Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i...

Ciasta i desery

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i rodzynkami

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Żaden sklep nie sprzeda Ci tak bogatych smakowo ciasteczek owsianych, jakie jesteś w stanie uzyskać swoją ciężką pracą we własnej kuchni. Trzeba spróbować, żeby naprawdę się przekonać do tego, że własne wypieki, bez konserwantów i innych zbędnych literek „E" w składzie zadowolą cię w pełni i sprawią, że nie będziesz chciał więcej zaopatrywać się w tego rodzaju pyszności w sklepach.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na ok. 20 szt.:

- 100 g brązowego cukru

- ½ łyżeczki sody

- 1 jajo

- ½ łyżki cynamonu

- 150 g masła

- 200 g płatków owsianych

- 2 łyżki mąki

- 30 g rodzynek

- 40 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

 

Krok 1: Do misy blendera włożyć czekoladę i posiekać na najwyższych obrotach.

 

Krok 2: Do miksera wrzucamy cukier, mąkę, płatki owsiane, masło i jajko, zakładamy nasadkę do wyrabiania ciasta i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

 

Krok 3: Do wyrobionej masy wrzucamy posiekaną wcześniej czekoladę, rodzynki i sodę. Kolejny raz mieszamy kilka sekund na najwyższych obrotach.

 

Krok 4: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 st. C.

 

 

Musimy pamiętać, że tego typu ciasteczka powinny odstać po upieczeniu ok 10-15 minut w celu nabrania tęgiej konsystencji.

 

 

 

Zobacz również

Chałwa handmade

Chałwa handmade

Przygotowanie: Krok 1: Sezam prażymy na patelni, uważając na to żeby się nie...

Tartaletki z kremem cytrynowym

Tartaletki z kremem cytrynowym

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Mąkę i cukier przesiać na...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-02-21 15:39:02

ok.

Twój komentarz
Ocena