Drożdżówki z rabarbarem i miodem
Gdy wodzi Cię zapach świeżo upieczonych drożdżówek z rana, od razu łatwiej się wstaje z łóżka, zwłaszcza gdy szkoda tracić słoneczny dzień na spanie. Lepiej zapakować kilka sztuk, do słoika nalać kompot i wyruszyć gdzieś za miasto, gdzie można usłyszeć własne myśli.
Przygotowanie:
Krok 1: Do szklanki kruszymy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 15 min.
Krok 2: Mąkę zagniatamy z solą, jajkiem, cukrem oraz wyrośniętym rozczynem, tak żeby uzyskać elastyczne ciasto.
Krok 3: Wlewamy do ciasta stopniowo rozpuszczone i ostudzone masło.
Krok 4: Zagniatamy i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1h-1h30.
Krok 5: W tym czasie rabarbar obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Krok 6: Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 6 równych kawałków, robimy z nich kulki i wgniatamy na wierzch ciasta rabarbar.
Krok 7: Składniki na kruszonkę zagniatamy niezdarnie razem, tak żeby powstały grudki. Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Krok 8: Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka i smarujemy brzegi drożdżówek.
Krok 9: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut, na złoty kolor.
Krok 10: Po upieczeniu polewamy miodem.
Drożdżówki same w sobie nie są bardzo słodkie, po to by można obficie je polać boskim miodem.
o spoko, ruszył sezon na rabarbar
na piknik jak nqajbardziej
Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z taka propozycją i zdziwiony jestem takim doborem smaków. jednakże myślę, że może kiedyś przekonam się do spróbowania takich drożdżówek.