Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Ciasta i desery


Ciasto jodełka

Ciasto wyszło bardzo pyszne, lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach. Jodełkę możecie przygotować na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości. Wygląd jest wspaniały i smakuje wyśmienicie.


Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy żółtka i cukier, następnie ubijamy na puszystą masę.

Krok 2: W drugiej misce ubijamy masę z białek.

Krok 3: Do masy jajecznej dodajemy delikatnie ubite białka, mąkę, kakao i olej rzepakowy. Delikatnie mieszamy.

Krok 4: Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut.

Krok 5: Do garnka wlewamy mleko, na którym gotujemy budyń według przepisu.

Krok 6: Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzony budyń, wiórki i alkohol.

Krok 7: Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm, 6cm, 8cm, 12cm.

Krok 8: Paski ciasta układamy na folii aluminiowej w piramidkę, kroimy pionowo w dół, składamy tak, by powstały ukośne linie.

Krok 9: Ciasto ozdabiamy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi.




Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by bardziej się "przegryzło".

Komentarze


2.33/5 3 3
1

Ciekawe - ale kto ma czasu tyle. Arr!


1

Wygląda ... kiczowato - ale kto co lubi.


5

piękne dobre na zimowe wieczory

Zobacz również


Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie


Zdaję sobie sprawę, że często brakuje nam czasu na zakupy i gotowanie oraz na...

Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami


Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych....

Maślane risotto z krewetkami tygrysimi


Główną zasadą, którą należy się kierować podczas przyrządzania...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności