Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Drożdżówki z rabarbarem i miodem

Drożdżówki z rabarbarem i miodem

Gdy wodzi Cię zapach świeżo upieczonych drożdżówek z rana, od razu łatwiej się wstaje z łóżka, zwłaszcza gdy szkoda tracić słoneczny dzień na spanie. Lepiej zapakować kilka sztuk, do słoika nalać kompot i wyruszyć gdzieś za miasto, gdzie można usłyszeć własne myśli.


Przygotowanie:

Krok 1: Do szklanki kruszymy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 15 min.

Krok 2: Mąkę zagniatamy z solą, jajkiem, cukrem oraz wyrośniętym rozczynem, tak żeby uzyskać elastyczne ciasto.

Krok 3: Wlewamy do ciasta stopniowo rozpuszczone i ostudzone masło.

Krok 4: Zagniatamy i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1h-1h30.

Krok 5: W tym czasie rabarbar obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

Krok 6: Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 6 równych kawałków, robimy z nich kulki i wgniatamy na wierzch ciasta rabarbar.

Krok 7: Składniki na kruszonkę zagniatamy niezdarnie razem, tak żeby powstały grudki. Posypujemy drożdżówki kruszonką.

Krok 8: Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka i smarujemy brzegi drożdżówek.

Krok 9: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut, na złoty kolor.

Krok 10: Po upieczeniu polewamy miodem.


Drożdżówki same w sobie nie są bardzo słodkie, po to by można obficie je polać boskim miodem. 

Komentarze


3.00/5 3 3
5

o spoko, ruszył sezon na rabarbar


4

na piknik jak nqajbardziej


Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z taka propozycją i zdziwiony jestem takim doborem smaków. jednakże myślę, że może kiedyś przekonam się do spróbowania takich drożdżówek.

Zobacz również


Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym


Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień...

Grzanka z czosnkiem w łupce, oliwkami i cebulką


Kanapki na ciepło możemy przygotować na tysiące sposobów, trafiając w każde gusta....

Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym pomarańczą


Kocham ciasto francuskie, a najbardziej kocham to, że jest ogólnie dostępne w postaci...