Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Ciasta i desery


Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Obawiałem się połączenia tych składników, lecz nie było powodu do obaw, ponieważ uzyskałem całkiem niezły efekt. Gruszka z pomarańczą w każdym calu pasują do siebie uzupełniając się wzajemnie smakami, a pozostałe składniki dopieszczają wszystko po brzegi.


Przygotowanie:

Krok 1: Kuskus przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Gruszkę i pomarańczę obieramy i kroimy w grubszą kostkę, pamiętajmy aby pomarańczę całkowicie obrać z białej błonki która otacza miąższ.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, cukier, oraz wlewamy miód, następnie dodajemy gruszkę i karmelizujemy kilka minut, aż się lekko zacznie rumienić, następnie dodajemy pomarańczę i przesmażamy na dużym ogniu aż się rozpadnie na pojedyncze włókna.

Krok 3: W kolejnym kroku wrzucamy kuskus na patelnię do gruszki i pomarańczy, zalewamy sokiem z pomarańczy i wsypujemy cynamon oraz wrzucamy kilka poszarpanych liści świeżej mięty. Całość mieszamy na lekkim ogniu ok. 1 minutę. Gotowe.



 

Pamiętajmy aby deser zjeść na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

eleganckie - w sam raz na przyjecie - a nawet niezapowiedzianych gosci

Zobacz również


Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem


Ujrzałam dziś w sklepie bakłażana i nawet 3 sekundy się nie zastanawiałam na tym co...

Schab smażony w konfiturze śliwkowej z ziemniakami z...


Jesteśmy przyzwyczajeni do rozbijania schabu na kotlety schabowe, w przekonaniu iż w...

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem


Czasem czuję się tak, jakbym był uzależniony od kuchni orientalnej. Wtedy właśnie...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności