Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Tort czekoladowy z masą czekoladową

Ciasta i desery

Tort czekoladowy z masą czekoladową

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 180 min

Karnawał to czas spotkań towarzyskich, na które możemy przygotować tort czekoladowy z masą czekoladową. Idealnie nadaje się na podwieczorek, na prezent. Ten został przygotowany na urodziny. Tort wyszedł bardzo smaczny, nie był za słodki, poezja smaku. Z kawą smakował wyśmienicie.

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
- krem czekoladowy
- 1 litr śmietany 30%
- 4 szt czekolady gorzkiej
- 2 szkl cukru pudru
- poncz
- 1 szkl przegotowanej wody
- 50 ml koniaku
- 25 ml spirytusu
- 3-4 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno.

Krok 2: Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka i delikatnie mieszamy.

Krok 3: Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, bardzo delikatnie mieszamy.

Krok 4: Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut.

Krok 6: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 7: Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy.

Krok 8: Do śmietany ubitej dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszamy.

Krok 9: Czas przygotować poncz. Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, następnie studzimy, dodajemy alkohol, sok cytryny i dokładnie mieszamy.

Krok 10: Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy konfiturę wiśniową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem. Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy trzecim krążkiem, wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym.




Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, ułatwi nam krojenie biszkoptu na krążki. 

Zobacz również

Jabłka w aroniowym karmelu ze słonecznikiem i popcornem

Jabłka w aroniowym karmelu ze słonecznikiem i...

Przygotowanie:   Krok 1: Wodę, cukier i sok wstawiamy na kuchenkę, na średni ogień....

Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem

Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem

Przygotowanie:   Krok 1: Formę 23cm posypuję cukrem pudrem.   Krok 2: W rondelku na średnim...
Komentarze (1)
1
Gość
powerpod
2014-01-07 17:17:15

Te "ozdoby" to jakaś tragedia

Twój komentarz
Ocena