Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Eklery z rozmarynową bitą śmietaną i...

Ciasta i desery


Eklery z rozmarynową bitą śmietaną i pomarańczą

Ciasto ptysiowe, to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast jakie zostały wymyślone... eklery, ptysie, karpatka - wszystkie te pyszności zawdzięczają swoją sławę bardzo prostemu ciastu parzonemu choux, czyli ciastu kapuście. Zastanawiałam się skąd ta nazwa. Jestem prawie pewna, że osoba, która je wymyśliła nazwała je po dokładnym obejrzeniu małego ptysia, bardzo przypomina kształtem brukselkę. Mało cukiernicza to nazwa dla pysznych ciasteczek. Na szczęście już w formie gotowej posiadają bardziej dostojne nazwy jak: croc en bouche, bigne, eclair.

Przygotowanie:

Krok 1: Zagotować wodę z masłem, solą i cukrem.

Krok 2: Dodać mąkę i gotować, aż na dnie garnka powstanie "skórka".

Krok 3: Zdjąć z ognia i przełożyć ciasto do miski.

Krok 4: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 5: Gdy ciasto osiągnie już temperaturę pokojową, dodać jaja (po jednym) cały czas miksując mikserem, aż powstanie jednolita masa.

Krok 6: Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krok 7: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć ciasto formując "paluchy długości około 10 cm. Ważne jest aby zachować odstępy pomiędzy nimi, ponieważ podczas pieczenia podwoją a nawet potroją swoją objętość.

Krok 8: Piec 30 minut w temp 200 stopni, następnie 15-20 minut w temp. 190 stopni. Po tym czasie eklery powinny być wyrośnięte i mieć złoty kolor.

Krok 9: Ciastka wyjąć na kratkę i ostudzić.

Krok 10: W międzyczasie przygotować krem do eklerów.

Krok 11: Śmietanę zagotować z rozmarynem, zdjąć z ognia i wystudzić.

Krok 12: Śmietanę schłodzić w lodówce, a gdy będzie już zimna ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru.

Krok 13: Skórkę pomarańczy otrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do kremu.

Krok 14: Eklery przeciąć wzdłuż i wypełnić kremem.

Krok 15: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią delikatnie ciastka.


 

W cieście choux bardzo ważnym elementem jest suszenie. Niedosuszone eklery po prostu opadną i nie będą chrupiące, tylko gumowe. Również przechowywanie w lodówce im nie sprzyja. Najlepiej przechowywać ciasto w suchym miejscu, natomiast krem w lodówce. Ciastka napełnić na moment przed podaniem.

 

Komentarze


5.00/5 1 1
5

smak dzieciństwa - moja mama przygotowywała takie dla nas co tydzień - sprubuje odtworzyc ten przepis - dam znac czy z odpowiednim skutkiem

Zobacz również


Deser czekoladowy z fantazyjnym sosem


Na chłodne jesienne wieczory przy kominku polecam deser czekoladowy, idealny dla...

Tatar ze śledzia


Tatar to dobrze nam znana przystawka, najczęściej rzecz jasna w wersji z wołowiną....

Zupa krem z pora z miodem, gruszką i serem pleśniowym


Mimo gruszki, która nie jest typowo letnim owocem, to zupa która kojarzy mi...