas wybitnym w smaku i zarazem prostym w przygotowaniu ciastem. Nie wymaga od nas zbyt wiele, zarówno pod kątem pracy jak i zapotrzebowania na produkty. Zapraszam wszystkich na pyszny i chrupiący jabłecznik, który poprawi humor nawet największym ponurakom.
Przepis:
Krok 1 (ciasto): Do dużej misy wkładamy wszystkie podane wyżej składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią wykładamy posmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia spód blaszki i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy 10 minut/200 st. C.
Krok 2 (farsz): Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło, następnie dodajemy cukier, cynamon i opakowanie cukru waniliowego i podsmażamy ok 10 minut. Po zdjęciu z ognia wsypujemy posiekaną melisę, całość mieszamy i wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.
Krok 3 (kruszonka): Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tak aby powstało rozpadające się ciasto.
Krok 4 (wykończenie): Na podpieczone ciasto i znajdujące się na nim podsmażone jabłka kładziemy drugą część ciasta, tak aby zakryła całą powierzchnię, następnie smarujemy białkiem wcześniej oddzielonym od żółtka i wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca i pieczemy 45 minut/200 st. C
Ważne, aby co jakiś czas sprawdzać stan wypieczenia na wierzchu ciasta, ponieważ każdy piekarnik ma swoją kulturę podawania temperatury i jeśli ta jest podawana nierówno wierzchnia część ciasta może się lekko spiec i wówczas będzie twarda.
wole nazwe szarlotka - ale pomijajac to - przepis znakomity!