Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Ciasta i desery

Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 10 min

Obawiałem się połączenia tych składników, lecz nie było powodu do obaw, ponieważ uzyskałem całkiem niezły efekt. Gruszka z pomarańczą w każdym calu pasują do siebie uzupełniając się wzajemnie smakami, a pozostałe składniki dopieszczają wszystko po brzegi.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki dla 4 osób:
- 150 g kuskusu
- 1 gruszka
- 1 pomarańcza
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru kryształu
- świeża mięta
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1: Kuskus przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Gruszkę i pomarańczę obieramy i kroimy w grubszą kostkę, pamiętajmy aby pomarańczę całkowicie obrać z białej błonki która otacza miąższ.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, cukier, oraz wlewamy miód, następnie dodajemy gruszkę i karmelizujemy kilka minut, aż się lekko zacznie rumienić, następnie dodajemy pomarańczę i przesmażamy na dużym ogniu aż się rozpadnie na pojedyncze włókna.

Krok 3: W kolejnym kroku wrzucamy kuskus na patelnię do gruszki i pomarańczy, zalewamy sokiem z pomarańczy i wsypujemy cynamon oraz wrzucamy kilka poszarpanych liści świeżej mięty. Całość mieszamy na lekkim ogniu ok. 1 minutę. Gotowe.



 

Pamiętajmy aby deser zjeść na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.

Zobacz również

Miodownik orzechowy

Miodownik orzechowy

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę i mieszamy suche...

Puszyste babeczki z rumem

Puszyste babeczki z rumem

Przygotowanie: Krok 1: Masło kroimy na kawałki i ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier...
Komentarze (1)
1
varko
varko
2014-03-04 16:39:27

eleganckie - w sam raz na przyjecie - a nawet niezapowiedzianych gosci

Twój komentarz
Ocena