Ciasto jodełka
Ciasto wyszło bardzo pyszne, lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach. Jodełkę możecie przygotować na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości. Wygląd jest wspaniały i smakuje wyśmienicie.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy żółtka i cukier, następnie ubijamy na puszystą masę.
Krok 2: W drugiej misce ubijamy masę z białek.
Krok 3: Do masy jajecznej dodajemy delikatnie ubite białka, mąkę, kakao i olej rzepakowy. Delikatnie mieszamy.
Krok 4: Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut.
Krok 5: Do garnka wlewamy mleko, na którym gotujemy budyń według przepisu.
Krok 6: Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzony budyń, wiórki i alkohol.
Krok 7: Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm, 6cm, 8cm, 12cm.
Krok 8: Paski ciasta układamy na folii aluminiowej w piramidkę, kroimy pionowo w dół, składamy tak, by powstały ukośne linie.
Krok 9: Ciasto ozdabiamy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by bardziej się "przegryzło".
Ciekawe - ale kto ma czasu tyle. Arr!
Wygląda ... kiczowato - ale kto co lubi.
piękne dobre na zimowe wieczory