Słodkie placuszki z wiórkami kokosowymi i żurawiną w konfiturze
Nie ma to jak szybka przekąska w słodkim wydaniu. Krótki czas przygotowania, ciekawy smak i szereg kombinacji jeśli chodzi o dodatki do ciasta sprawiają, że chętnie sięgam po tego typu smakołyki.
Wypróbujcie koniecznie.
Przygotowanie:
Krok 1: Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, najlepiej mikserem.
Krok 2: Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy niewielką ilość smalcu, tak, aby lekko natłuścić powierzchnię i smażymy małe placuszki. Podajemy z konfiturą z żurawiny.
Pamiętajmy, aby do smażenia wykorzystać patelnie z dobrą powłoką teflonową lub tytanową. Pozwoli nam to ograniczyć do minimum ilość tłuszczu do smażenia, dzięki czemu placuszki nie będą mocno nasiąkać.
smakowitosci - taka nowoczesna wersja racuchow mojej babci