Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami
Papierówki przypominają mi czas wakacji z okresu dzieciństwa. Do dziś w babcinym ogrodzie rosną kilkudziesięcioletnie jabłonie, które co roku rodzą setki wspaniałych i soczystych jabłek. Możemy je wykorzystać do wielu wariacji kuchennych m.in. do ciast, kompotu, czy też do przygotowania pysznej marmolady. Dziś zapraszam was na lekkie, jogurtowe ciasto kryjące w sobie nutę wspomnień z młodzieńczych lat - papierówki.
Przygotowanie:
Krok 1: Na wstępie należy wyrobić wszystkie składniki kruszonki i wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty.
Krok 2: Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sodę i sól mieszamy razem. W innym naczyniu mieszamy jaja, jogurt, mleko i masło i dodajemy do suchych składników i dokładnie wyrabiamy.
Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C. Na okrągłej blasze (ok.25 cm) kładziemy papier do pieczenia, smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Na to wykładamy ciasto i formujemy.
Krok 4: Na cieście układamy jabłka i posypujemy cukrem trzcinowym. Na wierzch nakładamy kruszonkę.
Pieczemy ok 60 minut.
Taki rodzaj ciasta można również upiec z innymi owocami wedle uznania i gustu smakowego.