Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami

Ciasta i desery

Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 1,5 godz

Papierówki przypominają mi czas wakacji z okresu dzieciństwa. Do dziś w babcinym ogrodzie rosną kilkudziesięcioletnie jabłonie, które co roku rodzą setki wspaniałych i soczystych jabłek. Możemy je wykorzystać do wielu wariacji kuchennych m.in. do ciast, kompotu, czy też do przygotowania pysznej marmolady. Dziś zapraszam was na lekkie, jogurtowe ciasto kryjące w sobie nutę wspomnień z młodzieńczych lat - papierówki.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki typ 550
- 1 szklanka cukru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła roztopić

 

Kruszonka:

- 50 g cukru
- 50 g masła
- 100 g mąki

 

Nadzienie:

- 0,5 kg papierówek (wydrążonych i skrojonych w ćwiartki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
 

Krok 1: Na wstępie należy wyrobić wszystkie składniki kruszonki i wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty.
 

Krok 2: Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sodę i sól mieszamy razem. W innym naczyniu mieszamy jaja, jogurt, mleko i masło i dodajemy do suchych składników i dokładnie wyrabiamy.
 

Krok 3: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C. Na okrągłej blasze (ok.25 cm) kładziemy papier do pieczenia, smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Na to wykładamy ciasto i formujemy.
 

Krok 4: Na cieście układamy jabłka i posypujemy cukrem trzcinowym. Na wierzch nakładamy kruszonkę.
Pieczemy ok 60 minut.


 

Taki rodzaj ciasta można również upiec z innymi owocami wedle uznania i gustu smakowego.

Zobacz również

 Zapiekane jabłka w sosie karmelowym

Zapiekane jabłka w sosie karmelowym

Przygotowanie:   Krok 1: Wybieramy jabłka podobnych rozmiarów. Krok 2: Owoce myjemy i...

Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu

Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Krok 2: Dno i boki...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena