Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Ciasto jodełka

Ciasta i desery

Ciasto jodełka

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Ciasto wyszło bardzo pyszne, lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach. Jodełkę możecie przygotować na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości. Wygląd jest wspaniały i smakuje wyśmienicie.

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

- 12 dag mąki
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 litra mleka
- 20 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 25 ml amaretto

Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy żółtka i cukier, następnie ubijamy na puszystą masę.

Krok 2: W drugiej misce ubijamy masę z białek.

Krok 3: Do masy jajecznej dodajemy delikatnie ubite białka, mąkę, kakao i olej rzepakowy. Delikatnie mieszamy.

Krok 4: Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut.

Krok 5: Do garnka wlewamy mleko, na którym gotujemy budyń według przepisu.

Krok 6: Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzony budyń, wiórki i alkohol.

Krok 7: Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm, 6cm, 8cm, 12cm.

Krok 8: Paski ciasta układamy na folii aluminiowej w piramidkę, kroimy pionowo w dół, składamy tak, by powstały ukośne linie.

Krok 9: Ciasto ozdabiamy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi.




Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by bardziej się "przegryzło".

Zobacz również

Zapiekane jabłko z miodem, makiem i rodzynkami

Zapiekane jabłko z miodem, makiem i rodzynkami

Przygotowanie:   Krok 1: Obcinamy sam wierzch jabłka, tak żeby jabłko miało przykrywkę z...

Chleb czekoladowy

Chleb czekoladowy

Przygotowanie:  Krok 1: Drożdże mieszamy z 1/4 szklanką ciepłej wody i łyżeczką cukru....
Komentarze (3)
3
kapitan
kapitan
2013-12-31 12:05:18

Ciekawe - ale kto ma czasu tyle. Arr!

stary.ygary
stary.ygary
2014-01-02 11:59:50

Wygląda ... kiczowato - ale kto co lubi.

Gość
Andrzej
2014-01-28 17:50:42

piękne dobre na zimowe wieczory

Twój komentarz
Ocena