Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i rodzynkami
Żaden sklep nie sprzeda Ci tak bogatych smakowo ciasteczek owsianych, jakie jesteś w stanie uzyskać swoją ciężką pracą we własnej kuchni. Trzeba spróbować, żeby naprawdę się przekonać do tego, że własne wypieki, bez konserwantów i innych zbędnych literek „E" w składzie zadowolą cię w pełni i sprawią, że nie będziesz chciał więcej zaopatrywać się w tego rodzaju pyszności w sklepach.
Przygotowanie:
Krok 1: Do misy blendera włożyć czekoladę i posiekać na najwyższych obrotach.
Krok 2: Do miksera wrzucamy cukier, mąkę, płatki owsiane, masło i jajko, zakładamy nasadkę do wyrabiania ciasta i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3: Do wyrobionej masy wrzucamy posiekaną wcześniej czekoladę, rodzynki i sodę. Kolejny raz mieszamy kilka sekund na najwyższych obrotach.
Krok 4: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Musimy pamiętać, że tego typu ciasteczka powinny odstać po upieczeniu ok 10-15 minut w celu nabrania tęgiej konsystencji.
ok.