Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Racuchy z wafelkami i malinami

Ciasta i desery

Racuchy z wafelkami i malinami

Ulubione1
Trudność

Czas przypomnieć smak dzieciństwa. Przeglądając stare zdjęcia obudziłam wiele wspomnień kulinarnych. Stwierdziłam, że miło będzie je przywołać, robiąc niespodziankę najbliższym. Dlatego też moich współlokatorów obudził dzisiaj słodki zapach racuchów. Takie śniadanie zagwarantuje dobry nastrój na cały dzień.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 400g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny
- opakowanie wafelków
- olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
 

Krok 1: Jogurt miksujemy z jajkami.

Krok 2: Dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę.

Krok 3: Wszystko razem miksujemy na jednolita masę.

Krok 4: Wylewamy tłuszcz roślinny na patelnie (ok 0,5 cm).

Krok 5: Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy masę, tworząc małe placki, układając na nich pokrojone wafelki.

Krok 6: Placki smażymy z obu stron do momentu aż się zarumienią.

Krok 7: Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

Krok 8: Placuszki podajemy na ciepło w towarzystwie świeżych malin.

 

Zamiast wafelków możecie użyć innych dodatków – pamiętajcie – w kuchni warto eksperymentować.

Zobacz również

Puszyste ciasto z malinami i maślanką

Puszyste ciasto z malinami i maślanką

Przygotowanie: Krok 1: Maliny obieramy z szypułek i bardzo dobrze płuczemy, następnie...

Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Przygotowanie: Krok 1: Kuskus przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Gruszkę i...
Komentarze (1)
1
Gość
leszkodociekliwy
2013-09-23 16:44:57

oooo już wiem co przygotuje... :DDDD świetny przepis na poprawę humoru.... pogoda nie rozpieszcza

Twój komentarz
Ocena