Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz

Ciasta i desery


Sernik czekoladowy

Uwielbiam serniki, tym razem zdecydowałam się poeksperymentować i upiec sernik warstwowy. Podczas przygotowywania pomyślałam ze można zrobić dwie warstwy czekoladowe. I to był strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł idealny bardzo czekoladowy, wilgotny rozpływający się w ustach. Przepyszny, idealny na zimowe wieczory z filiżanką naszej ulubionej kawy i herbaty.


Przygotowanie:


Ciasto kruche:

Krok 1: Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao.

Krok 2: Do składników suchych dodajemy margarynę i jajka, zagniatamy ciasto.

Krok 3: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na nią rozkładamy ciasto kruche, nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i władamy do zamrażalki na pół godziny.


Masa serowa:

Krok 1: Do miski wkładamy twaróg, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, kaszę mannę, wlewamy mleko i olej, dokładnie ucieramy ręcznie. Masę dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy budyń śmietanowy, do drugiej budyń czekoladowy, dokładnie mieszamy.

Krok 2: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru.

Krok 3: Ubitą pianę, dzielimy na pół i dodajemy do każdej części masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką.

Krok 4: Masę z budyniem czekoladowym dzielimy na pół, do jednej dodajemy przestudzoną roztopioną czekoladę.

Krok 5: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, ciasto kruche podpiekamy w piekarniku.

Krok 6: Na przygotowane wcześniej ciasto, wylewamy masę czekoladą z czekoladą, następnie masę czekoladą w budyniem, na koniec masę białą.

Krok 7: Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą, następnie wstawiamy tortownicę z sernikiem na kratkę.

Krok 8: Pierwsze 15 minut pieczemy w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 105 minut.

Krok 9: Sernik studzimy, wstawiamy na noc do lodówki lub w chłodne miejsce.

Krok 10: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na sernik, robimy dekoracje z owoców i orzechów włoskich.





Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera, w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

To nie sernik! To serniczysko! Arrr!

Zobacz również


Bardzo puszysty sernik kajmakowy


Sekretem dobrego ciasta są odpowiednie produkty i sposób przygotowania. Dlatego...

Puszysty sernik z budyniem


Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie...

Sernik z mango na ciasteczkowym spodzie


Zbliża sie lato więc na pierwszy plan przesuwają się lekkie desery z owocami. Sernik...