Tort czekoladowy z masą czekoladową
Karnawał to czas spotkań towarzyskich, na które możemy przygotować tort czekoladowy z masą czekoladową. Idealnie nadaje się na podwieczorek, na prezent. Ten został przygotowany na urodziny. Tort wyszedł bardzo smaczny, nie był za słodki, poezja smaku. Z kawą smakował wyśmienicie.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno.
Krok 2: Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka i delikatnie mieszamy.
Krok 3: Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, bardzo delikatnie mieszamy.
Krok 4: Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut.
Krok 6: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 7: Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy.
Krok 8: Do śmietany ubitej dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszamy.
Krok 9: Czas przygotować poncz. Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, następnie studzimy, dodajemy alkohol, sok cytryny i dokładnie mieszamy.
Krok 10: Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy konfiturę wiśniową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem. Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy trzecim krążkiem, wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym.
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, ułatwi nam krojenie biszkoptu na krążki.
Te "ozdoby" to jakaś tragedia