Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą
Obawiałem się połączenia tych składników, lecz nie było powodu do obaw, ponieważ uzyskałem całkiem niezły efekt. Gruszka z pomarańczą w każdym calu pasują do siebie uzupełniając się wzajemnie smakami, a pozostałe składniki dopieszczają wszystko po brzegi.
Przygotowanie:
Krok 1: Kuskus przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Gruszkę i pomarańczę obieramy i kroimy w grubszą kostkę, pamiętajmy aby pomarańczę całkowicie obrać z białej błonki która otacza miąższ.
Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, cukier, oraz wlewamy miód, następnie dodajemy gruszkę i karmelizujemy kilka minut, aż się lekko zacznie rumienić, następnie dodajemy pomarańczę i przesmażamy na dużym ogniu aż się rozpadnie na pojedyncze włókna.
Krok 3: W kolejnym kroku wrzucamy kuskus na patelnię do gruszki i pomarańczy, zalewamy sokiem z pomarańczy i wsypujemy cynamon oraz wrzucamy kilka poszarpanych liści świeżej mięty. Całość mieszamy na lekkim ogniu ok. 1 minutę. Gotowe.
Pamiętajmy aby deser zjeść na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.
eleganckie - w sam raz na przyjecie - a nawet niezapowiedzianych gosci