Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Eklery z rozmarynową bitą śmietaną i...

Ciasta i desery

Eklery z rozmarynową bitą śmietaną i pomarańczą

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 90 min

Ciasto ptysiowe, to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast jakie zostały wymyślone... eklery, ptysie, karpatka - wszystkie te pyszności zawdzięczają swoją sławę bardzo prostemu ciastu parzonemu choux, czyli ciastu kapuście. Zastanawiałam się skąd ta nazwa. Jestem prawie pewna, że osoba, która je wymyśliła nazwała je po dokładnym obejrzeniu małego ptysia, bardzo przypomina kształtem brukselkę. Mało cukiernicza to nazwa dla pysznych ciasteczek. Na szczęście już w formie gotowej posiadają bardziej dostojne nazwy jak: croc en bouche, bigne, eclair.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1 łyżka cukru
- 200 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 4 średnie jaja (temperatura pokojowa)
- 130 g mąki

- 500 ml śmietany
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 gałązki rozmarynu

- 50 g czekolady

Przygotowanie:

Krok 1: Zagotować wodę z masłem, solą i cukrem.

Krok 2: Dodać mąkę i gotować, aż na dnie garnka powstanie "skórka".

Krok 3: Zdjąć z ognia i przełożyć ciasto do miski.

Krok 4: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 5: Gdy ciasto osiągnie już temperaturę pokojową, dodać jaja (po jednym) cały czas miksując mikserem, aż powstanie jednolita masa.

Krok 6: Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krok 7: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć ciasto formując "paluchy długości około 10 cm. Ważne jest aby zachować odstępy pomiędzy nimi, ponieważ podczas pieczenia podwoją a nawet potroją swoją objętość.

Krok 8: Piec 30 minut w temp 200 stopni, następnie 15-20 minut w temp. 190 stopni. Po tym czasie eklery powinny być wyrośnięte i mieć złoty kolor.

Krok 9: Ciastka wyjąć na kratkę i ostudzić.

Krok 10: W międzyczasie przygotować krem do eklerów.

Krok 11: Śmietanę zagotować z rozmarynem, zdjąć z ognia i wystudzić.

Krok 12: Śmietanę schłodzić w lodówce, a gdy będzie już zimna ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru.

Krok 13: Skórkę pomarańczy otrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do kremu.

Krok 14: Eklery przeciąć wzdłuż i wypełnić kremem.

Krok 15: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią delikatnie ciastka.


 

W cieście choux bardzo ważnym elementem jest suszenie. Niedosuszone eklery po prostu opadną i nie będą chrupiące, tylko gumowe. Również przechowywanie w lodówce im nie sprzyja. Najlepiej przechowywać ciasto w suchym miejscu, natomiast krem w lodówce. Ciastka napełnić na moment przed podaniem.

 

Zobacz również

Pudding croissant z wiśniami

Pudding croissant z wiśniami

Przygotowanie: Krok 1: Jajko, śmietankę, mleko i cukier dokładnie miksujemy, tworząc...

Tort czekoladowy z masą czekoladową

Tort czekoladowy z masą czekoladową

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno. Krok 2: Do masy...
Komentarze (1)
1
Gość
kinga.wie
2014-11-05 10:17:17

smak dzieciństwa - moja mama przygotowywała takie dla nas co tydzień - sprubuje odtworzyc ten przepis - dam znac czy z odpowiednim skutkiem

Twój komentarz
Ocena