Sernik z mango na ciasteczkowym spodzie
Zbliża sie lato więc na pierwszy plan przesuwają się lekkie desery z owocami. Sernik na zimno to idealny przepis dla "początkujących" cukierników. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje. Jedyną jego wadą jest to, że bardzo szybko znika.
Przygotowanie:
Krok 1: Ciasteczka rozdrobnij w mikserze na drobny proszek. Dodaj masło i wyklej dno tortownicy masą ciasteczkową. Dociskaj je do dna mocno łyżką, tak aby miało zwartą strukturę.
Krok 2: Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 8 minut i odstaw do wystudzenia.
Krok 3: Ubij śmietanę z cukrem, odrobiną cynamonu i cukrem wanilinowym na sztywno.
Krok 4: Żelatynę rozpuść według wskazówek producenta, w niewielkiej ilości wody.
Krok 5: Wymieszaj żelatynę z 2-3 łyżka mi serka. Serek musi mieć temperaturę pokojową, bo inaczej żelatyna się zastygnie i stworzą się grudki.
Krok 6: Połącz z resztą serka i powoli dodawaj bitą śmietanę, aż powstanie gładka, puszysta masa.
Krok 7: Na spód ciasteczkowy wylej masę i odstaw do lodówki do stężenia.
Krok 8: Mango obierz i pokrój w cienkie plastry.
Krok 9: Poukładaj na wierzchu cienkie plasterki mango.
Krok 10: Galaretkę brzoskwiniową przygotuj według wskazówek producenta i wystudź do temperatury pokojowej.
Krok 11: Zalej ciasto galaretką i ponownie odstaw do lodówki do stężenia.
Ciasto równie dobrze smakuje z owocami sezonowymi...truskawkami, malinami, porzeczkami....wystarczy odpowiednio dobrać smak galaretki i gotowe. Polecam też wersję czekoladową: z ciasteczkami czekoladowymi na spodzie i startą czekoladą w masie serowej. W tej kombinacji najlepsze bedą wiśnie z kompotu zalane galaretką o takim samym smaku.
wygląda zjawiskowo!