Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Tartaletki z kremem cytrynowym

Ciasta i desery


Tartaletki z kremem cytrynowym

Od rana chodziło za mną coś \\\"dobrego\\\". Nie był to sernik, ani szarlotka (pomimo tego, że za oknem juz jesienne klimaty \\\"szarlotkowo-herbaciane\\\". Po długim namyśle odkryłam brakujący element dzisiejszego dnia... optymistyczne tartaletki z kremem cytrynowym.

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Mąkę i cukier przesiać na blat. Dodać pokrojone w kostkę bardzo zimnie masło i siekać wszystko nożem na drobno.

Krok 2: Dodać 2 żółtka i zagnieść ciasto, ale tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 3: Wstawić do lodówki na około 45 minut.

Krok 4: Ułożyć ciasto między 2 warstwami folii spożywczej i rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.

Krok 5: Zdjąć jedną warstwę folii i wyciąć okręgi troszeczkę większe od foremek.

Krok 6: Foremki wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem.

Krok 7: Piec na złoto około 15-20 minut.

Krok 8: Upieczone spody wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krok 9: Cytryny obrać ze skórki (tylko żółta część, ponieważ biała jest gorzka) i włożyć do mleka wraz z przeciętą na pół laską wanilii.

Krok 10: Powoli podgrzewać 350 ml mleka (resztę odlać i odstawiamy na bok), jednak nie gotować.

Krok 11: Gdy mleko jest na granicy wrzenia, wyłączyć i pozostawić aby lekko ostygło, wtedy przejdzie aromatem wanilii i cytryny.

Krok 12: W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na gładką masę, dodać mąkę a następnie zimne mleko, które odstawiliśmy na początku i dalej mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 13: Z mleka wyjąć wanilię oraz cytrynę i dodać masę z jajkami.

Krok 14: Gotować na małym ogniu aż krem się zagęści, mieszając aby nie przypaliło się na spodzie. Krem odstawić do ostygnięcia pod przykryciem.

Krok 15: Do gotowego kremu dodać sok z cytryny. Mieszać za pomocą robota kuchennego dodając po kilka kropli.

Krok 16: Gdy cały sok jest już połączony z kremem zetrzeć skórkę z 1/2 cytryny.

Krok 17: Tartaletki wyłożyć kremem i podawać na zimno. Można dodać świeżę owoce sezonowe. Maliny, truskawki.


 

Tartaletki można również podpiec \\\"na biało\\\", wyłożyć kremem i ponownie zapiec. Ja zdecydowanie wolę wersję na zimno, ale zapieczona jest równie pyszna. Ilość soku cytrynowego jest również dowolna. Ja lubię gdy krem jest dość kwaśny. Kontrastuje to ze słodyczą ciasta. Można pominąć całkowicie sok cytrynowy i zaaromatyzowac krem tylko skórką.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą


Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników...

Focaccia z orzechami włoskimi i szczypiorkiem


Zapach świeżo upieczonego pieczywa kojarzy mi się z błogim dzieciństwem. Ten aromat...

Śledź w skórce z młodego ziemniaka


Nie ma nic przyjemniejszego niż wieczorny odpoczynek w ogrodzie. Grill, przyjaciele i...