Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Słodkie placuszki z wiórkami kokosowymi i...

Ciasta i desery

Słodkie placuszki z wiórkami kokosowymi i żurawiną w konfiturze

Ulubione1
Trudność

Nie ma to jak szybka przekąska w słodkim wydaniu. Krótki czas przygotowania, ciekawy smak i szereg kombinacji jeśli chodzi o dodatki do ciasta sprawiają, że chętnie sięgam po tego typu smakołyki.
Wypróbujcie koniecznie.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 300 g mąki
- ½ łyżki smalcu do smażenia
- żurawina w konfiturze (na gotowe placuszki)

Przygotowanie:

Krok 1: Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, najlepiej mikserem.

Krok 2: Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy niewielką ilość smalcu, tak, aby lekko natłuścić powierzchnię i smażymy małe placuszki. Podajemy z konfiturą z żurawiny.



 

Pamiętajmy, aby do smażenia wykorzystać patelnie z dobrą powłoką teflonową lub tytanową. Pozwoli nam to ograniczyć do minimum ilość tłuszczu do smażenia, dzięki czemu placuszki nie będą mocno nasiąkać.

Zobacz również

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Przygotowanie: Ciasto kruche: Krok 1: Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z...

Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem czekoladowo-miętowym

Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem...

Przygotowanie: Krok 1: Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać posiekane nożem masło i wyrobić na...
Komentarze (1)
1
sarawkuchni
sarawkuchni
2014-02-11 15:59:03

smakowitosci - taka nowoczesna wersja racuchow mojej babci

Twój komentarz
Ocena